Locale Altele
Marti, 19 Ianuarie 2021
Marti, 19 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Autonet Import susține învățământul dual
Autonet   - Luni, 9 Septembrie 2019

Peste 500 de clase în sistem învățământ dual își încep activitatea din toamnă, în România.

Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de educația în sistem dual prin care elevi buni la învățătură, cu potențial excelent, își pot alege o meserie.

În urmă cu un an a fost emisă, în țara noastră, ordonanța de urgență care, după douăzeci de ani de hibernare, face posibilă din nou crearea de clase în sistem dual în România, precum și cofinanțarea acestora prin colaborarea dintre stat și companiile private care necesită forță de muncă. Un studiu de piață global, efectuat anul trecut, poziționează România pe locul al doilea, în urma Japoniei, cu un procentaj de 80% al angajatorilor indicând ca fiind o problemă înlocuirea forței de muncă. Bineînțeles că, în această problemă, joacă un rol important și migrația în masă din ultimele decade. În acest context, nu este de mirare faptul că deja pornesc peste 500 de clase în sistem dual.

“În urma intrării în vigoare a ordonanței de urgență de anul trecut, am avut la dispoziție foarte puțin timp pentru pornirea de clase în sistem dual în țară, cu toate acestea însă, cu mari eforturi, s-a reușit lansarea a nu mai puțin de 205 de astfel de clase” – a declarat Corneliu Bertea Hanganu, oficialul guvernamental despre care este binecunoscut faptul că promovarea sistemului dual în cercuri cât mai largi este o misiune de suflet. “Începând cu acest an, formatul învățământului în sistem dual este alegerea a peste 10.000 de elevi, iar aici vorbim despre elevi buni la învățătură, cu potential excelent și care sunt admiși cu medii mari” – a adăugat Hanganu.

Cornel Bertea Hanganu, fondator și președinte „Asociatia Școală Fără Șomeri”: Școală Profesională în Sistem Dual în România reprezintă Excelență în formarea profesională a muncitorilor calificați, oferind posibilitatea elevilor care au abilități, manualitate cât și deschidere să învețe o meserie bănoasă alături de operatori economici ce își doresc performanță. Sistemul dual, cum este denumită școală profesională în sistem dual a luat o amploare deosebită după anul 2017, deși sunt proiecte pilot care au început din 2012, oferă un cadru perfect în care elevul este deopotrivă pregătit din punct de vedere al culturii generale de către școală, iar operatorul economic îi dezvoltă abilităţile practice, motivația pentru muncă şi integrarea în cultură organizaţională proprie. Astfel, doar prin sistemul de formare dual, forţa de muncă este pregătită exact pentru solicitările și nevoile angajatorului, iar elevul are la absolvire un loc de muncă asigurat de companie.

În anii 2017 – 2018 existau în jur de 300 de clase în sistem dual cu operatori economici serioși și dispuși să schimbe viață unor elevi, mai ales din mediul rural, iar în anul 2019 aceste clase se vor dublă, aducând concurență la admitere și ridicând media de admitere, aproape de mediile liceelor teoretice de succes, deoarece la Școală Profesională în Sistem Dual, angajatorii își doresc cei mai buni elevi, care, la rândul lor să își dorească să devină cei mai buni angajați.

Notabilă este performanță Școlii Profesionale Germane Kronstadt din Brașov, ajunsă la a 6 generație de absolvenți, unde toți cei 209 absolvenți au primit contracte de muncă de la firmele care i-au pregătit, fiind prima școală profesională în sistem dual din România care primește oficial distincția „Școală Fără Șomeri”.

În cadrul materialului nostru, am întrebat și conducătorii câtorva firme de prestigiu ale județului nostru cum au răspuns noii oportunități și ce alternative identifică în învățământul dual.

Tamás Ilonczai, Manager Marketing, Autonet Import: „Formatul învățământului dual are o tradiție de o sută de ani în țările vestice.

În România, după douzeci de ani de pauză, o ordonanță de urgență adoptată în urma presiunilor sectorului privat și a diferitelor asociații profesionale, a făcut din nou posibilă funcționarea acestui sistem, având la bază modelul de succes utilizat în Germania. În cazul nostru, elevii claselor de electronică în sistem dual ai Liceului Hám János primesc cunoștințele de cultură generală și studiază materiile de bază în impozanta clădire a liceului, recent renovată, în timp ce cunoștințele profesionale sunt însușite cu ajutorul atelierelor partenere locale. Principalul mentor și susținător este Autonet Import care le asigură elevilor burse, echipamente de protecție, asigurări medicale, etc., însă și alte firme cu renume îi învață pe copii: reprezentanța locală BMW sau Technosam, dar și service-uri de prestigiu din județ, cum ar fi Autocrew – Helbert sau Automeister – Auto Profesionist. La sfârșitul lunii martie, în cadrul evenimentului “Săptămâna meșteșugurilor”, Liceul Teologic Romano-Catolic Hám János, împreună cu firmele partenere, i-au primit pe elevii claselor a opta care au solicitat ajutor sau îndrumare în alegerea viitoarei destinații în educația lor. Educația profesională acreditată care funcționează în cadrul Liceului Hám János se desfășoară, din toamna trecută, în sistem dual. Toate profilurile disponibile (electrician aparate și echipamente, ospătar, bucătar) se bucură de succes, mai ales cel de electrician aparate și echipamente, mentorat și sprijinit de către Autonet Import, care anul trecut, dar și acesta și următorul are mai mulți candidați pe loc. În acest moment, avem deja trei clase, numărând 75 de elevi. Vorbim aici de elevi cu o capacitate excelentă, interesați și inteligenți, cu care este o bucurie să lucrezi și să dezvolți”– a concluzionat Tamás Ilonczai.

