Locale Altele
Luni, 25 Ianuarie 2021
Luni, 25 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Proiectul „Tineri la volan”a ajuns la Școala de Șoferi Nord Star
Poliția Satu Mare  - Miercuri, 22 Ianuarie 2014

Poliţiştii sătmăreni continuă seria întâlnirilor cu elevii şcolilor de şoferi prevăzute în cadrul proiectului  “Tineri la volan”, în încercarea de a diminua numărul evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Marţi, 21 ianuarie, a fost organizată o nouă sesiune informativă avându-i ca beneficiari pe  elevii Şcolii de Şoferi Nord Star din Satu Mare. Întâlnirea a fost susţinută de inspector de poliţie Hrihorişan Felicia din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, în calitate de iniţiatori ai proiectului şi de inspector Puşa Beatrix Câmpan, din partea Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog, instituţie parteneră în proiect.

În prezentările susţinute de cei doi specialişti au fost incluse date privind dinamica accidentelor rutiere mortale în plan mondial, naţional şi judeţean, cauzele producerii acestor evenimente şi responsabilitatea lor, date privind conducătorii auto implicaţi în accidente mortale dar şi victimele acestora, subliniindu-se gradul mare de implicare al tinerilor şoferi în accidente mortale. 

Totodată a fost abordată o temă legată de consumul de alcool, droguri şi  medicamente, dar şi implicaţiile fumatului şi consumului de cafea ca substituent al odihnei. Reprezentanta CPECA a insistat asupra faptului că toate drogurile, chiar şi cele minore, cum sunt cofeina sau tutunul, perturbă actul conducerii autovehiculelor. 

Fumatul în maşină nu presupune doar  ocuparea unei mâini cu ţigara, ci şi iritarea ochilor şi poluarea aerului, conducând implicit la o diminuare a oxigenului în ambientul restrâns al autovehiculelor. Pauza de cafea este binevenită în timpul unei călătorii mai lungi, însă cafeaua nu este un remediu în caz de oboseală extremă, au susţinut specialiştii în faţa celor 50 de elevi ai şcolii prezenţi la întâlnire. 

Starea de revigorare resimţită după consumul de cafea este una pur subiectivă, durează doar 10-15 minute, timp în care sunt consumate rezervele de energie ale organismului, importante în situaţii limită, ulterior fiind resimţită o stare de oboseală şi mai accentuată ce poate ajunge până la adormirea la volan. Informaţiile au fost primite cu interes de elevi fiind însoţite şi de materiale video, exemple concrete, dar şi fotografii de la locul unor accidente grave.

Acţiunile preventive cuprinse în proiectul  “Tineri la Volan” vor continua în perioada următoare atât în şcolile de şoferi, cât şi în licee, alături de specialiştii din cadrul Poliţiei şi CPECA, alăturându-se şi reprezentanţii Crucii Roşii, organizaţie parteneră în proiect, care îi vor învăţa pe elevi tehnici de acordare a primului ajutor în caz de accidente rutiere cu victime.

 

951 vizite
Distribuie pe