Locale Altele
Duminica, 31 Mai 2020
Dum, 31 Mai 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Elevi sătmăreni ecologişti, în excursie în Italia
APM Satu Mare  - Marti, 1 Iulie 2014

În cadrul programului de educație ecologică ”Iubește păsările - Respectă biodiversitatea județului tău”, program implementat în perioada februarie - mai 2014 de Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, Societatea Ornitologică Romnână - sucursala Satu Mare, administratorul heleșteelor de la Moftin, s-au demarat diverse acțiuni de conștientizare a importanței protejării habitatelor umede.

Câștigătorii primelor trei locuri ale concursurilor derulate în cadrul acestui program au beneficiat în perioada 23 - 28.06 2014 de o binemeritată excursie pe traseul Satu Mare - Budapesta – Trieste - Veneția - Angiari - Verona. Au participat echipajele formate din 3 elevi și un cadru didactic de la Liceul German ”Johann Ettinger”, Colegiul Național ”Ioan Slavici” și de la Școala Gimnazială Moftin, însoțiți de un reprezentant al APM Satu Mare.

Primirea participanților, precum și rolul de ghid în această excursie l-a avut administratorul heleșteelor de la Moftin, Nino Silvestri, și fiica acestuia, Serena, care au pregătit un program diversificat, cu accent pe partea educativă în domeniul biodiversității, dar și a culturii și istoriei. Astfel, toți excursioniștii au fost plăcut impresionați de biodiversitatea specifică zonei mediteraneene, observând în fiecare locație vizitată leandrii multicolori, palmieri, chiparoși, etc.

Printre obiectivele pline de cultură și istorie vizitate au fost Veneția, Verona, Montagnana. O excursie diferită, în mijlocul naturii, departe de muzee, opere de artă și istorie, a avut loc într-un domeniu de aproximativ 300 ha, o adevărată oază de verdeață, situată în apropierea orașului Montagnana.

Proprietarul domeniului ”Foramalle - Provincia Verona”, Pierantonio Riello, care este un pasionat al naturii, un adevărat activist în domeniului ecologiei, a prezentat în teren tipurile de plante și animale aflate pe domeniu, modul lor de conservare precum și modul de administrare a acestei oaze verzi.

Copiii s-au familiarizat cu diverse specii de plante: salcie albă, salcie roşie, plop alb, stuf, papură, crin de baltă și, în special, păsările  migratoare, de pasaj sau sedentare: egrete, rața mare, rața mică, gaia, cormorani, pe care au putut să-i observe cu binoclul.

În finalul excursiei, cu o mare încărcătură de informații despre natură, cultură și istorie, toți participanții au petrecut clipe de neuitat în parcul de distracții Gardaland, o locație inedită situată lângă Lacul Garda. La întoarcere, pe feţele senine ale copiilor se putea citi bucuria clipelor de neuitat petrecute într-o locaţie la care poate au visat doar că vor ajunge vreodată. 

1275 vizite
Distribuie pe