Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sfântul Ioan Botezătorul este oficial protectorul judeţului Satu Mare
Consiliul Județean Satu Mare  - Miercuri, 25 Iunie 2014

Mănăstirea Scărişoara Nouă cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul a găzduit marți, un moment foarte important pentru judeţul Satu Mare, umplut cu o mare încărcătură spirituală. Episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul, şi-a dat acordul pe un pergament, pecetluit cu pecetea episcopală şi cu tricolorul românesc, ca Sfântul Ioan Botezătorul să devină în mod oficial protectorul judeţului Satu Mare.

Documentul a fost semnat şi pecetluit cu stema judeţului şi de către preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că dacă anul trecut, prin îngăduinţa Prea Sfinţiei Sale Iustin Sigheteanul, a fost proclamat ca şi protector al judeţului Sfântul Ioan Botezătorul, ieri s-a reuşit oficializarea deciziei. Astfel, pe un pergament s-a stabilit ca judeţul Satu Mare să aibă un sfânt protector.

Ca să rămână în istorie, pergamentul s-a pecetluit cu sigiliul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului şi cu sigiliul Consiliului Judeţean. „Ca în fiecare an, hramul Mănăstirii Scărişoara este un moment important pentru judeţul nostru. Dacă anul trecut, prin îngăduinţa Prea Sfinţiei Sale Iustin Sigheteanul, episcopul nostru, am proclamat ca şi protector al judeţului pe Sfântul Ioan Botezătorul, astfel a orânduit Dumnezeu ca în sărbătoarea judeţului Satu Mare, în praznicul sărbătorii, să avem parte de un mare eveniment. Sărbătorim şi ziua de naştere a Prea Sfinţitului nostru Iustin Sigheteanul. Momentul de bucurie este cu atât mai mare. Am pecetluit astăzi, ceea ce am reuşit să programăm anul trecut, pe un pergament faptul că s-a stabilit ca judeţul Satu Mare să aibă un sfânt protector, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Ca să rămână în istorie, am pecetluit cu sigiliu acest pergament, şi prin cele două semnături. Vreau să profit de acest moment şi să îi urez Prea Sfinţiei Sale Iustin Sigheteanul să aibă parte de multă sănătate, de multă putere de muncă pentru a putea să ne păstorească pe mai departe, pe noi cei din Sătmar”, a declarat Adrian Ştef.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor a ţinut să îi ureze un călduros “La mulţi ani!” Prea Sfinţiei Sale Iustin Sigheteanul. „Sfântul Ioan Botezătorul ne-a ferit de ploaie astăzi. Dimineaţă, când am venit, a plouat, iar odată cu începerea slujbei s-a înseninat. Aşa că judeţul Satu Mare este chiar protejat de Sfântul Ioan Botezătorul. Aş vrea să îi transmit şi eu Prea Sfinţiei Sale La mulţi ani din suflet, multă sănătate şi bucurie, pentru că este alături de judeţul nostru, şi asta contează foarte mult pentru noi. Aş putea să spun că astăzi s-a făcut o minune de la Dumnezeu şi ne simţim extraordinar de bine, iar vremea de afară este extraordinară”, a conchis Mircea Govor.

Pentru marcarea cum se cuvine a acestui moment de mare însemnătate pentru judeţul Satu Mare, exarhul Mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, respectiv stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă, arhimandritul Timotei Bel, i-a invitat pe toţi credincioşii la o agapă creştinească.

Iată textul documentului:

„1. Iar credinţa este încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute.

6. Fără credinţă dar, nu este cu putinţă să fim plăcuţi lui Dumnezeu, căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este şi că Se face răsplătitor celor care Îl caută. (Evrei, Cap. 11.1,6)”

Călăuziţi de acest principiu sfânt – cel al credinţei – despre care atât de frumos ne relatează Apostolul Neamului ne-am gândit că ar fi potrivit ca în instituţia Consiliului Judeţean Satu Mare să asezăm la loc de cinste un semn al culturii noastre creştine. Astfel cu adresa numărul 4093/27.02.2013 am solicitat binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. Prin adresa 4546/04.03.2013 semnată de PS Iustin Sigheteanul s-a primit binecuvântarea ca în data de 24 iunie de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul să fie sărbătorită Ziua Judeţului Satu Mare.

A fost oficializată în urma binecuvântării primite din partea Episcopiei, în şedinţa Consiliului Judeţean Satu Mare cu hotărârea numărul 106/26.04.2013. Prin urmare Sfântul Ioan Botezătorul a fost decretat ca Sfântul Protector al Sătmarului pentru vecii vecilor.

Astfel a fost realizată o icoană în vitraliu în holul principal al clădirii Consiliului Judeţean Satu Mare a Sfântului Ioan Botezătorul. Icoana are deoparte stema judeţului Satu Mare, iar de cealaltă stema României, flancate de steagurile României şi al Uniunii Europene.

Ziua de 24 iunie a fost marcată atât de slujba arhierească de la Mănăstirea Scărişoara cu participarea a numeroşi credincioşi din întreg judeţul, cât şi prin sfinţirea vitraliului, moment la care au participat PS Iustin Sigheteanu şi conducerea Judeţului Satu Mare în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu, ca prin rugăciunile Sfântului Ioan Botezătorul să rânduiască sănătate, prosperitate şi alese bucurii duhovniceşti tuturor sătmărenilor!

 

2294 vizite
Distribuie pe