Locale Altele
Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Mie, 27 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Liceul Economic are restaurant propriu
Sergiu Lenghel  - Luni, 17 Mai 2010

În plină criză, conducerea Grupului Şcolar Economic „Gheorghe Dragoş” a găsit modalitatea de a împuşca doi iepuri deodată, prin preluarea administrării cantinei Liceului Unio: desfăşoară o activitate economică potrivită cu profilul liceului şi oferă posibilitatea elevilor de a-şi face practica într-un mediu mult mai apropiat de viaţa reală decât laboratoarele şcolii.

 

Este a doua săptămână de când elevii de la profilul Turism – Alimentaţie Publică de la Liceul Economic îşi fac practica la cantina situată la parterul Liceului Unio, iar rezultatele se văd deja cu ochiul liber.

 

"Funcţionează ca un restaurant, e deschis de la 8 dimineaţa până la 10 seara. La orele prânzului e plin de clienţi. Vin la noi poliţişti, profesori, elevi şi oameni simpli. Meniul zilei costă doar 8 lei şi, ca o noutate la Satu Mare, servim şi cina la preţul de 7 lei" - spune profesorul de tehnologie Ionuţ Ristea.

 

La "Ucenicul Bucătar", elevii învaţă nu doar cum să ţină o tavă cu pahare în mână, dar şi cum să discute cu clienţii.  „Trebuie să fii amabil cu oamenii, chiar dacă unii se comportă ca nişte bădărani” – spune amuzat elevul Adrian Drăgan, care-şi pregăteşte proiectul ce îi va aduce atestatul în meseria de ospătar.

 

Majoritatea elevilor din anul III, clasele B şi C, cu profil de ospătar, respectiv bucătar, intenţionează să mai facă încă doi ani de liceu, timp în care îşi vor căuta un job. "Aici, noi ne ocupăm doar de servire şi debarasarea meselor, iar ospătarul angajat oferă meniul şi încasează plata” - spune Adriana Hebe, o tânără de 18 ani care ştie că un zâmbet îi poate aduce un ciubuc în plus, mai târziu.

 

La cantină lucrează 9 angajaţi cu carte de muncă, bucătari, ospătari şi administratori, iar elevii au rolul de a le da o mână de ajutor şi de a învăţa de la ei tainele meseriei. Pentru ca totul să meargă ca pe roate, şeful de unitate este fostul patron al Restaurantului Lotus, un profesionist cu mulţi ani de experienţă în spate, iar administratorul cantinei "Ucenicul Bucătar" este Cosmin Costinaş, un tânăr de doar 22 de ani, care se va ocupa şi de chioşcul ce urmează a fi deschis în spaţiul de la parterul Liceului Unio.


 

Până nu demult, elevii făceau practică în laboratoarele de la Economic, însă acolo nu aveau pe cine să servească. "Ne aduceam legume de acasă şi ne făceam de mâncare pentru noi” - spune elevul Adrian Drăgan, încântat că nu mai trebuie să se joace de-a bucătarii şi ospătarii.

 

De-altfel, sala de mese a cantinei Liceului Unio are o capacitate de 100 de locuri şi aici se organizează nunţi sau alte evenimente festive. Tarifele sunt mai mult decât acceptabile, având în vedere faptul că scopul principal al administrării cantinei nu este realizarea de profit.

5054 vizite
Distribuie pe