Locale Altele
Vineri, 28 Februarie 2020
Vin, 28 Feb 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sătmărenii din Portugalia își înscriu copiii la primele cursuri de Limba Română din școlile de stat
Karina Muresanu Vlad  - Duminica, 24 Septembrie 2017

Prima generație de copii născuți în Portugalia, cu părinți emigrați acolo din România, au de acum posibilitatea să învețe Limba și Literatura Română în școlile de stat din țara respectivă.

Inițiat în anul 2015 datorită finanțării din partea Guvernului României, cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească a fost predat până acum în cinci școli din țara de la capătul continentului european, iar începând din acest an școlar se predă și la Școala Ibn Mucana din municipiul Cascais, situat pe malul Atlanticului, nu departe de Lisabona.

Cascais este orașul cu cea mai mare comunitate românească din Portugalia, cu peste 30.000 de membri, o bună parte a acestora provenind din județul Satu Mare.

Potrivit relatării de pe blogul personal al uneia dintre sătmărencele care și-a găsit un nou acasă în Cascais, fosta colegă din presa locală Karina Mureșanu Vlad, la școala Ibn Mucana, cursul de Limba Română a fost inaugurat în prezența ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a ambasadorului României în Portugalia, Ioana Bivolaru, a președintelui Camerei Municipale Cascais, Carlos Carreiras și a direcției școlii.

Cursul este predat elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, de către învățători/ institutori și profesori cu diplomă de licență în domeniul științelor umaniste, a căror selecție, remunerare și suport didactic sunt asigurate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România. Proiectul este derulat de Institutul Limbii Române, aparținând Ministerului Educației Naționale și cu sprijinul Ambasadei României la Lisabona.

Cu frecventarea recunoscută de Ministerul Educației Naționale, cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească este menit astfel să contribuie nu doar la reintegrarea copiilor din diaspora în sistemul educativ românesc, în eventualitatea revenirii acestora în țară, dar și la păstrarea identității culturale a acestei prime generații de români născuți în afara României.

În Portugalia, un rol important în menținerea acestei identități l-a avut până acum și Școala Parohială de Sâmbătă, din Lisabona, coordonată de preotul paroh Marius Viorel Pop, un proiect inițiat în 2004 de Asociația Comunitatea Românească și finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

 

Tags: cursuri  limba  romana  portugalia  
1132 vizite
Distribuie pe