Locale Altele
Sambata, 20 Octombrie 2018
Sam, 20 Oct 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mii de credincioși la Hramul Diecezei Catolice a Sătmarului
Florin Răchitan  - Duminica, 10 Iunie 2018

Credincioșii catolici veniți din toate colțurile Diecezei Sătmarului, care cuprinde cea mai mare parte a județelor Satu Mare și Maramureș, au umplut duminică din nou Centrul Vechi, la sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, ce constituie hramul diecezan.

Respectul şi devoţiunea în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus are rădăcini de mai mult de un secol în dieceză, fiind introduse de Societatea lui Isus – ordinul iezuit.

Centrul iezuiţilor din Satu Mare, Biserica Calvaria, a fost de la început locul sfintelor liturghii celebrate cu prilejul sărbătorii Preasfintei Inimi a lui Isus. Așa s-a întâmplat și duminică dimineața, când manifestările din acest acest an au fost deschise, potrivit tradiției instuite în dieceză, de sfintele liturghii celebrate în limbile română și germană de preotul Marius Leabu, capelan al Bisericii Sfânta Treime din Baia Mare, respectiv Kinczel István, paroh al comunității Sfânta Tereza a Pruncului Isus din Satu Mare.

Slujba religioasă festivă a fost celebrată, apoi, în limba maghiară, dar cu inserțiuni în limbile română și germană, de episcopul Eugen Schonberger, asistat de un numeros sobor de preoți, și oaspetele de onoare Labancz Zsolt, superior provincial al Ordinului Piarist din Ungaria, pe podiumul ridicat în fața Catedralei Romano-Catolice.

Imnurile religioase închinate Inimii lui Isus au fost cântate de corul catedralei, acompaniat de fanfara tradițională șvăbească din Căpleni.

La finalul Sfintei Liturghii, după cum a fost instituită tradiția de aproape două decenii, pelerinii sosiți din toate comunitățile catolice ale diecezei au pornit într-o procesiune în jurul Parcului Central, avându-i în frunte pe minerii din Baia Sprie, urmați de cercetașii sătmăreni, cărora le revine în fiecare an onoarea de a deschide alaiul.


Tags: hram  dieceza  inima  isus  
1078 vizite
Distribuie pe

A început reabilitarea Catedralei Romano-Catolice
Joi, 18 Octombrie 2018
A început reabilitarea Catedralei Romano-Catolice, curând vor fi vizibile primele intervenţii...   continuare

S-a înălțat catargul și sfințit drapelul național la biserica ortodoxă din cartierul Soarelui
Sambata, 8 Septembrie 2018
În ziua de Sfântă Maria Mică, așa cum popular este cunoscută sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului...   continuare

În căutarea accentelor şi echilibrelor. Concluzii ale Întâlnirii Tineretului Catolic.
Miercuri, 5 Septembrie 2018
Referenţii şi preoţii responsabili pentru pastoraţia tineretului din diferitele dieceze...   continuare

Cu o predică ”adaptată la actualitate” a nunțiului papal în România s-a încheiat Întânirea Națională a Tineretului Catolic
Luni, 30 Iulie 2018
Cu 1.300 de tineri din fiecare dieceză romano-catolică şi eparhie greco-catolică din România, cu un grup din Passau - Germania şi Székesfehérvár - Ungaria...   continuare

Cateheze și programe alternative pentru participanții la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic
Vineri, 27 Iulie 2018
După masa de prânz a zilei de joi – a doua zi a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic – tinerii au avut parte de multe surprize plăcute.   continuare