Locale Altele
Miercuri, 17 Iulie 2019
Mie, 17 Iul 2019
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Elevii de la Colegiul „Mihai Eminescu”, premiați la Concursul Național de Știință și Inginerie
Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare  - Joi, 13 Septembrie 2018

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a organizat, în perioada 7 – 9 septembrie 2018, ediția a IX-a a Concursului Național de Știință și Inginerie pentru Elevi RoSEF -  Romanian Science and Engineering Fair, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică Cygnus – Centrul UNESCO, MILSET România și cu sprijinul Revistei ,,Știință și Tehnică” și al Federației Române a Cluburilor și Centrelor UNESCO.

RoSEF este ,,singura competiție națională organizată în România după standardele internaționale, aceasta făcând parte din Calendarul concursurilor Ministerului Educației Naționale cu fază internațională”, după cum a precizat  prof. Dr. Petru Crăciun, inspector de Fizică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, coorganizator al manifestării.

În  competiție s-au calificat două proiecte de inventică și cercetare ale Echipei Multitouchcnme a Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” din Satu Mare și Atelier Transdisciplinar, al Centrului Județean de Excelență Satu Mare, proiectele fiind susținute de elevii Karina Szauftman (X A) și Patrik Mihalca (XI A).

Proiectul WARCTIC a obținut Premiul III în cadrul acestui concurs și răspunde la întrebarea „Cum putem cerceta și monitoriza animalele din Arctica, mai ales speciile pe cale de extincție?”, soluția propusă fiind un robot mobil autonom, o inteligență artificială cognitivă, care va colecta date concrete din teritoriu pentru experții din stațiile polare de cercetare și explorare, atât în zilele, cât și în  nopțile polare.

Echipa de proiect: elevul Patrik Mihalca (XI A), eleva Karina Szauftman (X A) – ambii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

Referenți științifici: prof. Mariana Brumboiu, prof. Liviu Rotaru, prof. Claudia Pop – profesori ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare; ing. Marian Stan de la Continental Teves Franckfurt.

Perspectivă transdisciplinară: prof. dr. Georgeta Cozma, coordonator Echipa Multitopuchcnme și Atelier Transdisciplinar.

Proiectul FAI – FRIENDLY ARTIFICIAL INTELLIGENCE a obținut Mențiune în cadrul acestui concurs și oferă soluții la întrebarea Cum poate omenirea să colaboreze cu Inteligențele Artificiale pentru a atinge un scop comun, pentru a susține strategii de dezvoltare durabile, în scopul protejării Pământului și biodiversității, de salvare a planetei vii, GAIA?”, echipa de proiect propunând o suită de Inteligențe Artificiale, care să permită colaborarea om-mașină, să crească capacitățile autonome și să regândească modul în care proiectăm și interacționăm cu lumea fizică. Combinând design-ul inspirat de natură cu forța tehnologiei, propunem un design conceptual, care susține explorarea robotică minim invazivă, prin misiunile alocate. FAI sunt roboți și drone  autonome, mobile, cu o configurație modulară, care pot să fie folosite în scopul salvării unor specii pe cale de dispariție sau să amplifice cunoașterea și expertiza oamenilor în diverse domenii ale cunoașterii și vieții. În plus față de misiunile generale, dronele și roboții vor avea misiuni personalizate.

Echipa de proiect: elevul Patrik Mihalca (XI A), eleva Silvia Manoliu (XI A), elevul Raul Handrău  (X A) – toți trei fiind de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

Referenți științifici: prof. Claudia Pop, prof. Liviu Rotaru - profesori ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare;  ing. Marian Stan de la Continental Teves.

Concepție și perspectivă transdisciplinară: prof. dr. Georgeta Cozma, coordonator Echipa Multitopuchcnme și Atelier Transdisciplinar.

Juriul de specialitate a fost alcătuit din cercetători, inventatori, profesori din mediul academic, președintele juriului fiind jurnalistul și scriitorul Alexandru Mironov, Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Dintre câștigătorii  Concursului RoSEF 2018 se va selecta echipa reprezentativă a Românei pentru concursurile International Science and Engineering Fair (ISEF) din SUA, Environmental Science Fair (I-SWEEEP) din SUA, European Union Contest for Young Scientists(EUCYS), International Environment Sustainability Project Olympiad (INESPO) din Olanda și Expo Science International of International Movement for Leisure Activities in Science and Technology (MILSET) din Emiratele Arabe Unite.

Tags: elevi  eminescieni  premii  concurs  inginerie  
446 vizite
Distribuie pe