După toxiinfecţia alimentară de săptămâna trecută de la Şcoala Generală „Constantin Brâncoveanu” din Satu Mare, în urma căreia 11 elevi au ajuns la spital, prefectul Eugeniu Avram i-a băgat luni în şedinţă pe directorii şcolilor din judeţ, ocazie cu care s-au aflat lucruri „interesante”.
Astfel, se pare că deşi în mai multe şcoli, cel puţin din municipiul Satu Mare, programul After School se desfăşoară fără nici o oprelişte, doar o singură şcoală , Grigore Moisil, are toate hârtiile în ordine şi se poate spune că această activitate se desfăşoară în mod legal acolo.
Asta însă nu deranjează, se pare, cadrele didactice de la celelalte şcoli, care, fără să fi solicitat aprobările de rigoare de la Inspectoratul Şcolar, încasează sume importante de bani de la părinţi (400 lei/copil/lună) pentru a-i ţine pe elevi la şcoală, sub supraveghere, şi după terminarea orelor de curs, cu spatele asigurat de directorii şcolilor.
Din aceşti bani se asigură elevilor şi câte o masă caldă în sistem catering (mai trebuie să explicăm cum sunt făcute aceste contracte cu firmele de catering, fără nici un fel aprobare din partea organelor abilitate, şi cam ce comisioane se practică în acest business)?
Toate bune şi frumoase, numa’ că la nici o săptămână de la începerea noului an şcolar… bummm, toxiinnfecţie alimentară la una dintre şcolile de elită ale Sătmarului!
Directoarea şcolii a fost eliberată din funcţie (sau şi-a dat demisia, depinde pe cine întrebăm), iar activitatea firmei de catering vinovată a fost suspendată, aceasta plătind şi o amendă consistentă, dar problema rămâne actuală, în condiţiile în care programul After School se desfăşoară în veselie şi la alte şcoli (mă rog, acum probabil s-au speriat şi au lăsat-o mai moale).
Prefectul Eugeniu Avram, inspectorul şcolar general Călin Durla şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică le-au explicat la şedinţa de luni directorilor de şcoli ce şi cum trebuie să facă pentru a intra în legalitate cu programul After School (nu ca şi cum nu ar fi ştiut până acum, în condiţiile în care cererile pentru aprobarea programului ar fi trebuit să fie depuse la Inspectoratul Şcolar Judeţean până în luna martie, dar aicea nu-i Canada). Noa, să fie bine, să nu fie rău!