Foşti absolvenţi ai celui mai prestigios liceu din judeţul nostru şi-au adus aminte cu mari emoţii de cei patru ani petrecuţi în instituţia de învăţământ, care a sărbătorit vineri împlinirea a 375 de ani de la înfiinţare, respectiv a 150 de ani de învăţământ liceal în limba română şi 90 de ani de existenţă a primului liceu românesc din Satu Mare.
Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" l-a omagiat cum se cuvine pe cel care a fost primul profesor de Limba şi Literatura Română a şcolii, preotul Petru Bran.
Printre invitaţii la eveniment s-au numărat şi câţiva foşti absolvenţi ai liceului, care ocupă acum funcţii importante în administraţia publică judeţeană.
Prefectul Radu Giurcă, primarul Iuliu Ilyes şi inspectorul şcolar general Marian Popa se numără printre VIP-urile pe care le-a dat liceul. Au mai onorat invitaţia senatorul PSD Valer Marian, deputatul PD-L Ioan Holdiş, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, George Vulurescu, viceprimarii municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi, respectiv Adrian Albu, şi alţii.
În discursul rostit, prefectul Radu Giurcă, absolvent al liceului în urmă cu 40 de ani, a declarat că este mândru că a făcut parte dintr-o generaţie care a avut o promovabilitate de 100%, iar 92% dintre elevi au reuşit să intre mai departe la o facultate.
La rândul său, senatorul Valer Marian a ţinut să sublinieze însemnătatea acestui liceu, care a dus numele judeţului şi peste hotare, prin oameni de valoare care au avut şansa să înveţe de la cei mai buni profesori.
Deputatul Ioan Holdiş a recunoscut că pe vremea liceului era invidios pe cei de la "Eminescu", pentru că aproape toţi cei de aici intrau la facultate.
Dezvelirea bustului profesorului-preot Petru Bran, amplasat pe holul etajului I, a fost făcută de către elevul Adrian Matus, recent premiat al celui mai important concurs de poezie din ţară.
A urmat dezvelirea unei plăci comemorative, dedicată lui Martin Culen, cel care a fost directorul şcolii pe vremea când era liceu catolic, în perioada 1859-1862. Dezvelirea plăcii a fost făcută de către preşedintele comunităţii slovacilor şi cehilor din Satu Mare, Paul Dancu.
Au mai luat cuvântul părintele protopop greco-catolic, Dumitru Roman, care a vorbit despre personalitatea lui Petru Bran, bustul acestuia, dar şi placa comemorativa fiind sfinţită atât de un sobor de preoţi greco-catolici, cât şi de unul format din preoţi ortodocşi.
Evenimentul de vineri a avut şi un invitat special, în persoana lui Gabriel Ştrempel, membru de onoare al Academiei Române şi director general onorific al Bibliotecii Academiei Române. În vârstă de 83 de ani, Ştrempel a fost şef de promoţie şi absolvent al liceului "Mihai Eminescu" în anul 1947.
O altă surpriză a constituit-o prezenţa unui stră-strănepot al lui Petru Bran, băimăreanul Victor Bran.
Manifestările au continuat cu dezvelirea plăcii Bibliotecii Şcolare, care, începând de vineri poartă numele profesorului Petru Bran. Dezvelirea plăcii a fost făcută de către Sebastian Urda, un elev de clasa a VII-a, care frecventează cel mai des biblioteca.
Invitaţii au avut ocazia să participe şi la un vernisaj al expoziţiei documentare organizate de Muzeul Judeţean, iar în sala amfiteatru s-a lansat monografia Colegiului Naţional "Mihai Eminescu": 150 de ani de învăţământ liceal în limba română.