Locale Altele
Sambata, 9 Decembrie 2023
Sam, 9 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Campanie Antidrog la Colegiul Tehnic „I.C. Brătianu”
Poliția Satu Mare  - Luni, 9 Martie 2015

Campania ,,O zi în şcoala ta”- de prevenire a consumului de droguri şi a infracţiunilor asociate acestui flagel, continuă în liceele sătmărene.

La sfârşitul săptîmânii trecute, au avut loc activităţi prevenitive la Colegiul Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii Ion I.C.Brătianu, organizate de specialişti din cadrul Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare.

Cele patru întâlniri cu elevii susţinute de reprezentantele CPECA: Puşa Câmpan, specialist prevenire, inspector principal Tămăşan Irina-psiholog şi inspector principal Hrihorişan Felicia, ofiţer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii-IPJ Satu Mare, au constituit un bun prilej de a aduce în atenţia elevilor aspecte mai puţin cunoscute din lumea drogurilor , atât de tentantă la vârsta adolescenţei,.

Astfel, cei peste 150 de elevi prezenţi la întâlnirile cu specialiştii, dar şi colegii lor informaţi prin standul expoziţional existent în şcoală pe tot parcursul zilei, au aflat despre efectele pe termen scurt, dar şi pe termen lung pe care le au diverse droguri, şi modul cum acţionează acestea în plan fizic şi psihic.

Dincolo de plăcerea imediată pe care consumatorii o resimt la primele experienţe cu drogurile şi care stă la baza alegerilor acestora pentru a condimenta o viaţă monotonă ori pentru a compensa anumite lipsuri, inclusiv de ordin afectiv, mecanismul dependenţei presupune trecerea de la simpla dorinţă, la necesitate, în absenţa drogurilor apărând stări de rău greu de gestionat de cei în cauză.

Nu în ultimul rând au fost abordate de specialiştii prezenţi consecinţele în plan social ale consumului de droguri şi alcool, dar şi consecinţele penale.

Pornind de la ideea consumului de alcool, cel mai cunoscut drog legal, frecvent asociat cu comiterea de infracţiuni cu violenţă, reprezentanta Poliţiei le-a explicat elevilor cât de predispuşi sunt consumatorii de droguri spre comiterea de infracţiuni, unele menite să le satisfacă nevoia tot mai mare de bani necesară procurării substanţelor la care devin dependenţi, cum sunt furturile, tâlhăriile,

altele aflate în legătură strictă cu traficul şi consumul de droguri, ca de exemplu deţinerea ori oferirea spre vânzare a acestor substanţe, iar alte infracţiuni asociate modificărilor comportamentale specifice consumatorului, cum sunt violenţele.

Totodată, a fost subliniat faptul că, sub influenţa drogurilor şi a alcoolului oamenii devin mult mai vulnerabili în faţa potenţialilor infractori, adeseori victimele tâlhăriilor, furturilor, violurilor, dar şi ale altor infracţiuni, fiind sub efectul unor astfel de substanţe, care reduc semnificativ capacitatea de apărare a individului, dar şi atenţia şi aprecierea justă a situaţiilor de risc.

Campania va continua în această săptămână, cu activităţi preventive ce vor fi organizate la Liceul Teoretic Negreşti Oaş, respectiv Colegiul Economic Gheorghe Dragoş din Satu Mare.

 

 

 

 

1431 vizite
Distribuie pe