Locale Altele
Luni, 25 Octombrie 2021
Luni, 25 Oct 2021
Cateheze și programe alternative pentru participanții la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic
Episcopia Romano-Catolică Satu Mare  - Vineri, 27 Iulie 2018

După masa de prânz a zilei de joi – a doua zi a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic – tinerii au avut parte de multe surprize plăcute.

Pentru programele alternative, au putut alege între: flashmob, concert, vizionarea unui film, jocuri de societate, învăţarea diferitelor moduri de rugăciune, expoziţie, vizionarea unei piese de teatru, prezentări despre diferite teme care sunt interesante pentru vârsta lor...

Grădina Romei a prins viaţă, glasul vesel al tinerilor a răsunat în toate colţurile unde s-au aşezat, pe iarbă verde, în hamace sau pe bănci. Mai târziu au fost aşteptaţi în biserici, unde trei episcopi au ţinut Sfinte Liturghii.

După Sfintele Liturghii, tinerii s-au întors în Grădina Romei, unde seara s-a ţinut o celebrare penitențială. Cu cântece prezentate de un grup de tineri şi cu meditaţii conduse de Pr. Felix Roca, responsabil cu Pastoraţia Tinerilor din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, cei prezenţi au putut parcurge un drum interior. În acest timp mai mulţi preoţi s-au aşezat în diferite colţuri ale grădinii, aşteptând persoanele dornice de a se spovedi.

De asemenea, au fost organizate simultan patru cateheze pentru tinerii prezenți la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din Satu Mare. Tematica zilei a fost reconcilierea, cateheții au pornit de la aceasta în costruirea ideilor.

Astfel, Pr. Iulian Budău a pornit cateheza lui de la titlul „Învață să devii”. A vorbit tinerilor vorbitori de limba română cu vârste între 15-17 ani, despre sfinți: „Noi ne gândim la sfinți ca și la “supermani”, cu toate că și ei au fost oameni simpli ca noi, nu s-au gândit că odată vor ajunge la altar. Sunteți la vârsta alegerilor, ar trebui să fiți atenți ce e în jurul vostru, să aveți un țel să urmați drumul vostru fără să concurați cu alții, ci să vă urmați glasul interior. Să mergem pe direcția noastră, cu rațiune, și direcția să fie către Dumnezeu. Cel mai dureros este că se amână deciziile. Trec anii cu studiile și se pierde energia ce este la 16 ani. Cel mai mare dușman al omului este frica în alegeri. Ce folos are omul dacă ar câștiga lumea dar și-ar pierde sufletul.”

După cateheze, tinerii și-au împărtășit gândurile lor legate de cele auzite în grupuri mici, iar după prânz au început programele alternative.

Tags: program  intalnire  tineri  catolici  satu mare  
1082 vizite
Distribuie pe