Locale Altele
Luni, 6 Decembrie 2021
Luni, 6 Dec 2021
Uniți în dragoste
Episcopia Romano-Catolică  - Luni, 20 Februarie 2017

Comunitatea romano-catolică de limba română din Satu Mare şi-a sărbătorit 25 de ani de existenţă cu o sfântă liturghie oficiată de episcopul Eugen Schönberger.


În luna februarie a anului 1992 s-a format comunitatea romano-catolică vorbitoare de limba română din municipiul Satu Mare şi au ţinut prima sfântă liturghie în limba română.

Sfertul de secol era prilej de sărbătoare care a adunat duminică enoriaşii din municipiu, dar şi pelerini din mai multe oraşe şi sate ale diecezei.


Evenimentul de duminică a fost precedat de o perioadă - de patru zile - de pregătire, timp în care, foştii parohi ai comunităţii au ţinut câte-o sfântă liturghie. Tot aşa, integrându-se în şirul programelor de pregătire, sâmbătă seara corul Adoremus a bisericii, acompaniat de Balaskó Balázs la pian, respectiv soprana Fátyol Lujza şi tenorul Marius Boroş - a susţinut un concert de succes.

Mari au fost emoţiile când s-a ajuns la punctul culminant, sfânta liturghie de duminică, oficiată de episcopul Eugen Schönberger.


Preasfinţia Sa şi-a exprimat și el bucuria la începutul liturghiei mulţumindu-i Lui Dumnezeu pentru cea de-a 25-a aniversare a comunităţii romano-catolice de limba română, pentru toate harurile celor 25 de ani, pentru acei fraţi care au făcut posibilă naşterea comunităţii şi care timp de 25 de ani au slujit-o, au menţinut-o unită şi au contribuit la creşterea ei. În acelaşi timp, a adus mulţumire pentru a 5-a aniversare a consacrării bisericii. A accentuat, Biserica este casa lui Dumnezeu, căminul spiritual al comunităţii şi izvor de nenumărate haruri. "Prin sacrificiul lui Hristos pe cruce, îi mulţumim în sfânta liturghie Tatălui Ceresc şi îi cerem ajutorul în continuare, pentru ca parohia noastră să devină din ce în ce mai mult o comunitate în Cristos, care să fie unită în dragoste" - a adăugat episcopul.


În predica lui, episcopul a reamintit enoriaşilor de faptul că Isus Hristos nu ştie să riposteze, nu se poate supăra, nu urăşte, ci ştie doar să ierte şi să iubească. "Semnul vizibil al acestei iubiri iertătoare îl reprezintă fiecare biserică, care în acelaşi timp este şi o uriaşă atenţionare că şi noi trebuie să ne transformăm în biserici ale lui Dumnezeu, căci doar aşa putem fi membri vii ai unei comunităţi în Hristos, fie aceasta comunitate parohială, dieceză sau Biserica Universală. Astfel, porunca lui Isus nu va mai fi pentru noi una de neîndeplinit: Aşadar fiţi desăvârşiţi precum Tatăl vostru ceresc este desăvârşit!" 

La sfârşitul sfintei liturghii, credincioşilor li s-a adresat şi prim curatorul comunităţii, Mircea Teodoru, respectiv prefectul Radu Bud. Domnul Teodoru a pomenit cu recunoştinţă numele persoanelor care au avut rol important în naşterea şi creşterea comunităţii şi i-a mulţumit episcopului că urmează exemplul Bunului Păstor care nu doreşte să se piardă nici unul din comunitatea mare pe care o conduce. "Aniversăm şi 5 ani de la resfinţirea bisericii noastre în urma unui proiect unic şi ambiţios de restaurare completă din fonduri europene. Nu dorim să facem din Calvaria doar o mică bijuterie de arhitectură, ci şi un simbol, o proiecţie la scară redusă a realităţilor din dieceza noastră, unde Evanghelia este vestită în trei limbi: română, maghiară şi germană" - a mai spus Mircea Teodoru.

La ieşirea din biserică, copiii ao fost întâmpinaţi cu baloane colorate şi toţi cei prezenţi primeau invitaţie la agapă.

 

Tags: uniti in dragoste  episcopia  calvaria  
1399 vizite
Distribuie pe