Locale Altele
Miercuri, 20 Octombrie 2021
Mie, 20 Oct 2021
Satu Mare găzduiește Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic
Episcopia Romano-Catolică Satu Mare  - Miercuri, 11 Iulie 2018

Între 25 și 29 iulie, Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare va fi gazda celui mai important eveniment al tinerilor catolici din România, care se organizează din trei în trei ani, Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC). La eveniment, în municipiul Satu Mare vor ajunge 1.250 de tineri, care vor reprezenta fiecare dieceză romano-catolică sau greco-catolică din țară.

Locația principală a programelor va fi Grădina Romei, dar participanții vor vizita și puncte turistice importante din oraș, biserici, organizații caritative și ordine călugărești, își vor face vizibilă prezența în locurile publice din Satu Mare. Pe parcursul întâlnirii, tinerii vor fi ajutați de 75 de voluntari din diferite dieceze, 60 de voluntari de la Serviciul de Ajutor Maltez, iar câteva sarcini vor fi îndeplinite de unele familii din Satu Mare.

Participanții la eveniment vor ajunge miercuri și se vor aduna în Grădina Romei, unde va avea loc deschiderea oficială, de la ora 19. Tinerii vor primi salutările, se vor ruga împreună, vor cânta imnul oficial al întâlnirii, după care vor avea ocazia să se cunoască mai bine și să se distreze la un concert  The Phoenix SM.

Joi dimineața, tinerii vor prezenta simbolurile diecezelor și vor asculta și prima cateheză. Zilele de joi, vineri și sâmbătă vor avea fiecare câte un subiect – reconciliere, caritate, iar apoi identitate – și de fiecare dată cateheții se vor inspira din tema respectivă, dar și din motto-ul întâlnirii –  „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu!” (Lc 1,30).

În cele trei zile vor fi și Sfinte Liturghii: în rit romano-catolic în limba română la Biserica Calvaria, în limba maghiară la Catedrală, respectiv în rit greco-catolic în biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Acestea toate vor fi oficiate de fiecare dată de câte un episcop. Duminica se vor aduna cu toții la Sfânta Liturghie de încheiere, care va fi oficiată de nunțiul papal Miguel Maury Buendía, în Grădina Romei. La fiecare Sfântă Liturghie sunt așteptați toți enoriașii, indiferent de vârstă.

În programul INTC vor avea loc și ocazii de rugăciuni comune, Adorații Euharistice, dar tinerii pot alege și dintre programele alternative, precum ateliere de artizanat, programe sportive, city-tour sau plimbare între obiectivele turistice și culturale, activități în aer liber sau programe de ajutorare, caritative. În ziua de vineri, între 15 și 18, în trei puncte ale orașului – în fața Muzeului Județean, în parcul central și în Pasajul Coposu – tinerii vor face mai multe flash-mob-uri și tot în ziua de vineri li se va alătura Comunitatea Neocatecumenală din Dieceza de Satu Mare, cu cântecele și rugăciunile lor de misiune stradală. În ziua de vineri așadar, cu siguranță, dar și în alte zile sătmărenii vor avea ocazia de a se întâlni cu tineri în șepci și tricouri INTC.

Oferta programelor e variată, organizatorii împreună cu partenerii lor fac totul ca oaspeții care ajung la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic în Satu Mare să se simtă bine, să aibă momente de îmbogățire spirituală, iar apoi să ducă vestea bună a orașului și a diecezei.
1231 vizite
Distribuie pe