Locale Altele
Sambata, 8 August 2020
Sam, 8 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Întâlnirea diecezană a tinerilor catolici vorbitori de limba română
Episcopia Romano-Catolică Satu Mare  - Marti, 25 Iunie 2013

"Mesaj de la Dumnezeu". Acesta a fost moto-ul întâlnirii diecezane de tineret din 22 iunie. Evenimentul organizat la cantina Colegiului Național Kölcsey Ferenc a adunat tineri vorbitori de limba română din Negrești-Oaș și Bixad, Huta Certeze și Boinești, respectiv comunitățile Sfântul Iosif și Sfântul Anton din Baia Mare, precum şi Calvaria din Satu Mare.

 

Programul a început cu prezentarea logo-urilor pe care grupurile au trebuit să le deseneze pentru întâlnire, având simboluri și mesaje legate de tema zilei. Creațiile au fost punctate de un juriu, care a stabilit câștigătorii: tinerii din Huta Certeze.

 

La fel, în prima parte a zilei, Pr. Ioan Roman, parohul comunității Calvaria, a ținut o cateheză despre comunicare, modalitățile comunicării, evoluția acesteia. În prezentarea sa, preotul a citit un fragment din Cartea Genezei, arătând la faptul că Dumnezeul vorbește, comunică, ne trimite informații și așteaptă să îi răspundem. Lumea noastră e plină cu informații, iar tinerii trebuie să fie atenți la mesajele primite pe diferite căi de comunicare, pentru că acestea au influență reală asupra lor.

 

După cateheză, participanții au discutat în grupuri despre comunicarea cu Dumnezeu și despre viața Sfântului Alois de Gonzaga - aceasta fiind prezentată în a doua parte a catehezei.

 

La întâlnirea diecezană, tinerii au făcut şi o plimbare prin centrul orașului Satu Mare şi au avut parte de momente de distracție cu animatorii și voluntarii Fundației Somaschi din Baia Mare, iar ziua a atins punctul culminant în Biserica Calvaria, unde împreună au celebrat Sfânta Liturghie.

 

Înainte de aceasta însă, în biserică, artiștii Boroș Marius și Balaskó Balázs au susținut o scurtă introducere în muzica clasică și muzica sacră. Tinerii au aflat multe despre cum se cântă și cum se ascultă muzica clasică, despre respectul fără de care nu o pot înțelege, trăi, și transmite. Prezentarea a oferit şi cadrul potrivit lansării cărții de cântece pentru tineri "Laudate Dominum", editată în Dieceza Satu Mare.

 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Eugen Schönberger, episcop de Satu Mare, împreună cu preoții comunităților prezente la întâlnire. În predica sa, Pr. Ioan Roman a dezvoltat subiectul zilei, pornind de la o experienţă personală. „Nu suntem niciodată singuri. Atunci, când omul caută împărăţia lui Dumnezeu, cu siguranţă o și găseşte, nu doar pentru o zi, ci pentru toată viaţa lui. Singura realitate pe care o puteţi construi este realitatea evanghelică. Toate celelalte sunt ca un vis. Dumnezeu vorbeşte şi foloseşte absolut toate modelele şi posibilităţile de comunicare. Dar tu trebuie să ai instrumentul care receptează şi transmite mesajul mai departe. Aceasta este vocaţia voastră, să fiţi mesageri ai păcii, ai evangheliei. (...) Căutaţi bogăţia cerului şi toate celelalte le veţi primi. Căutaţi mesajele lui Dumnezeu, pentru că le veţi găsi.”

 

La sfârşitul sfintei liturghii, Pr. Ioan Roman a mulţumit episcopului Eugen Schönberger pentru participare, rugându-l să binecuvânteze crucea misionară a tinerilor. Aceasta poartă tăbliţele localităţilor organizatoare ale zilelor diecezane pentru tineret de până acum şi, începând din acest an, va fi prezent în parohiile organizatoare. Anul viitor întâlnirea va avea loc la Negreşti-Oaş.

 

La final, participanții au ieşit în curtea bisericii Calvaria, unde au lansat câte-un balon, cu un mesaj spre Dumnezeu: „Încercaţi să formulaţi acel mesaj într-o rugăciune şi imaginaţi-vă că aceasta îşi atinge scopul, la fel cum acest balon se înalţă spre cer” - a încheiat Ioan Roman.

1741 vizite
Distribuie pe
Rodica Darie
Anul acesta, sambata, 23 septenbrie la Biserica Calvaria din Satu Mare.
2017-09-23 08:26:04