În cadrul unui program naţional care seamănă cu „Bursa Ideilor” organizată de Fundaţia „Hans Lindner”, elevii de la Grupul Şcolar Economic „Gheorghe Dragoş” învaţă să pună pe picioare şi să conducă afaceri proprii în cadrul unor firme virtuale, simulând condiţiile economice reale.
Inaugurarea acestor firme a avut loc miercuri în sala multimedia "Dumitru Iura" din incinta şcolii, elevi din cinci clase prezentând aplicarea conceptului de firmă de exerciţiu.
A fost o adevărată provocare pentru elevi, care şi-au însuşit abilităţile practice pentru a putea deschide după absolvire o afacere adevărată.
"Firma de exerciţiu este copia fidelă a unei firme reale, în cadrul căreia elevii, îndrumaţi de profesorul coordonator, desfăşoară şi exersează activităţi executate de o unitate economică, creând produse şi servicii virtuale" - spune Florentina Chiş, purtătorul de cuvânt al liceului.
Elevii au trecut prin toate etapele birocratice, la fel cum se întâmplă cu o firmă adevărată, acestea fiind înregistrate la Centrul Reţelei Firmelor de Exerciţiu din Timişoara, iar tranzacţiile se efectuează cu bani virtuali, furnizaţi de banca centrală, reprezentată de acest centru care coordonează întreaga activitate la nivel naţional.
Cele cinci firme sunt conduse manageri şi fiecare elev are atribuţii bine stabilite. De la promovarea imaginii până la aprovizionare, elevii învaţă cum să conducă o afacere.
Firma de exerciţiu "Delice Land SRL", administrată de elevii clasei a XI-a C, are ca obiect de activitate comercializarea zahărului şi a produselor de cofetărie. "Imaginaţie, fantezie, fascinaţie - acestea sunt cuvintele care definesc brand-ul nostru. Este o firmă care rezistă şi pe timp de criză, deoarece toată lumea vrea să guste oricând astfel de produse" - afirmă Alina Vădan, elevă în clasa a XI-a C, profil contabilitate.
Acelaşi tip de activitate a fost preluat şi de elevii clasei a XI-a B, care au înfiinţat "Delicious Chocolate SRL".
Comerţul cu ceai şi cafea, derulat prin firma de exerciţiu "Coffee Land SRL" a fost pus la punct de elevii clasei a XI-a A.
Cei din a XI-a D au găsit o metodă originală de a face bani virtuali, firma "Ital Sara" oferind servicii de catering şi servire a băuturilor pentru diferite evenimente.
Elevii clasei a XII-a B au preluat de la foştii colegi, care au absolvit anul trecut, firma de exerciţiu "Fly Trans", axată pe transportul aerian, directorul liceului, Vasile Popa, fiind primul care s-a informat cu privire la serviciile oferite de această firmă.