Locale Altele
Miercuri, 8 Decembrie 2021
Mie, 8 Dec 2021
Studenţi în practică în Ariile Protejate Râul Tur
Societatea Carpatină Ardeleană  - Miercuri, 18 Iulie 2012

Începând cu anul 2007, studenţii de la Facultatea de Biologie-Geologie din Cluj Napoca îşi desfăşoară stagiunea de practică de teren în Ariile Protejate Râul Tur. Anul acesta, în cadrul practicii de o săptămână, 25 de studenţi au avut posibilitatea de a se implica în activităţile de cercetare ştiinţifică din zonă.

 

Dr. Szabó D. Zoltán, asistent universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Biologie-Geologie, coordonatorul practicii de teren:

 

„Aria protejată este unică din punctul de vedere al bogăţiei naturii. Pe o suprafaţă relativ mică există o diversitate mare de floră şi faună. Studenţii care participă la aceste lucrări au posibilitatea de a deveni o parte a cercetărilor ştiinţifice pe teme variate. Acest fapt contribuie astfel la aprofundarea cunoştinţelor teoretice dobândite în cursul anului”.

 

Studenţii au ajuns luni la Turulung Vii, iar programul a început marţi cu o excursie în Ariile Protejate Râul Tur, combinată cu o prezentare scurtă, în cadrul căreia studenţii au făcut cunoştinţă cu aria protejată. Prezentarea a fost susţinută de consultantul ştiinţific al Societăţii Carpatine Ardelene – Satu Mare, Dr. Sike Tamás.

 

Dr. Sike Tamás:


„Derularea a cât mai multe cercetări ştiinţifice în aria protejată este una dintre obiectivele principale ale Societăţii Carpatine Ardelene. În colaborare cu cadrele didactice universitare reuşim să prezentăm studenţilor din zone diferite ale ţării împrejurimile râului Tur. Aceste activităţi ajută la dezvoltarea relaţiilor în domeniul ştiinţific, iar studiile oferă date valoroase pentru Societatea Carpatină Ardeleană despre schimbările sistemului ecologic din regiune”.

 

Miercuri au început lucrările intensive. Studenţii au realizat cercetările în grupuri restrânse, cu ajutorul a câte unui profesor sau cercetător. 

 

Dr. Szabó D. Zoltán, asistent universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Biologie-Geologie, coordonatorul practicii de teren:

 

„Studenţii au efectuat cercetările în diverse teme. Cei interesaţi de păsări au examinat răspândirea berzelor albe, vizitând cuiburile din localităţile ariei unde au şi numărat puii acestora. De-a lungul râului şi braţelor moarte ale acestuia, grupul de botanişti a făcut cunoştinţă cu plantele acvatice, inventariind şi răspândirea speciilor de plante exotice invazive. S-a realizat şi un studiu al fluturilor (entomologic), în cadrul căreia studenţii au redescoperit fluturele rar al pădurilor, fluturaşul punctat (Lycaena helle), prezent doar în două locuri din ţară”.

 

Practica de teren s-a încheiat duminică, prin elaborarea a câte unui raport de către fiecare grup, conţinând metodele şi rezultatele cercetărilor efectuate.

1249 vizite
Distribuie pe