Locale Altele
Sambata, 25 Martie 2023
Sam, 25 Mar 2023
Aniversarea educației cu vorbă bună și blândețe la Centrul ”Don Bosco” din Satu Mare
Caritas Satu Mare  - Marti, 31 Ianuarie 2023

Copiii, dar și adulții au nevoie de modele de urmat în viață, de persoane deosebite care fac față tuturor provocărilor, care nu încetează să creadă că prin eforturile depuse pot schimba lumea într-un loc mai bun pentru noi toți.

Un astfel de model este Sfântul Ioan Bosco pentru colectivul de muncă și beneficiarii Centrului de zi „Don Bosco” din Satu Mare, unitate ce funcționează sub egida Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare.

Giovanni Bosco, cunoscut mai ales sub numele de Don Bosco, a fost un preot și educator romano-catolic italian, care a folosit metode educative bazate pe dragoste în locul metodelor punitive.

Și-a plasat lucrarea sub protecția Sfântului Francisc de Sales și i-a asigurat continuitatea fondând Societatea Saleziană. El este unicul sfânt care a fost denumit "Părintele și învățătorul tineretului".

Urmând principul "binele nu poate fi apreciat dacă nu este cunoscut", Don Bosco a realizat, dar a și promovat operele sale. Ca recunoaștere a sfințeniei și misiunii sale în folosul tinerilor, el a fost canonizat de către Biserica Catolică în anul 1934.

Ziua de 31 ianuarie – ziua comemorativă a Sfântului Ioan Bosco – are o importanță specială pentru membrii echipei centrului din Satu Mare, oferindu-le prilejul de a aduce un omagiu ocrotitorului unității. La evenimentul organizat cu acest prilej, a fost prezent și părintele dr. Ioan-Laurențiu Roman, directorul general al organizației, care le-a povestit copiilor despre momente memorabile din viața lui Don Bosco.

Preșcolarii au aflat detalii interesante despre copilăria marelui educator, despre mama lui, tanti Margareta, pe care o iubea foarte mult, despre cum obișnuia el să rezolve conflictele care se iveau între copii și cum îi sfătuia pe elevii săi să-și ceară iertare ori de câte ori au supărat pe cineva.

Sfântul Ioan Bosco este un model nu numai pentru copii, ci și pentru pedagogi. „În secolul al XIX-lea, când copiii și tinerii au fost educați cu bătaie și pedepse, el a urmat principiul că este posibil să educi și cu vorbe bune și blândețe. Acest principiu ne ghidează și pe noi în munca noastră de zi cu zi: educăm copiii cu vorbe bune, cu multă răbdare și cu mult drag” – susține educatoarea Katalin Kocsis, care face parte din echipa unității chiar de la început.

Metoda pedagogică elaborată de Don Bosco este aplicată cu succes de 28 de ani la Satu Mare, de pedagogii centrului de zi pentru copii care îi poartă numele. Centrul de zi „Don Bosco” este frecventat de 32 de preșcolari: sunt 16 în grupa cu predare în limba română și 16 în grupa maghiară.

Dat fiind faptul că de la înființarea unității au trecut aproape trei decenii, unii dintre preșcolarii de odinioară se întorc aici ca părinți, însoțindu-și copiii la centru dimineața și după-amiaza. Foștii beneficiari, care astăzi trăiesc diferit față de cum trăiau părinții lor și care își educă copiii cu responsabilitate, sunt dovada că metoda pedagogică a lui Don Bosco este eficientă și aplicarea ei a schimbat deja multe vieți în bine și va continua să schimbe și în viitor.

605 vizite
Distribuie pe