Locale Altele
Miercuri, 29 Martie 2023
Mie, 29 Mar 2023
Elevii liceului „Ham Janos” au fost într-o excursie de studiu în Germania
Fundaţiei Hans Lindner  - Vineri, 18 Mai 2018

Clasa a X- a.B a Liceului Catolic „Hám János”, a participat, la începutul lunii, la o excursie de studiu în Germania.


Cu acest prilej ei avut ocazia de a cunoaște mai multe companii şi instituţii, de a se îmbogăți cu noi cunoștințe, de a se inspira din experienţa altora, de a descoperi adevarata faţă a pieţei de muncă vestică, de a exersa o limbă străină. Totul a fost de un real folos pentru că mulţi dintre ei își mai caută profesia. Au vizitat multe locuri fascinante, au putut admira o parte din atracțiile mari ale Austriei și ale Bavariei, iar clasa a putut petrece câteva zile minunate împreună.

Startul s-a dat noaptea, autobuzul luând drumul spre capitala Austriei. După o călătorie somnoroasă, ei s-au trezit avansându-se cu greu pe străzile sale lungi, vechi și aglomerate ale Vienei.  După o scurtă plimbare în Volksgarten (Grădina de trandafiri), unde au putut admira şi statuia prințesei Sissi, s-au repzit la Muzeul de Științe ale Naturii, unde grupul a fost deja așteptat.


Aici este găzduită cea mai bogată colecție din lume de vestigii şi obiecte extrem de interesante din toate timpurile, cu peste 20 de milioane de exponate. În câteva ore petrecute în acest muzeu au câștigat o perspectivă asupra vieții sălbatice a naturii preistorice. Pentru întreaga clasă a fost un experiment fascinant și foarte entuziasmant. La planetariu li s-a prezentat realistic viaţa pâmăntească, respectiv schimbăile climaterice de pe glob, cauza lor, dar şi şansele de ameliorare a omenirii. Concluzia multora după ieşire a fost, ca o asemenea lecţie n-ar avea voie să lipsească din şcoli.

După o plimbare și timp liber petrecut în centrul Vienei a urmat vizitarea catedralei Sf. Ștefan (Stephansdom), apoi s-au îndreptat spre autobuz, pentru că mai aveau de parcurs un drum lung spre Bavaria. Noaptea târziu au ajuns la Dornach, în Casa pentru tineret, unde urmau să fie cazaţi 3 nopţi, respectiv de unde porneau circuitele zilnice următoare.

A doua zi şirul programelor a început la Arnstorf, o mică localitate bavareză, unde are sediul firma Lindner și unde echipa Fundației Hans Lindner (cea germană) le-a pregătit un program variat. Au vizitat uzinele Lindner, iar în Casa Tehnicii şi-au încercat îndemânarea, au realizat fiecare un deschizător de sticle și un suport pentru telefon mobil.


Aceasta a fost o experiență deosebită, pentru că în ziua de azi, în societatea contemporană modernă, de consum, mai degrabă cumpărăm ceva, dacât s- realizăm noi cu mâinile noastre. Aceste lucruri, fabricate cu propriile mâini sunt mult mai valoroase decât orice suveniruri cumpărate.

În Casa Tehnicii sunt primiți elevi cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, care vor să dobândească cunoștințe practice în diverse meserii (tâmplărie, lăcătuşerie, asamblarea bicicletelor, cunoștințe electrotehnice, prelucrarea metalelor, etc.). Au mai avut parte de prezentarea grupului de firmei Lindner (care astăzi are 7.000 de angajați în domeniul constrcţiilor) și a diverselor instruiri profesionale duale, organizate de acesta. S-au întâlnit cu un fost elev al școlii, Medard Sugo, care studiază și lucrează acolo de doi ani. El a fost ghidul lor în acea zi. După prezentare, s-au întâlnit cu antreprenorul Hans Lindner, fondatorul firmei, care le-a vorbit despre viziunea lui şi s-a alăturat lor pentru o poză comună pe treptele instituţiei.


