Locale Altele
Marti, 27 Septembrie 2022
Marti, 27 Sept 2022
Prevenirea victimizării minorilor – un program derulat de polițiști în școlile și grădinițele din județ
Poliția Satu Mare  - Joi, 7 Iunie 2018

Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor constituie o prioritate naţională de intervenţie preventivă a Poliţiei Române pentru anul 2018, stabilită și la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.

În acest context, polițiștii sătmăreni și-au intensificat activitățile, în special pe linia preveniri victimizării minorilor, unul dintre grupurile țintă fiind constituit din preșcolarii Grădiniței cu program prelungit nr. 9 Satu Mare, coordonați de către doamna director Supuran Gabriela și din elevii Școlilor Gimnaziale Pomi și Bârsăul de Sus, coordonați de către doamna director Anițaș Rodica și domnul director Por Constantin.

Pornind de la premisa că siguranța tinerilor constituie o preocupare activă atât a polițiștilor, cât și a cadrelor didactice și a părinților, prin activitățile propuse de polițiștii sătmăreni, cu caracter informativ și practic aplicativ s-a încercat menținerea colaborării dintre Poliție - Școală – Familie în realizarea acestui obiectiv care vizează siguranța atât a preșcolarilor, cât și a elevilor ciclului primar și gimnazial.

Temele abordate de către polițiștii din cadrul structurilor prevenire, rutieră, relații publice și a polițiștilor din cadrul Secției de Poliție Rurală Valea Vinului s-au axat pe domeniile siguranța rutieră și prevenirea bullying-ului, un fenomen care, din păcate, ia amploare în mediul școlar.

A transmite informații, dar și de a realiza o operaționalizare în practică a acestora a fost obiectivul urmărit de către polițiști sătmăreni în cadrul întâlnirilor cu preșcolarii și elevii. Adaptat particularităților de vârstă și individuale, conținutul informațional prezentat a făcut referire și la legislația care reglementează domeniul delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.

Cei mici au devenit mici polițiști pentru o zi,  și-au dirijat colegii în traversarea străzii, s-au jucat pe covorașul cu indicatoarele rutiere, învățând să le respecte și s-au familiarizat cu aspectele esențiale ale muncii de poliție, cu echipamentul polițistului și cu dotarea autospecialei de poliție.

Cu elevii ciclului gimnazial s-a încercat atât reactualizarea unor informații din sfera violenței în mediul școlar, a bullying-ului, fenomene complexe care se întrepătrund și care sunt percepute ca  stări de fapt normale, cât și găsirea unor modalități concrete de a se interveni pentru stoparea acestor realități, menite a afecta dezvoltarea lor personală.

Pornind de la experiența de viață a elevilor, de la fapte trăite de ei sau colegii lor, s-a reușit identificarea unor soluții pertinente în rezolvarea acestor comportamente problematice, reușita acestui demers fiind asigurată de implicarea activă a participanților.

Vizionarea filmelor tematice care au adus în prim plan problemele de zi cu zi ale tinerilor, cu care la un moment dat chiar ei se pot confrunta în mediul școlar a determinat o înțelegere a conceptului de bullying și o clarificarea a aspectelor definitorii acestui concept, asigurând totodată și captarea atenției, focalizarea pe principalele aspecte problematice.

Tags: prevenire  victimizare  program  politie  
1559 vizite
Distribuie pe