Locale Altele
Duminica, 25 Octombrie 2020
Dum, 25 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Elevii au învățat cum să se protejeze de pedofili și de abuzurile sexuale
Poliția Satu Mare  - Miercuri, 22 Februarie 2017

Pedofilia şi abuzurile sexuale asupra minorilor sunt subiecte pe cât de prezente în mass media, pe atât de dificil de abordat de părinţi sau de cadrele didactice.

Nici poliţiştilor nu le este uşor să deschidă o astfel de discuţie, mai ales când acest lucru se întâmplă într-un cadru public, la un eveniment la care participă 150 de elevi de gimnaziu.

Şi totuşi, riscul a fost asumat în ideea că toţi copiii merită un viitor frumos, fără abuzuri, iar cheia viitorului nu poate fi decât educaţia de calitate, la timpul potrivit.

Sâmbătă, 18 februarie 2017, în cadrul celei de-a 40-a ediţii a Programului Educaţional Loga Dance School, deja renumita discotecă pentru elevii de gimnaziu, poliţistele din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, inspector principal Hrihorişan Felicia şi inspector principal Chiorean Liviana au spus prezent invitaţiei de a susţine o temă  preventivă, utilă celor prezenţi. A fost prezentată o scurtă retrospectivă a ultimei întâlniri  pe această temă desfăşurată în acelaşi cadru în urmă cu 3 ani, în campania Stop Pedofiliei in Satu Mare, fiind expuse şi principalele motive care au generat această campanie: celebrul caz al Vivienei Dragoş, urmat de constatarea că nu exista nici un demers preventiv în legătură cu abuzurile sexuale asupra minorilor.

Chiar dacă nu s-a discutat explicit despre sexualitate, elevii au aflat care sunt atingerile permise vs.  cele interzise, care sunt secretele bune şi care sunt secretele rele, pe care nu ar trebui să le ţină la îndemnul nimănui, ce înseamnă autonomie corporală, dar , mai ales, cum să  identifice şi să se protejeze de situaţii ,,ciudate”, care îi fac să se simtă inconfortabil şi unde să se adreseze dacă sunt victime ale unui abuz de natură sexuală.


Materialele video prezentate au fost sugestive pentru tema abordată, copiii fiind convinşi să nu accepte forme de apropiere pentru care nu sunt pregătiţi, la vârsta lor consimţământul pot să şi-l dea pentru atingeri cum sunt îmbrăţişările de rutină, dar nu pentru comportamente sexuale, specifice adulţilor.

La acelaşi eveniment a fost prezentă din partea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, doamna Ştefania Boca. Aceasta le-a vorbit copiilor despre dependenţe, în general. Prin exerciţii interactive şi filmuleţe sugestive, elevii au conştientizat că dependenţii îşi sacrifică, într-un final, toate lucrurile care-i făceau fericiţi, ajungând să piardă tot, uneori chiar şi prietenii şi familia.

La finalul întâlnirii toţi participanţii au avut la dispoziţie din partea celor două instituţii partenere în Program, Poliţie şi CPECA, materiale informativ-preventive despre cele două subiecte abordate în cursul serii: abuzurile sexuale, respectiv dependenţa de diferite substanţe, astfel încât informaţiile să poată fi mai bine fixate, dar şi transmise mai departe.

Tags: elevi  proxeneti  program  loga dance  
2340 vizite
Distribuie pe