Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare a organizat un curs de formare de educație ecologică pentru pedagogi din Satu Mare și din microregiunea Csengersima. Prin intermediul cursului, participanții au avut oportunitatea de a însuși teoria și practica școlii în aer liber.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Arca lui Noe - Școala în natură”, care este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013 și este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea celor două state membre participante - Ungaria și România.
În proiect coolaborează Asociația PAX, Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare și Asociația de Utilitate Publică pentru Csengersima (Csengersimáért Közhasznú Egyesület) în calitate de lider de proiect.
Prin intermediul cursului a fost prezentat procesul de formare și prezentul școlii în natură, s-a discutat despre beneficiile și efectele acesteia în dezvoltarea stilului de viață eco-conștient.
Cei prezenți au avut prilejul să învețe despre metodologia învățământului de acest tip, pe care l-au practicat prin intermediul unor activități interactive. Au făcut cunoștință cu jocuri cu care pot educa și copiii într-un mod distractiv, interactiv și empiric în cunoașterea, iubirea și conservarea naturii.
Participanții au petrecut o zi în Ariile Protejate „Râul Tur”, au vizitat lacul Călinești-Oaș, unde au observat păsările din zonă. Au vizitat poteca tematică Bubo și valorile naturale din zona Turulung-Vii.
Prin intermediul cursului, pedagogii au însușit informații și metode aplicabile în activitățile de educație ecologică. La sfârșitul cursului participanții au preluat un material didactic elaborat de SCA – Satu Mare. Scopul publicației este furnizarea unor idei și metode practice în activitățile de educație ecologică pedagogilor din cele două județe de la frontieră.