Locale Altele
Luni, 26 Octombrie 2020
Luni, 26 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Noua statuie a episcopului Ham Janos, dezvelită în Centrul Vechi
Florin Răchitan  - Marti, 6 Ianuarie 2015

Considerat a fi unul dintre ctitorii Sătmarului modern, datorită clădirilor a căror construcţie a iniţiat-o şi care dau aspectul actual al Centrului Vechi al municipiului, episcopul Ham Janos are de azi o statuie nouă în faţa Catedralei Romano-Catolice.

Aceasta a fost dezvelită marţi, în faţa oficialităţilor locale şi a unor invitaţi de seamă, de către episcopul romano-catolic Eugen Schonberger, imediat după sfânta slujbă de Bobotează, chiar la aniversarea botezării ilustrului său înaintaş.

Ham Janos a avut şi până acum un bust în faţa catedralei, dezvelit în 1999, dar enoriaşii sătmăreni au considerat că merită un monument potrivit personalităţii sale, iar cu ajutorul unor donatori generoşi au reuşit să ridice o statuie nouă, creaţia unui artist originar din Satu Mare, Zagyva Laszlo. Vechiul bust va fi amplasat în satul Szatmarcseke din Ungaria, care aparţinuse de Dieceza Sătmarului în perioada în care episcopul Ham Janos a ctitorit şi acolo o biserică.

Prezent la slujba de Bobotează în Catedrala Romano-Catolică, apoi la ceremonia de dezvelire a statuii, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a adus un omagiu celui care a fost fondator de spitale, instituţii de învăţământ şi alte edificii publice importante din urbea noastră. În discursul său, edilul-şef a insistat pe respectarea moştenirii lăsate de acesta şi continuarea eforturilor comune pentru dezvoltarea oraşului, aşa cum l-a visat episcopul propus spre beatificare ca o recunoaştere a vieţii de „sfânt” pe care a trăit-o în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

La finalul ceremoniei, reprezentanţii diferitelor organizaţii religioase, civice şi politice, elevii liceului teologic ce poartă numele episcopului Ham Janos, precum şi descendenţii din familia acestuia au depus jerbe de flori pe soclul statuii elegante ce străjuieşte de acum centrul municipiului Satu Mare.
2228 vizite
Distribuie pe