Locale Altele
Joi, 10 Octombrie 2024
Joi, 10 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Facultatea de Științe Socio-Umane, Educație Fizică și Sport a UVVG, de tradiție, dar în pas cu nevoile pieței forței de muncă
Universitatea de Vest Vasile Goldiș  - Miercuri, 4 Septembrie 2024

*Interviu cu decanul facultății, conf. univ. dr. Speranța Milancovici

Întemeiată pe tradiția istorică, în spiritul respectului pentru valorile autentice și a așezării Aradului pe locul binemeritat, de Capitală Istorică a Marii Uniri, Facultatea de Științe Socio-Umane Educație Fizică și Sport a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad îngemănează, în structura și în demersul său academic, această componentă tradițională cu o alta, modernă, în linia demersurilor pentru integrare europeană și euroatlantică ale României contemporane. 

Despre oferta educațională  am stat de vorbă cu decanul Facultății de Științe Socio-Umane, Educație Fizică și Sport,  conf. univ. dr. Speranța Milancovici.

-       Doamna decan, facultatea pe care o conduceți este una extrem de prezentă în topul intereselor viitorilor studenți.

-       E adevărat. Ne bucurăm de un feedback bun din partea absolvenților, a actualilor studenți și de un interes semnificativ din partea celor care doresc să urmeze studii universitare. Facultatea noastră funcționează în concordanță cu principiile unui învățământ grefat pe cerințele europene, exprimate prin sintagma Procesul de la Bologna, domeniile pentru studiile universitare de licență și masterat pe care le propunem, răspund exigențelor unui învățământ modern, european.

-       Ați deschis porțile facultății încă din 1994, perioadă în care ați reușit să vă câștigați respectul și încrederea.

-       Din anul 1994 și până astăzi, colectivul facultății a investit, și continuă să o facă, puternice energii sufletești pentru promovarea învățământului de calitate și a exigenței în cercetare. Numită, de-a lungul timpului, prin natura unor modificări administrative, Facultatea de Științe Umanist-Creștine, Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative sau, în ultimii ani, Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, aceasta și-a păstrat, în timp, identitatea distinctă și rolul specific în cadrul structurii polimorfe a universității noastre, așa cum a fost aceasta făurită prin puterea vizionară a celui care a întemeiat-o, regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator și președinte al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad! Domnia sa a construit temeinic, alături de un corp academic de reală vocație, fundația unei facultăți care validează, prin activitatea sa, crezul lui Vasile Goldiș, așezându-se la intersecția determinărilor istorice, cu actualitatea.

-       Sunteți o echipă dinamică și asta se poate observa și numai dacă privim spre multitudinea de evenimente și proiecte derulate în cadrul facultății pe care o conduceți.

-       Aș dori să punctez faptul că, fiind o facultate eterogenă cu specializări dintr-o arie extrem de largă, suntem foarte activi si dinamici. Întotdeauna se întâmplă ceva interesant la facultatea noastră. Am să vorbesc câte puțin despre fiecare specializare, să vă faceți o idee despre oferta noastră și mai ales, despre activitatea desfășurată. Voi începe cu masteratul în Psihologie Clinică și Psihoterapii.  Este un domeniu extrem de căutat în această perioadă, oferind o posibilitate excelentă de inserție pe piața muncii, atât în structuri private cât și în cele de stat, respectiv prin posibilitatea de deschidere a unor cabinete individuale, ca psiholog. Colegii de la această specializare oferă, pe lângă activitățile didactice din fișa postului, pe lângă consilierea suplimentară pe care o gândesc pentru studenți și masteranzi, zile de studiu de tip „Open day”, conferințe, simpozioane care au o frecvență lunară am putea spune, cu invitați externi. Aici mă refer atât la reprezentanți ai Colegiului Psihologilor cât și la invitați de la, spre exemplu specialiști de la Institutul de Logopedie Viktor Frank din Viena, sau  Universitatea Di Roma Tor Vergata sau institute din  Luxemburg și Paris. De asemenea, organizăm anual, la finele lunii octombrie, conferința „Oglinda studentului”, recunoscută și acreditată de Colegiul Psihologilor din România. În altă ordine de idei, avem un centru de consiliere care funcționează foarte bine, pus la dispoziția și în sprijinul studenților și masteranzilor UVVG.

-       Ce alte subiecte de studiu mai oferiți?

