Locale Altele
Miercuri, 2 Decembrie 2020
Mie, 2 Dec 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mii de credincioși la Hramul Diecezei Catolice a Sătmarului
Florin Răchitan  - Duminica, 10 Iunie 2018

Credincioșii catolici veniți din toate colțurile Diecezei Sătmarului, care cuprinde cea mai mare parte a județelor Satu Mare și Maramureș, au umplut duminică din nou Centrul Vechi, la sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, ce constituie hramul diecezan.

Respectul şi devoţiunea în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus are rădăcini de mai mult de un secol în dieceză, fiind introduse de Societatea lui Isus – ordinul iezuit.

Centrul iezuiţilor din Satu Mare, Biserica Calvaria, a fost de la început locul sfintelor liturghii celebrate cu prilejul sărbătorii Preasfintei Inimi a lui Isus. Așa s-a întâmplat și duminică dimineața, când manifestările din acest acest an au fost deschise, potrivit tradiției instuite în dieceză, de sfintele liturghii celebrate în limbile română și germană de preotul Marius Leabu, capelan al Bisericii Sfânta Treime din Baia Mare, respectiv Kinczel István, paroh al comunității Sfânta Tereza a Pruncului Isus din Satu Mare.

Slujba religioasă festivă a fost celebrată, apoi, în limba maghiară, dar cu inserțiuni în limbile română și germană, de episcopul Eugen Schonberger, asistat de un numeros sobor de preoți, și oaspetele de onoare Labancz Zsolt, superior provincial al Ordinului Piarist din Ungaria, pe podiumul ridicat în fața Catedralei Romano-Catolice.

Imnurile religioase închinate Inimii lui Isus au fost cântate de corul catedralei, acompaniat de fanfara tradițională șvăbească din Căpleni.

La finalul Sfintei Liturghii, după cum a fost instituită tradiția de aproape două decenii, pelerinii sosiți din toate comunitățile catolice ale diecezei au pornit într-o procesiune în jurul Parcului Central, avându-i în frunte pe minerii din Baia Sprie, urmați de cercetașii sătmăreni, cărora le revine în fiecare an onoarea de a deschide alaiul.


Tags: hram  dieceza  inima  isus  
1532 vizite
Distribuie pe