Locale Altele
Vineri, 29 Mai 2020
Vin, 29 Mai 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
O elevă sătmăreancă în Parlamentul European al Tinerilor
Rodica Moise  - Duminica, 31 Martie 2013

Delegatia Romaniei care  participa  la  cea de-a 72-a Sesiune Internationala a EYP (Parlamentul European al Tinerilor) in München in perioada 5- 14 aprilie  este  formata din 10 tineri  care au fost selectati  ca urmare a activitatii lor  din cadrul Sesiunilor Regionale si Nationale.

 

La Sesiunile Regionale din mai 2012 au participat peste 400  de tineri din intreaga tara, dintre acestia 60 au fost selectati pentru Etapa Nationala care a avut loc la Oradea in noiembrie 2012.

 

Din  delegatia Romaniei la acest eveniment face  parte si Pop Jurj Andra,  eleva in clasa a XI-a A la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger, o tanara dominsoara care a dovedit calitati deosebite in activitatea de la sesiunile EYP precedente la care a participat si a fost selectata sa reprezinte Romania la Sesiunea Internationala, care incepe saptamana viitoare.

 

Sesiunea Internationala  se desfasoara sub motto-ul “Down to Earth, resourcing Europe”.  Presedintele Bavariei, Horst Seehofer, primarul general al orasului München, Christian Ude, si Comisarul European pentru Mediu  Janez Potočnik au fost ivitati sa patroneze acest eveniment.

 

Parlamentul European al Tinerilor (EYP) este un loc  unic, care are  scopul de a implica tinerii să ia parte în mod activ la dezvoltarea Europei.  În fiecare an, tineri din diferite  ţări europene se aduna pentru a discuta problemele globale, indiferent de etnie, religie sau afiliere politică.

 

În  acelasi timp, tinerii participanti la aceste evenimente  beneficiaza de dezvoltarea abilităţilor lor inter-personale, de analiză şi de limba, sunt constienti, de asemenea, de diversitatea culturală a Europei.

 

Evenimentele EYP au format reţele transfrontaliere între zeci de mii de tineri europeni. Astăzi, EYP este una dintre cele mai mari platforme europene pentru schimbul intercultural, precum şi dezbateri şi educaţie. EYP sta sub patronajul oficial al domnului Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European şi domnului Thorbjřrn Jagland, secretarul general al Consiliului European.

 

Cele mai importante evenimente ale EYP sunt Sesiunile Internaţionale. La aceste sesiuni se reunesc peste 300 de tineri din 36 de ţări timp de 10 zile în diferite ţări europene. Toate sesiunile EYP urmeze un program similar şi se bazează pe aceeaşi metodologie. În primul rând participanţii sunt impartiti în comisii internaţionale şi se angajeaza într-un training de comunicare numit Teambuilding.

Urmează Comitee work (comitetul de lucru) unde tinerii delegaţi încep să lucreze la o problemă actuală a politicii europene şi compun o rezoluţie comună. Apoi rezoluţiile sunt dezbătute într-o Adunare Generală parlamentara, după modelul Parlamentului European, atât în limba engleză,  cat şi in  franceză.

           

Printr-un program cultural bogat, incluzand  evenimente cum ar fi Euroconcertul si  Eurovillage, unde au loc prezentări ale tarilor participante, tinerii pot  deveni activi şi creativi şi pot să se exprime prin muzică, actorie sau dans.

 

Tinerii sunt implicaţi în elaborarea rezolutiilor in comisii prin care proiecteaza solutii pentru problemele urgente politice, economice, sociale şi culturale în UE şi la nivel internaţional. Rezolutiile sunt discutate şi aprobate de comisie.

Fiecare comisie isi prezintă şi apără rezoluţia sa in cadrul  Adunarii Generale. Rezoluţiile  care trec prin votul majorităţii simple la Adunarea Generală sunt trimise la Parlamentul European, reprezentand vocea tinerilor europeni.

 

Delegatii la cea de-a  72-a Sesiune Internationala se vor concentra pe importanta resurselor in Europa – un topic  decisiv pentru viitorul continentului nostru prin prisma distributiei globale ale acestora. Participantii vor discuta despre provocarea cu care se confrunta Europa si care este rolul Uniunii Europene intr-o lume globalizata.

1186 vizite
Distribuie pe