Locale Altele
Joi, 30 Mai 2024
Joi, 30 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ziua elevă, seara soţie
Sergiu Lenghel  - Vineri, 4 Iunie 2010

În urmă cu două luni a spus "Da" în faţa ofiţerului de stare civilă, devenind soţie cu acte în regulă. Însă acest statut nu o împiedică să meargă în continuare la liceul la care învaţă, rupând cu tradiţia etniei din care face parte.

 

O sătmăreancă de etnie romă a păstrat, într-un fel, tradiţia fetelor de a se căsători la vârste fragede, dar ea a făcut acest pas, totuşi, la vârsta majoratului.

 

Iuliana Leleczi este elevă în clasa a XI-a A la Grupul Şcolar Economic "Gheorghe Dragoş" şi recunoaşte că încă nu a devenit cu adevărat femeie şi aşteaptă să facă şi nunta pentru a se dărui în totalitate soţului. Cel care i-a "furat" inima este un român de-al nostru, pe care socrii l-au şi îndrăgit destul de repede.

 

"Am fost cuminte până acum... Am mai avut eu prieteni, dar pe soţul meu îl apreciez pentru că are răbdare cu mine. În ziua de azi e greu să găseşti pe cineva care să te placă aşa cum eşti" - spune liceanca, referindu-se la bărbatul care e cu patru ani mai mare ca ea.

 

Pentru Iuliana şcoala reprezintă în continuare o prioritate, visând la o carieră de medic pediatru, deşi acum învaţă la un profil de contabilitate, domeniu care nu prea este pe placul ei. În timp ce tânăra este la şcoală, soţul ei îl ajută pe socru la muncă. Acasă au un atelier unde fac burlane, jgheaburi şi alte piese de tinichigerie.

 

Cu inelul de cununie pe deget, Iuliana ne mărturiseşte că nu îşi doreşte deocamdată copii, speriată, probabil, de experienţele prin care au trecut deja alte colege de-ale ei. "Sunt aici la liceu eleve cu copii. Nu aş face avort, pentru că ar fi un păcat, dar nu e momentul acum nici pentru creşterea unui copil. Mai întâi trebuie să mă realizez profesional" - afirmă eleva, care are doar note de la 8 în sus.
 

 

Situaţia materială a tinerilor căsătoriţi nu este prea roză, astfel că ei locuiesc sub acelaşi acoperiş împreună cu părinţii fetei. Încrederea că împreună vor reuşi să-şi facă o casă a lor ar putea fi un exemplu de urmat pentru alte fete care tratează cu superficialitate dragostea. Iuliana crede în vorba binecunoscută "banii nu aduc fericirea" şi se uită mai mult la ce e în sufletul omului.

 

"Degeaba ai forme bombate dacă înăuntru eşti putrezit" - adaugă liceanca, care ne-a transmis şi un salut pe care l-a scris pe tabla unei clase din liceu: "Să avem noroc!". Am făcut noi traducerea din limba romani...

3388 vizite
Distribuie pe