Locale Altele
Sambata, 23 Ianuarie 2021
Sam, 23 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Învăţământ profesional dual în judeţul Satu Mare
Prefectura Satu Mare  - Vineri, 17 Octombrie 2014

Pentru a identifica modalităţi de implementare a învăţământului dual la nivelul judeţului Satu Mare, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dr. Eugeniu Avram a convocat vineri, 17 octombrie 2014, o întâlnire de lucru la care au participat inspectorul şcolar general Claudiu Mondici, inspectorul şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic, Adriana Dîngă, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Satu Mare, Marcel Maruşca, managerul public din cadrul Instituţiei Prefectului Satu Mare, Cristian Mariţa, respectiv reprezentanţi ai Asociaţiei Economice Româno-Germane (DRW), Dan Brumboiu şi Cornel Mureşan, precum şi Markos Tiberiu din partea Camerei Meşteşugarilor Satu Mare.

De asemenea, la întâlnire a fost prezent Knecht Csaba, directorul Polipol Mobila SRL, singura unitate care în parteneriat cu Grupul Şcolar „Simion Bărnuţiu” din municipiul Carei a implementat cu succes sistemul de învăţământ dual, o premieră în judeţul Satu Mare.

Învăţământul dual presupune o implicare în egală măsură a agenţilor economici şi a actorilor sistemului clasic de învăţământ în formarea profesională a elevilor.

Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram le-a propus factorilor instituţionali şi reprezentanţilor patronali intensificarea întâlnirilor de informare cu elevi, părinţi şi cadre didactice, pentru a le explica acestora care este nevoia de pe piaţa muncii sătmărene, dar şi care sunt beneficiile pe care le pot avea acei tineri care vor urma învăţământul profesional în sistem dual. De asemenea, până în luna ianuarie a anului viitor se vor aplica chestionare pentru a se identifica domeniile şi specilizările pentru care se caută specialişti.

Spre exemplu, în ţări precum Austria şi Germania, atât în cadrul şcolilor de meserii cât şi în şcolile înalte de formare profesională se aplică sistemul dual de instruire - combinaţia între teorie şi practică.

Planurile de învăţământ sau punctele cheie ale instruirii sunt adaptate necesităţilor din economie. Astfel ucenicii sunt instruiţi în întreprinderi pe diverse meserii sau efectuează aici perioade de practică, model care se poate transpune şi în judeţul Satu Mare, dat fiind numărul mare de companii cu capital german deschise către astfel de practici.  

1093 vizite
Distribuie pe
Muresan evelin
😁
2020-08-06 17:22:09