Locale Altele
Luni, 21 Mai 2018
Luni, 21 Mai 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Elevii din Valea Vinului și Poiana Codrului au primit vizita polițiștilor
Poliția Satu Mare  - Marti, 15 Mai 2018

Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor constituie o prioritate națională a Poliţiei Române pentru anul 2018, adoptată și la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.

Astfel că, polițiștii din cadrul Secției  Poliției  Rurale Valea Vinului, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și din cadrul Compartimentului Relații Publice s-au întâlnit cu elevii Școlii Gimnaziale Valea Vinului și ai Școlii Gimnaziale Poiana Codrului pentru a dezbate cu aceștia problematica delincvenței juvenile  și a victimizării minorilor.

Într-un cadru non-formal, elevii de gimnaziu au fost încurajați să-și expună  punctul de vedere cu privire la un fenomen - cel al violenței în mediul școlar – perceput de către tineri ca o stare de normalitate, cu o constanță uimitoare, care ridică probleme atât pentru cadrele didactice, cât și pentru autoritățile  chemate,  în mod repetat, să sancționeze comportamente delincvente.

Îmbrăcând forme  diferite, de la violență verbală, până la încăierare, distrugere de bunuri școlare și vătămare corporală, actele de violență în mediul școlar iau forme din ce în ce mai complexe, constituind adevărate tragedii.

Despre impactul în societate a actelor de violență comise de minori, despre modul în care violența este sancționată de către autoritățile competente, dar și despre răspunderea penală a minorilor au vorbit polițiștii sătmăreni în cadrul sesiunilor de informare.

Adaptând legislația care reglementează domeniul delincvenței juvenile  la particularitățile de înțelegere ale elevilor, apelând la cazuri concrete, soluționate de către polițiști s-a încercat să se surprindă caracterul penal al faptelor de violență săvârșite de minori, care iau forma unor infracțiuni și totodată să se tragă un semnal de alarmă cu privire la modul în care ,,greșelile adolescenței” te urmăresc toată viața și afectează dezvoltarea personală, punându-și amprenta asupra formării tinerilor ca viitori adulți responsabili.

Măsurile privative/neprivative de libertate, pedepsele și sancțiunile aplicate minorului a constituit un punct aparte în discuția cu elevii, modalitate propice  de exprimare a ideilor personale, de realizare a unei comparații între propriile experiențe și noile informații percepute, de raportare la sistemul de valori al fiecărui elev.

Tema victimizării minorilor a fost abordată cu elevii ciclului primar din cele două școli menționate, polițiștii îmbinând sesiunile informative cu activitățile practice.

În același timp, cei mai mici elevi și-au reactualizat cunoștințele referitoare la modul în care regulile de circulație trebuie respectate, pentru a nu fi în postura de victimă a unui accident de circulație.

Semnificația indicatoarelor rutiere, a marcajelor, modul de traversare a străzii și alte informații din domeniul rutier au fost prezentate celor mici de către polițiști, apelând la exemple concrete și antrenând elevii în jocul ,,Micul Polițist”.

Beneficiarii activităților – 182 de elevi și 22 de cadre didactice – au primit cu mult entuziasm ideea organizării unor întâlniri periodice pe tema delincvenței juvenile, POLIȚIA alături de ȘCOALĂ și FAMILIE, fiind principalii parteneri ai educării și formării tinerei generații în spiritul respectării LEGII.

Tags: politisti  vizita  elevi  valea vinului  poiana codrului  
179 vizite
Distribuie pe

În județul Satu Mare a avut loc reevaluarea programului Eco-Școala
Vineri, 18 Mai 2018
În perioada 15 – 17.05.2018 la nivelul județului Satu Mare a avut loc reevaluarea Programului Eco Școala la nivelul a 13 instituții de învățământ din județul Satu Mare...   continuare

Elevii liceului „Ham Janos” au fost într-o excursie de studiu în Germania
Vineri, 18 Mai 2018
Clasa a X- a.B a Liceului Catolic „Hám János”, a participat, la începutul lunii, la o excursie de studiu în Germania.   continuare

Se fac înscrieri pentru Școlile de Poliție. Mii de locuri disponibile.
Joi, 17 Mai 2018
Polițiștii sătmăreni au susținut joi o conferință de presă în care ne-au comunicat faptul că s-a triplat numărul tinerilor care vor să urmeze o carieră în poliție.   continuare

Tineri din zece țări în vizită la Satu Mare, prin programul Erasmus. Au întrebat cum se fac angajările în Palatul Administrativ :))))))))
Marti, 15 Mai 2018
Tineri provenind din 10 țări au participat la o sesiune de informare...   continuare

Campania ”Informare acasă! Siguranță în lume!” lansată la Colegiul Național ”Ioan Slavici”
Vineri, 11 Mai 2018
Un adevărat desant cu multe oficialități de nivel înalt a avut loc vineri la Colegiul Național ”Ioan Slavici”, cu ocazia lansării în județul Satu Mare...   continuare