Dan Brumboiu, Director General, Polipol despre avantaje ale pregătirii în școala profesională în sistem dual:

Firma noastră, implicată în sistemul dual încă din anul 2012, oferă o serie de beneficii elevilor care se pregătesc în școala profesională:

Învățarea unei meserii direct de la specialiști din industrie, cu tehnologie de ultimă generație ce realizează produse competitive la nivel mondial. Obținerea unei diplome de calificare nivel 3, valabilă la nivel european, după care se primește o ofertă de loc de muncă. Pachetul salarial este mai bun pentru persoanele calificate față de posturile ce necesită o calificare redusă. La practică, în firmă se învață. pe lângă meserie, și disciplina muncii, cerințele de calitate, comunicare, cultură organizațională, etc.

Astfel, elevii se vor integra mult mai ușor la locul de muncă. Elevii beneficiază de transport gratuit de la școală la companie, echipament de protecție și de lucru, precum și condiții generale foarte bune în firmă. Mai mult, oferim beneficii financiare pe perioada școlii prin burse lunare și premii oferite de firmă.

Consiliere în carieră realizată de colegii din departamentul de resurse umane, elevii având posibilitatea de a-și construi o carieră ca specialiști, maiștri sau pe alte poziții. Avem elevi care și-au exprimat deja dorința ca, după angajare, să devină maiștri, să conducă echipe. Elevii dobândesc experiență recunoscută de angajatori prin participarea, ca voluntari, în echipele de organizare a evenimentelor pe care firma le realizează pentru angajați sau pentru comunitate.

Polipol a realizat renovarea sălilor de clasă și a unei părți a internatului școlii pentru ca elevii să aibă condiții mai bune și în școală. Elevii primesc tricouri și hanorace personalizate pentru a le putea purta la cursuri.

La ora actuală, din experiența noastră, sistemul dual este cel mai eficient sistem de invățământ profesional datorită ponderii mari de pregatire practică care asigură dobândirea de cunoștințe și abilități.

János Csaba Zsók, Directorul General al nou-înființatei Intervalves Technologies AG:

„În ziua de azi, învățământul dual câștigă din ce în ce mai mult teren și este din ce în ce mai necesar.

Acesta a existat la începutul anilor ’90, însă a încetat să mai funcționeze cu toate că, în Germania, Austria, Danemarca sau Norvegia continua să fie folosit, iar acest lucru poate fi un exemplu în ceea ce privește modul în care se contruiește o economie puternică, pe baza acestui tip de educație profesională.

Firmele din ce în ce mai tehnologizate au nevoie de profesioniști, ținând cont de faptul că utilajele CNC pentru debitarea metalelor controlate prin computer și cele automatizate pentru prelucrarea metalului sunt tot mai prezente în industrie.

Prin educația duală, elevii își pot însuși elementele teoretice și practice atât de la “profesorul” de specialitate, dar și sub supravegherea unui meșter bun, învățând astfel meseria și dezvoltându-se pentru a deveni adevărați profesioniști. Oricine are un punct forte pe care se poate baza în aceste meserii deoarece precizia, hotărârea, respectarea regulilor, capacitatea de concentrare, simțul tehnic și practic sunt foarte importante, mai mult, dexteritatea și orientarea în spațiu sunt indispensabile.

Și firma noastră va porni acestă formare profesională deoarece vom avea nevoie de operatori pentru utilajele CNC controlate prin computer (tăietor, sudor, presă, strung, finisor), precum și de operatori pentru roboți. Să nu înțelegem greșit, un utilaj CNC, chiar dacă este alimentat de roboți, are nevoie de un profesionist, pentru că și robotului trebuie să i se spună ce să facă.

În viitor, această meserie va deveni foarte trendy.

Nu în ultimul rând, aș dori să adaug că, în aceeași măsură ca în străinătate, un profesionist recunoscut în meseria sa, va câștiga și în România mai mult decât un “profesionist în teorie”.

 

1204 vizite
Distribuie pe