Cu zâmbetul pe buze şi plini de optimism - aşa au ieşit din şcoli liceenii care au dat luni proba scrisă la Limba şi literatura română.
Redactarea unui eseu prin care să se prezinte particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-un basm, un text argumentativ despre omenie şi câteva cunoştinţe de gramatică - acestea au fost subiectele primei probe a Bac-ului.
La câteva minute după ora 12.00, în preajma liceelor Unio şi Eminescu, tinerii au fost aşteptaţi de părinţii care aveau mai mari emoţii decât copiii lor. Mai veseli ca niciodată, elevii s-au întrebat între ei câte pagini au scris la examen, fiecare estimând că vor primi note de la opt în sus.
"A fost uşor, mai ales că la Capacitate mi-a venit tot un subiect legat de basm. Atunci era Prâslea cel Voinic şi merele de aur, iar acum am avut o caracterizare a lui Harap Alb. Am scris opt pagini şi cred că voi lua o notă mare" - ne-a spus încrezător Andrei Lucaci, absolvent al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", tânărul intenţionând să urmeze Facultatea de Drept de la Timişoara.
Tot în faţa CN "Mihai Eminescu", un grup de liceeni se amuză pe seama subiectelor, pe care le consideră a fi uşoare. "M-am descurcat bine. La Harap Alb am început să scriu toată povestea, după care, la final, mi-am dat seama că trebuie să caracterizez personajul. Voi lua o notă mare" - crede şi Daniel Blaga, fost elev al CN "Mihai Eminescu", care se va înscrie la cursurile Universităţii din Toulouse - Franţa, specializarea Afaceri-Management.
La Liceul Unio, unul din cei care au ieşit mai repede din sala de examinare a fost Mihai Alexandrescu din Odoreu. Tânărul are 21 de ani şi a terminat seralul, iar din toamnă doreşte să se înscrie la Universitatea Tehnică. Dificultăţi a avut puţin cu textul din comedia scrisă de Vasile Alecsandri - "Iorgu de la Sadagura", primul subiect din cele trei ale probei scrise de Limba şi literatura română, însă odoreanul recunoaşte că a fost lăsat să se "inspire" de la alţii.
Alin Durlea, absolvent al clasei a XII-a B din cadrul Liceului Unio contrazice cele spuse de Mihai, şi susţine că supraveghetorii nu i-au lăsat să copieze, spre dezamăgirea unora. "Nici nu mă gândesc că nu voi lua Bac-ul" - afirmă Alin Durlea, care se vede deja student la Politehnica din Cluj.
Diana Variu şi Szabo Zsolt au fiecare 21 de ani şi au ieşit împreună de la examenul de Bacalaureat desfăşurat în Liceul Unio, după ce în anii precedenţi unul a renunţat la şcoală, iar celălalt a rămas corigent. "Trebuia să termin anul trecut liceul, dar mi-am îngheţat anul şcolar pentru că am plecat în Italia să lucrez. Nu îmi pare rău, dar acum vreau să trec examenul pentru că îmi doresc să dau la Poliţie" - spune Diana, care a terminat la Liceul nr.7.
Szabo Zsolt a rămas corigent anul trecut la matematică, iar în sesiunea din august a picat Bac-ul. Acum, el speră să facă faţă examenului, deşi cele mai mari emoţii le are tot la matematică. Marţi, Bacalaureatul continuă cu proba scrisă la Limba maternă, iar miercuri se va da proba obligatorie a profilului.