Locale Altele
Duminica, 5 Iulie 2020
Dum, 5 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bursa Ideilor - finala
Sergiu Lenghel  - Vineri, 26 Martie 2010

Peste o sută de elevi de la 12 licee din judeţul Satu Mare au participat la cea de-a VII-a ediţie a Bursei Ideilor, organizată de Fundaţia „Hans Lindner”. Un număr de 17 echipe şi-au prezentat proiectele de afaceri în finala de vineri, în faţa unui juriu format din manageri ai unor firme sătmărene.
 

 

Ideile de afaceri ale elevilor au fost cât se poate de originale, însă echipa Shokoland de la Grupul Şcolar Teologic "Ham Janos" s-a descurcat cel mai bine, fiind răsplătită cu un premiu "Business Tour" în Ucraina, constând într-o excursie de trei zile în care vor face cunoştinţă cu mediul de afaceri din ţara vecină. Tinerii au prezentat un plan de afaceri pentru deschiderea unei ciocolaterii.
 

 

De la pensiuni canine până la ferme de melci sau saloane de înfrumuseţare în mediul rural, toate echipele au pus bazele unor afaceri care ar putea deveni profitabile în realitate. Elevii au deprins tainele antreprenoriatului şi au înţeles că pentru a dezvolta o afacere pe timp de criză trebuie să atragă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.
 

 

Echipa Marii Afacerişti din cadrul Liceului Unio s-au gândit la o afacere menită să vină în sprijinul diabeticilor. "Un magazin cu produse naturiste pentru diabetici consider că ar merge la Satu Mare. Împreună cu colegii mei am lucrat din decembrie la acest proiect. Am ajuns la concluzia că e nevoie pe piaţă de aşa ceva" - a spus Roxana Bota (17 ani), elevă în clasa a X-a B. Echipa ei s-a ales cu premiul "Business Tour Transfrontalier Ungaria - România", o excursie de trei zile în care elevii vor avea ocazia să compare mediile de afaceri din zonele limitrofe ale graniţei româno-maghiare.


Alţii au primit din partea organizatorilor premiul "Infopartner", constând într-un stagiu de trei luni în care participanţii îşi pot lărgi cunoştinţele referitoare la utilizarea diferitelor programe de calculator, a Internetului, respectiv a programelor e-learning.

 

Echipa Snail este una dintre câştigătoarele acestui premiu. "Ne-am gândit la o crescătorie de melci. Ne-am documentat pe Internet şi am aflat că doar 17% din necesarul pieţei este acoperit" - afirmă Emanuel Domuţ, elev în clasa a IX-a E la Grupul Şcolar Economic "Gheorghe Dragoş".
 

 

De la acelaşi liceu au fost şi echipa New Age din clasa a X-a A, care au dorit să aducă ceva nou în oraşul nostru prin înfiinţarea unei cinematograf 3D în sala Teatrului de Nord. Întrebaţi de membrii juriului dacă au văzut vreodată un film tridimensional, elevii au recunoscut că nu au avut ocazia până acum.

 

Nici o echipă nu a rămas nepremiată. Majoritatea s-au ales cu premiile "Business Simulation", constând în sprijin din partea specialiştilor în simularea înfiinţării şi dezvoltării unei afaceri pe calculator, respectiv "Business Tour Transfrontalier RO - HU".
 

 

Au câştigat aceste premii următoarele echipe: Artex - Liceul de Artă "Aurel Popp" design interior , Beauty-Shine - Colegiul Tehnic "Elisa Zamfirescu" înfiinţarea unui salon de înfrumuseţare în mediul rural , Candy - Grup Şcolar Economic "Gheorghe Dragoş" laborator cofetărie , Energica - Liceul Unio pensiune canină , Fisza - Liceul Reformat teren sport pentru trageri , Goldius - Liceul Unio organizare evenimente , Ice Center - Liceul de Artă "Aurel Popp" gelaterie , Magic Age - Grup Şcolar Alimentar excursii, tabere şcolare , Micii Afacerişti - Liceul Unio - pensiune , MRA-Confex - Colegiul Tehnic "Elisa Zamfirescu" prelucrarea deşeurilor din materiale textile , Natural-Team - Liceul "George Bariţiu" Livada cultivarea plantelor , Royal Party - Grup Şcolar Economic "Gheorghe Dragoş" organizare evenimente , Şcoala Online-Business - Grup Şcolar Industrial Tăşnad software pentru catalogarea rezultatelor şcolare .

Tags: bursa  ideilor  hans lindner  
2866 vizite
Distribuie pe