Locale Altele
Sambata, 15 Decembrie 2018
Sam, 15 Dec 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Se renovează vechea Zarda
Episcopia Romano-Catolică Satu Mare  - Vineri, 14 Octombrie 2016

Datorită a unui proiect finanțat de THE VELUX FOUNDATIONS, se renovează clădirea Centrului Fericitul Scheffler János, aripa dreaptă a fostului convent a Surorilor de Caritate Sf. Vicențiu de Satu Mare.

Realizarea proiectului va dura doi ani și jumătate și a început în februarie. După efectuarea planurilor și obținerea autorizațiilor, s-au apucat de renovarea propriu-zisă a clădirii. Între timp, Centrul și-a mutat activitatea în Convictul Sfântul Aloisiu, iar între 22 August și 2 Septembrie a fost închis. În 5 Septembrie și-a reluat activitatea, când au luat în posesie noua recepție și sălile recent finalizate și echipate.

Rezultatele fiind deja vizibile și pentru sătmăreni - în ceea ce privește fațada dezvelită dinspre strada Ștefan cel Mare - am întrebat-o pe coordonatoarea de specialitate a Centrului, Fazekas Brigitta, despre stadiul actual a lucrărilor, respectiv munca terapeutică în mediul nou.

Potrivit declarațiilor acesteia, ritmul lucrărilor de renovare este unul bun, iar jumătate din fosta Zarda se va reînnoi până în primăvara anului viitor. Lucrările sunt împărțite în două jumătăți, în primul rând cu scopul de a face posibilă efectuarea terapiilor în timpul renovării. În Septembrie au și ocupat primele săli la parter și la etajul I. Partea însemnată a muncii abia acum urmează: au de terminat etajul II, mansarda, sălile planificate în subsol și piscina. Aceasta din urmă dă posibilitatea copiilor să facă hidroterapie în clădirea Centrului.

Pentru această toamnă, cea mai importantă schimbare a fost inaugurarea porții care se deschide de pe strada Ștefan cel Mare și este noua intrare a Centrului. Dar s-au îmbogățit și cu spații noi de așteptare, respectiv de joacă, cu vestiare, cu nouă săli de terapii – toate sălile realizate în așa fel încât să fie accesibile și persoanelor cu handicap.

În ceea ce privește capacitatea actuală, încă nu putem vorbi despre o dezvoltare a Centrului, dar schimbarea devine din ce în ce mai vizibilă: apar culorile, formele, spațiile devin primitoare. Această parte finalizată a clădirii este deja a copiilor.

Am întrebat care va fi ritmul preluării spațiilor renovate în viitorul apropiat. Legat de acest aspect, inginerul responsabil ne-a comunicat că nu se prognozează alte predări parțiale – cum s-a întâmplat în această toamnă – toate facilitățile vor fi date în folosință doar la finalul renovării, adică în primăvara anului viitor.

Curând se va termina fațada dispre strada Ștefan cel Mare și aceasta va dezvălui frumusețea ce va defini clădirea când va fi renovată total. Paralel se lucrează pe mai multe linii – așadar vor schimba acoperișul, vor lucra la fațada dinspre curtea interioară sau dinspre strada G. Coșbuc, se lucrează la întărirea structurii clădirii, la sălile din subsol, la amenajarea locului piscinei. Este important că vor fi și camere de oaspeți pentru clienții veniți din localitățile îndepărtate, săli pentru pregătire și formare, dar și mai multe cabinete medicale dotate corespunzător.

După ce toate acestea se vor termina, echipa Centrului Fericitul Scheffler János va avea posibilitatea de a da viață planurilor sale profesionale, între care apar pregătirea părinților, formarea specialiștilor din diferite domenii, introducerea metodelor și formelor noi de terapii, dar și mai multe servicii medicale.

Tags: reabilitare  cladire  zarda  
1904 vizite
Distribuie pe