Locale Altele
Marti, 19 Ianuarie 2021
Marti, 19 Ian 2021
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Hramul diecezan a Preasfintei Inimi a lui Isus se va sărbători duminică
Episcopia Romano-Catolică   - Joi, 26 Iunie 2014

Hramul Diecezei de Satu Mare va avea loc duminică, 29 iunie. Hramul diecezan este evenimentul care aduce de fiecare dată credincioşii din toate colţurile Diecezei Romano Catolice de Satu Mare în centrul municipiului. Societatea lui Isus – ordinul iezuit – a fost cel care a introdus respectul şi devoţiunea în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus în Dieceza Satu Mare.

Părinţii iezuiţi sătmăreni, cu aprobarea Romei, au înfiinţat în luna iulie a anului 1868 Societatea Inimii lui Isus în dieceză, după care oraşul Satu Mare a devenit centrul spiritual al devoţiunii din regiune. La indicarea Papei Leon al XIII-lea episcopul Meszlényi Gyula a închinat dieceza în anul 1899 Preasfintei Inimi a lui Isus, iar biserica însăşi a fost sfinţită în cinstea Inimii lui Isus, după renovarea din 1909. Manifestările devoţiunii a Preasfintei Inimi, au avut un punct vârf în fiecare an cu hramul diecezan, care e celebrat de atunci în duminica de după sărbătoare. În 1999 episcopul Reizer Pál a mutat liturghia principală de limba maghiară de la biserica Calvaria în piaţa din faţa catedralei, unde va fi celebrată şi anul acesta.

Hramul e întâmpinat de fiecare dată de novena Preasfintei Inimi a lui Isus: cu nouă zile înainte de marele eveniment, se ţin zi de zi liturghii în limba română şi maghiară, cu diferite tematici.

Hramul de duminică va avea trei Sfinte Liturghii. În limba română va fi celebrată de la ora opt dimineaţa în biserica Calvaria de Preasfinția sa Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, cea în limba germană de la ora 09:30 de Superiorul Regional al iezuiților din România, Pr. Marius Taloș. Liturghia în limba maghiară va avea loc în piaţa din faţa Catedralei de la ora unsprezece, unde va celebra Preasfinția sa Dr. Cserháti Ferenc,

Episcop Auxiliar de Estergom – Budapesta și responsabil pentru comunitățile maghiare din diaspora. Sfânta Liturghie va fi urmată de o procesiune cu Sfântul Sacrament în parcul din fața Catedralei Romano Catolice.

Credincioşii din toată dieceză sunt aşteptaţi duminică la toate liturghiile hramului.

1513 vizite
Distribuie pe