Locale Altele
Joi, 6 August 2020
Joi, 6 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
“Vacanţa la fermă” a Fundației Hans Lindner, la final. La toamnă continuă cu clase întregi.
Fundația Hans Lindner  - Marti, 1 August 2017

În aceste zile a luat sfârşit programul de vară “Vacanta la fermă”, care marchează în acelaşi timp începutul unei noi abordări pentru tinerii sătmăreni.

Fundaţia Hans Lindner a desfăşurat pe tot parcursul lunii iulie un program complex de activităţi pentru tinerii sătmăreni, care au avut şansa să cunoască modele de agricultură modernă, dar şi tradiţională, implicându-se activ în munca şi responsabilităţile fermierilor locali.

Prin acest proiect, Fundaţia Hans Lindner a dorit să vină în întâmpinarea reformei învăţământului românesc şi a oportunităţilor din domeniul agriculturii, oferite atât de agricultori, cât şi de aşezarea geografică a judeţului nostru.

Timp de o lună, în fiecare zi câte 8-14 tineri, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, au pornit timizi, dar în acelaşi timp cuprinşi de entuziasm în această aşa-numită “vacanţă”, dar care a fost în sine un model educational inovator.

Peste 14 ferme agricole şi unităţi economice, producătoare de alimente tradiţionale, şi-au deschis porţile, acceptându-i pe tineri cu interes deosebit şi oferindu-le acestora, pe lângă activităţi practice, şi experienţe utile, adică „primii paşi” în realizarea unei afaceri agricole proprii.

Tinerii au putut înţelege şi experimenta pe propria piele de ce o zi de muncă în agricultură nu functionează după un orar fix, de ce nu se aşteaptă ziua ploioasă pentru secerişul grâului, de ce vacile aşteaptă să fie mulse cu mult înainte de servirea micului dejun şi de ce munca trebuie continuată până la apusul soarelui.

Cu toate că atât fundaţia, cât şi fermierii aveau dubii că tinerii se vor ţine de treabă până la capăt, surpriza din partea acestora nu a întârziat să apară: au rezistat! Şi nu doar atât, şi-au îmbrăcat cu drag haina de lucru şi s-au implicat cu devotament şi responsabilitate în sarcinile primite: întorsul fânului, conducerea combinei, secerişul grâului, culesul legumelor şi fructelor, presatul uleiului, prepararea de brânzeturi, prepararea cărnii în carmangeria tradiţională, hrănitul animalelor, ancorarea butaşilor de vie, realizarea unui pat de compost, prepararea gemului de caise, prepararea vinetelor, ingrijirea animalelor etc.

Totodată au făcut cunoştinţă şi cu bucătăria tradiţională, avand ocazia să prepare în fiecare zi mâncăruri tradiţionale, dar să şi conserve legume și fructe fără proceduri de conservare chimică.

Odată ce au fost implicaţi, tinerii au înţeles că statutul de agricultor sau fermier nu este de depreciat, iar agricultura tradiţională naturală oferă atât locuri de muncă, carieră, cât şi plăcere şi bunăstare. Acesta înseamnă ŞANSĂ pentru noi toţi!

Prin această formă de educaţie, organizatorii şi-a propus să contribuie la demontarea imaginii conform căreia bunăstarea se poate obţine doar la oraş sau în străinătate şi totodată au avut în vedere şi educarea viitorilor consumatori conştienţi, adică acei consumatori de hrană sănătoasă, produsă la nivel local.

Fundaţia Hans Lindner se dedică în continuare tinerilor şi elevilor cu vârste cuprinse între 10-18 ani din tot judeţul, indiferent de şcoala unde învaţă, și invită toate clasele şi şcolile dornice de colaborare să se programeze din timp, exprimând astfel convingerea, că “trebuie să te trezeşti devreme ca să ajungi departe!”. Informaţii la nr. de telefon: 0261-715136, în zilele de lucru, între orele 8-16.

Nu în ultimul rând, Fundația Hans Lindner doreşte să mulţumească tuturor fermierilor care au înţeles că tinerilor trebuie să le ofere timp şi activităţi reale, viabile economic, pentru a căpăta o percepţie completă asupra funcţionării agriculturii. Mulţumirile se aduc cu precădere gazdelor: Wegendt Gerhard, Huszti Gyula,  Poosz Jozsef, Iuga Gabriel, Kallai Pal, Asztalnok Levente, Kiraly Istvan, Loncsak Janos, Pădurean Vasile, domnul Maciuca, Sebok  Zsolt, Sebok Georgina, Koczinger Hannelore, Pop Nicolae şi, bineînţeles, tuturor colaboratorilor care au făcut posibil acest program.

Tags: vacanta  ferma  hans lindner  
972 vizite
Distribuie pe