Locale Altele
Marti, 17 Iulie 2018
Marti, 17 Iul 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Elevii din Valea Vinului și Poiana Codrului au primit vizita polițiștilor
Poliția Satu Mare  - Marti, 15 Mai 2018

Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor constituie o prioritate națională a Poliţiei Române pentru anul 2018, adoptată și la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.

Astfel că, polițiștii din cadrul Secției  Poliției  Rurale Valea Vinului, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și din cadrul Compartimentului Relații Publice s-au întâlnit cu elevii Școlii Gimnaziale Valea Vinului și ai Școlii Gimnaziale Poiana Codrului pentru a dezbate cu aceștia problematica delincvenței juvenile  și a victimizării minorilor.

Într-un cadru non-formal, elevii de gimnaziu au fost încurajați să-și expună  punctul de vedere cu privire la un fenomen - cel al violenței în mediul școlar – perceput de către tineri ca o stare de normalitate, cu o constanță uimitoare, care ridică probleme atât pentru cadrele didactice, cât și pentru autoritățile  chemate,  în mod repetat, să sancționeze comportamente delincvente.

Îmbrăcând forme  diferite, de la violență verbală, până la încăierare, distrugere de bunuri școlare și vătămare corporală, actele de violență în mediul școlar iau forme din ce în ce mai complexe, constituind adevărate tragedii.

Despre impactul în societate a actelor de violență comise de minori, despre modul în care violența este sancționată de către autoritățile competente, dar și despre răspunderea penală a minorilor au vorbit polițiștii sătmăreni în cadrul sesiunilor de informare.

Adaptând legislația care reglementează domeniul delincvenței juvenile  la particularitățile de înțelegere ale elevilor, apelând la cazuri concrete, soluționate de către polițiști s-a încercat să se surprindă caracterul penal al faptelor de violență săvârșite de minori, care iau forma unor infracțiuni și totodată să se tragă un semnal de alarmă cu privire la modul în care ,,greșelile adolescenței” te urmăresc toată viața și afectează dezvoltarea personală, punându-și amprenta asupra formării tinerilor ca viitori adulți responsabili.

Măsurile privative/neprivative de libertate, pedepsele și sancțiunile aplicate minorului a constituit un punct aparte în discuția cu elevii, modalitate propice  de exprimare a ideilor personale, de realizare a unei comparații între propriile experiențe și noile informații percepute, de raportare la sistemul de valori al fiecărui elev.

Tema victimizării minorilor a fost abordată cu elevii ciclului primar din cele două școli menționate, polițiștii îmbinând sesiunile informative cu activitățile practice.

În același timp, cei mai mici elevi și-au reactualizat cunoștințele referitoare la modul în care regulile de circulație trebuie respectate, pentru a nu fi în postura de victimă a unui accident de circulație.

Semnificația indicatoarelor rutiere, a marcajelor, modul de traversare a străzii și alte informații din domeniul rutier au fost prezentate celor mici de către polițiști, apelând la exemple concrete și antrenând elevii în jocul ,,Micul Polițist”.

Beneficiarii activităților – 182 de elevi și 22 de cadre didactice – au primit cu mult entuziasm ideea organizării unor întâlniri periodice pe tema delincvenței juvenile, POLIȚIA alături de ȘCOALĂ și FAMILIE, fiind principalii parteneri ai educării și formării tinerei generații în spiritul respectării LEGII.

Tags: politisti  vizita  elevi  valea vinului  poiana codrului  
212 vizite
Distribuie pe

Cercetași francezi în vizită la Muzeul Țării Oașului
Duminica, 15 Iulie 2018
Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului i-a primit duminică, la invitația cercetașilor de la Centrul Local Cetatea Nordului, pe omologii lor francezi din Strasbourg, care se află la Negrești Oaș de mai mult de o săptămână într-un schimb de experiență.   continuare

Admiterea în învățământul liceal și profesional 2018
Marti, 10 Iulie 2018
Rezultatele repartizării în învățământul liceal din județul Satu Mare se găsesc postate pe pagina web www.admitere.edu.ro.   continuare

Polițiștii sătmăreni s-au întâlnit cu elevii beneficiari ai taberei „Be Creative”
Vineri, 6 Iulie 2018
În cadrul taberei de vară ,,Be Creative” organizată de Asociația Be Active și Asociația Castelul lui Erhard cu sprijinul Direcției Județene de Sport și Tineret Satu Mare   continuare

Iris Ioana Roatiș a obținut media 10 la Bacalaureat
Miercuri, 4 Iulie 2018
Rezultatele examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2018, s-au afișat la centrele de examen și sunt postate pe pagina web www.bacalaureat.edu.ro.   continuare

Cursul de perfecționare pentru educatoare, finalizat cu succes
Marti, 3 Iulie 2018
Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Universitatea Babeș-Bolyai...   continuare