Următoarea oprire a fost la Parkwohnstift, căminul de vârstnici și totodată Centrul de formare postliceal aparţinând aceluiaşi grup Lindner. Timp de 2 ore au vizitat apropape toate încăperile centrului, în cadrul căreia funcţionează şi coafură, stomatologie, sala de exerciţii de dans, obstetrică, grădiniță, filiale de bănci, cabinete medicale, etc, la care apelează şi cetăţenii din acea localitate, devenind astfel centrul comunitar al acestuia. Au aflat că aici studiază și lucrează un tânăr sătmărean, Gergő Gáspár, despre care au auzit numai cuvinte de laudă.

Punctul culminant al zilei a fost seara când au vizitat minifabrica de bere artizanală al grupului Lindner, Schlossbräu din Mariakirchen, unde au avut parte şi de o cină delicioasă bavareză, din care –bineînțeles- nu putea să lipsească degustarea berii.


Ziua de sâmbătă a fost, de asemenea, foarte interesantă, fiindcă a cuprins vizitarea uzinelor BMW din Regensburg. Sub îndrumarea unui ghid au explorat monstruoasa fabric, care seamănă mai mult cu un orășel, cu spital propriu, pompieri, cantine, centre de agrement și un teren de testare a mașinilor. S-au familiarizat cu etapele de fabricare a automobilelor și au vizitat toate secțiile. Au putut constata precizia occidentală uimitoare despre care până atunci doar au auzit.


Au călătorit mai departe spre München, oprindu-se la imensul aeroport, la Centrul amenajat pentru vizitatori, putând exersa diversele operaţiuni practicate la procesle dintr-un aeroport (multora fiind primul experiment de acest gen în viaţă). Poate cea mai spectaculoasă oprire din călătoria lor a fost la Allianz Arena, stadionul echipei renumite Bayern München. Arena oferă locuri pentru 75.000 de spectatori, au putut inspecta gazonul şi peluzele acestuia, au intrat în vestiare şi în sălile destinate conferinţelor de presă,  și dacă tot erau în inima Bavariei, în bufetul arenei trebuia să guşte și cârnații albi bavarezi.


A urmat apoi plimbarea în centrul capitalei bavareze, plină de clădiri monumentale, atracţii turistice, berării, restaurant şi terase tradiţionale, dar şi o mulţime de turişti, afectând mult admirarea locului.

Ultima zi petrecută pe meleaguri germane a cuprins mai întâi vizita la ferma bio Land-Luft al grupului de firme Lindner, unde animalele (porci, bovine, tauri) sunt crescute natural, sub cerul liber. Atât creşterea animalelor, cât şi cultivarea cerealelor, legumelor, fructelor, respectiv produsele alimentare procesate din acestea urmăresc să fie de cea mai bună calitate de pe piață, pentru care sunt bine căutate şi sunt cea mai bună reclamă pentru producător.


După vizita la fermă, grupul s-a deplasat la Passau, unde au participat la  sfânta liturghie în Catedrala Sfântul Ștefan, aducând şi un omagiu amintirii regelui Sf. Ștefan și Fericitei Gizella din Passau. A mai urmat o plimbare în centrul istoric, după care urmau să se îndrepte deja spre Satu Mare.Tinerii s-au întors acasă cu experiențe, amintiri valoroase și pozitive. Datorită varietății programelor au putut descoperi pe ei însuşi, ceea ce le-a ajutat mult în clarificarea drumului profesional pe care vor să-l urmeze. Clasa îi este recunoscător teamului grupului Lindner, îi mulţumeşte dirigintei, Koczinger Eva și soțului dânsei, și nu în ultimul rând părinților, care au făcut posibilă această excursie.

 

Tags: elevi  ham janos  excursie  studiu  germania  
1170 vizite
Distribuie pe