-       Un alt domeniu important este Pedagogia învățământului primar și preșcolar. Prin proiectul PNRR am reușit deschiderea unui laborator extrem de performant, cu softuri de ultimă generație, cu programe specifice, teste care ajută la perfecționarea studenților. Această specializare în peisajul facultății (PIPP) precum și masteratul de management educațional, sunt foarte atractive la momentul de față,  pregătind educatori, respectiv profesori în învățământul primar. Sigur este o carieră care atrage preponderent candidați femei, prezența doamnelor și domnișoarelor fiind semnificativă în rândul studenților de la această specializare. Pentru această categorie de studenți, avem de asemenea  parteneriate care vin să completeze expertiza cadrelor didactice care predau, parteneriate cu școli de prestigiu din municipiu și județ, unde studenții își desfășoară activitatea practică.

-       Oferiți și programe de limbi străine?

-       Desigur. Facultatea mai oferă programul de limbi moderne aplicate care se combină  de minune cu orice altă specializare din sfera juridică, economică, medicală. Avem variante precum Engleză, Franceză și Germană. Ne bucurăm de un corp profesoral solid, de prestigiu, și de mobilități externe prin programe internaționale care asigură unor bursieri din SUA sau din alte state ale UE posibilitatea de face schimb de expertiză, indiferent că este vorba despre burse full bright, Erasmus+ sau  alte variante.

-       Aveți programe noi de studiu în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane Educație Fizică și Sport?

-       Studiile de securitate reprezintă o specializare mai nouă în peisajul facultății, dar care prinde contur și  devine tot mai atractivă. Pe lângă  corpul profesoral care asigură componenta teoretică, colaborăm cu  specialiști din zona intelligence-ului care vin cu componenta practică. Studenții au șansa de a lucra cu profesioniști în  protecția datelor, tehnici operative în domeniul intelligence-ului.

-       Ultima, dar foarte importantă este specializarea de Educație Fizică și Sport...

-       Educație Fizică ș Sport  este un domeniu important. La acest capitol nu avem doar capacitatea teoretică și administrativă de a susține demersul educațional, ci capacitatea de a oferi studenților  baze sportive care sunt în proces de sincronizare cu standardele actuale în domeniu,  terenuri cu destinație specifică, echipamente sportive. În plus avem parteneriate strategice  fiind într-o foarte bună colaborare cu licee de specialitate cu program sportiv, cât și cu asociații, cluburi sportive, dar și cu Poliția Locală Arad, împreună cu care am realizat o sală de sport, pentru pregătire specifică. De asemenea, trebuie să menționăm masteratul Managementul Organizațiilor și Activităților de Educație Fizică și Sport vine să răspundă nevoilor de perfecționare continuă a celor care doresc să își desfășoare activitatea,  fie în sectorul administrativ al cluburilor, asociațiilor sportive, cât și celor care eventual doresc să dezvolte o afacere în domeniu și au nevoie de această componentă managerială. Totodată, în cadrul facultății își desfășoară activitatea și Departamentul de pregătire a Personalului Didactic, acesta răspunzând nevoii de perfecționare în domeniul predării, pentru cei din toate domeniile de studiu oferite de UVVG, social, economic, medical sau juridic. Modulul I sau II, în funcție de necesități, candidații pot să obțină calificările necesare pentru a putea preda în învățământul   preuniversitar, universitar sau post-universitar.


-       O activitate și ofertă bogată așadar. Felicitări, Doamna decan!

-       Continuăm cu dedicare, eforturile noastre pentru sporirea calității învățământului superior arădean, sub coordonarea conducerii universității, iar prin puterea și consecvența profesională a Doamnei Rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, destinul academic al Aradului merge înainte pe calea promovării valorilor autentice. Singuri, fără sprijinul Domniei Sale, nu am fi reușit. Ne centrăm așadar cu toții, dascăli și personal administrativ, atenția și eforturile înspre crearea unui mediu armonios, prin care să oferim studenților și masteranzilor noștri cadrul propice unei dezvoltări intelectuale și profesionale care să constituie temelia unei cariere de succes, în viitor. Ne mândrim cu absolvenții noștri, inserați cu succes pe piața muncii, în structuri publice sau private, la nivel național și internațional.

-       Vă mulțumesc pentru informațiile oferite și vă doresc mult succes în continuare.

-       Vă mulțumim și noi!

673 vizite
Distribuie pe