Locale Altele
Luni, 25 Octombrie 2021
Luni, 25 Oct 2021
Cu o predică ”adaptată la actualitate” a nunțiului papal în România s-a încheiat Întânirea Națională a Tineretului Catolic
Episcopia Romano-Catolică Satu Mare  - Luni, 30 Iulie 2018

Cu 1.300 de tineri din fiecare dieceză romano-catolică şi eparhie greco-catolică din România, cu un grup din Passau - Germania şi Székesfehérvár - Ungaria, cu prezenţa nunţiului papal, a multor episcopi, a consulului general al Republicii Panama în Turcia, a secretarului de stat pentru culte, a autorităţilor locale, preoţi, persoane consacrate, cu multă rugăciune şi veselie s-a desfăşurat Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, între 25 şi 29 iulie la Satu Mare.

Echipa de organizatori a Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare, gazda întâlnirii, a încercat ca în fiecare zi să le ofere participanţilor gânduri alese pentru suflet, ocazii de a se întâlni cu Bunul Dumnezeu, dar şi timp pentru distracţie, de a lega noi prietenii.

După deschiderea oficială de miercuri, în zilele de joi şi vineri tinerii au fost încurajaţi şi întăriţi în credinţa lor la cateheze, iar Sfintele Liturghii au fost oficiate de fiecare dată – inclusiv sâmbătă – de câte-un episcop romano, respectiv greco-catolic. Tinerii din toată ţara s-au simţit bine în Grădina Romei, locaţia principală a desfăşurării programelor, dar au vizitat şi oraşul, ordine călugăreşti şi instituţii caritative, iar vineri, în diferite puncte ale centrului au oferit momente frumoase sătmărenilor cu câte-un flashmob inspirat.

La Sfânta Liturghie de încheiere, nunțiul papal din România, Miguel Maury Buendía a mulțumit episcopului Eugen Schönberger, pentru că i-a oferit posibilitatea să împărtășească celebrarea euharistică cu tinerii. A transmis salutul și binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Francisc, care i-a cerut nunțiului să îi asigure pe tineri de afecțiunea și apropierea lui în rugăciune.

În legătură cu întâlniriea naţională a tineretului, a zis: „Este important să ne cunoaștem unul pe celălalt, să ne redescoperim împreună și să constatăm că nu suntem singuri în urmarea lui Cristos.” Inspirându-se de la Sfântul Părinte, a dezvoltat gândurile papei legate de motto-ul ales pentru Întâlnirea Mondială a Tineretului Catolic – care era și mottoul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic: Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu! (Lc 1,30).

„Într-adevăr, Dumnezeul cunoaște bine provocările pe care trebuie să le înfruntăm în viață, mai ales când suntem în fața alegerilor fundamentale, de care depinde ceea ce vom fi și ceea ce vom face în această lume. Voi, tinerii, ce frici aveți, ce anume vă preocupă mai mult, în profunzime? O frică a voastră este să nu fiți iubiți, acceptați pentru ceea ce sunteți. Astăzi sunt mulți tineri care au senzația că trebuie să fie diferiți de ceea ce sunt în realitate. În tentativa de a se adapta standardelor adesea artificiale și de neatins, fac continuu retușări fotografice ale propriilor imagini, ascunzându-se în spatele măștilor și identităților false, devenind ei înșiși aproape un ‘fake’. Există în mulți obsesia de a primi cel mai mare număr posibil de Like-uri, și din acest sentiment de nepotrivire apar atâtea frici și incertitudini. Nu lăsați, dragi tineri, ca razele tinereții să se stingă în întunericul unei camere închise, în care singura fereastră pentru a privi lumea este cea a computerului sau a smartphone-ului.”

Nunţiul papal a cerut tinerilor să trăiască mereu cu un curaj creştinesc: „Dragi tineri, să-l rugăm pe Domnul pentru unitatea tuturor credincioșilor în Cristos. Și acum, după ce participăm la o singură pâine euharistică care se înmulțește în mijlocul nostru, să cerem, ca aceasta celebrare de astăzi să ne elibereze de temerile și de fricile noastre, și să ne dea curajul pe care l-au avut predecesorii voștri în credință, care au știut să pătrundă în misterul transcendenței lui Dumnezeu și să progreseze în urmarea lui Cristos, în mijlocul persecuțiilor. Isus este cu noi până la sfârșitul timpurilor. El s-a făcut hrană adevărată, pentru a face din noi trupul său, oferit pentru mântuirea lumii. Fie ca Fecioara Maria, mama lui și mama noastră, care nu s-a temut și a crezut în mesajul îngerului, să ne ajute și să ne susțină în angajamentul nostru de a fi temple ale lui Dumnezeu și de a mărturisi cu viețile noastre bucuria de a ne simți copiii iubiți de Dumnezeu.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, episcopul-gazdă al întâlnirii, Ps. Eugen Schönberger, a afirmat speranța lui că tinerii vor duce acasă cu ei sentimentele şi gândurile bune ale întâlnirii şi vor trăi în harul lui Dumnezeu: „Prin harul lui Dumnezeu și prin mijlocirea sfintei fecioare Maria, am putut sărbători împreună și ne-am îmbogățit spiritual în aceste zile. Sunt recunoscător că nu au fost zadarnici acești trei ani de pregătire și așteptare. Sper din inimă ca această întâlnire va aduce roade pentru gloria lui Dumnezeu și pentru binele sufletesc al tinerilor. Simt că nu ne-am rugat degeaba în timpul de pregătire pentru că în aceste zile, dieceza noastră a fost casa bucuriei, a prieteniei, a iubirii și a întâlnirii cu Dumnezeu. Dar această întâlnire cu Dumnezeu nu a luat sfârșit. Aceste haruri, pe care le-am primit aici, trebuie să le ducem cu noi și să-Lvestim neîncetat pe Cristos în lume, acolo unde trăim: la școală, la locul de muncă, peste tot, unde vom merge. Vă mulțumesc vouă, dragi tineri, că ați acceptat această aventură, că ne-ați vizitat dieceza, v-ați rugat cu noi și pentru noi. Vă doresc să vă întoarceți acasă îmbogățiți de experiențe spirituale, avându-l pe Cristos în inimă.”

Ps. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și responsabil în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, înainte de încheierea întâlnirii la Satu Mare a anunţat că următoarea Întâlnire Națională a Tineretului Catolic va fi organizat în 2021 de către Arhieparhia de Făgăraș și Alba Iulia, iar oraşul gazdă a evenimentelor va fi Brașov, Sibiu sau Alba Iulia. „Ne întâlnim mai frumoși mai sfinți și mai tineri” – a adăugat Preasfinţia Sa, după care tinerii sătmăreni au predat crucea tinerilor din arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş.

Tags: final  intalnire  tineret  catolic  satu mare  
1291 vizite
Distribuie pe