Locale Altele
Duminica, 23 Februarie 2020
Dum, 23 Feb 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bodyguardiţele din licee
Sergiu Lenghel  - Luni, 29 Martie 2010

Toate liceele au regulamente de ordine interioară care prevăd, printre altele, ca elevii să facă serviciul de pază prin rotaţie.

Acest serviciu nu se limitează doar la supravegherea intrărilor în instituţiile de învăţământ, ci şi la îndrumarea vizitatorilor sau rezolvarea unor probleme organizatorice cotidiene.

Adevărul e că în „rezolvarea problemelor organizatorice” intră uneori şi comisioanele făcute pentru profesori, dar noa, şi astea fac parte din „şcoala vieţii”.

 

La Colegiul Naţional "Doamna Stanca", doi elevi stau de pază la sala profesorală, de dimineaţa până după-amiază, iar în pauzele dintre ore alţi doi elevi fac pe majordomii pentru a deschide uşile de la intrare în faţa doamnelor profesoare.  „În fiecare săptămână vine rândul câte unei clase. Dacă au o lucrare sau o teză de dat, îi schimbăm cu alţii" - spune profesorul Nicolae Ursei, cel care răspunde de elevii de serviciu.

 

Unii profesori apelează la aceştia pentru a-şi rezolva unele probleme mai mult sau mai puţin personale, dar elevii nu se plâng, dimpotrivă: "Chiar acum mă duc până la Şerbănescu să fac nişte copii xerox pentru doamna profesoară. Eu mă bucur când sunt de serviciu, mai scap de ore" - afirmă Patricia Berende, elevă în clasa a X-a B.
 

 

Colega care îi ţine de urât în cele aproape opt ore de serviciu o aprobă, deşi recunoaşte că timpul i se pare lung şi devine uneori plictisitor. "Ne mai găsim noi de lucru, iar lecţiile pierdute le copiem de la colegi" - spune Anamaria Rus.

 

„În urmă cu câţiva ani, noi am avut un furt de cataloage, un elev de-al nostru le-a luat pe toate şi le-a ars. Trebuie să stea cineva aici până la ora 15, când vin paznicii" - precizează directorul-adjunct Stela Toma.

 

La Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", elevii stau de pază împreună cu femeile de serviciu. Pe o băncuţă aflată la doi metri de intrarea principală, o elevă din clasa a X-a A profită de ziua ei „liberă” şi lecturează nişte lecţii pe care le-a pierdut săptămâna trecută. Directorul Ioan Pop spune că nu poate plăti paznici de dimineaţa până după-amiază, aşa că elevii acoperă intervalul orar de la 07.00 la 15.00 în toate corpurile liceului, chiar şi la etaje.
 

 

La Colegiul Naţional "Ioan Slavici", la orele dimineţii, elevii de serviciu stăteau la taclale pe coridor, bucuroşi că nu trebuie să-şi bată capul, cel puţin pentru o zi, cu exerciţiile de matematică sau fizică. La vederea aparatului de fotografiat, aceştia s-au impacientat spunând că nu vor ca cei din conducerea liceului să afle că nu respectă „sectoarele de planton”. Punem noi o vorbă bună, ca foşti absolvenţi ai liceului.


 

Inspectorul şcolar general-adjunct, Ladislau Konya, explică programul de serviciu ca pe o metodă de educaţie şi socializare a elevilor: „Dacă ar fi şcoli private, s-ar angaja bodyguarzi, dar acum asta e situaţia. Făcând de pază, elevii mai învaţă şi ce înseamnă responsabilitatea şi disciplina, dar şi comunicarea civilizată”.

1893 vizite
Distribuie pe