Locale Altele
Marti, 21 Mai 2024
Marti, 21 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sfințire de capelă la Soconzel, cu tot satul în straie tradiționale
Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului  - Sambata, 16 Iulie 2022

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului s-a aflat sâmbătă în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Soconzel, Protopopiatul Carei, unde a binecuvântat capela de cimitir și a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.Biserica parohiei cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" și Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” - monument istoric (1740) - din localitatea Soconzel, județul Satu Mare, sunt păstorite de către părintele Pop Cornel Silviu.

Construcția capelei de cimitir a avut loc în cadrul proiectului eparhial intitulat „Nici o comunitate parohială fără capelă mortuară (de cimitir)”, propus de către Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, în cadrul Anului Comemorativ 2021 „al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor” în Patriarhia Română.

Cu acest prilej, capela de cimitir a primit hramul „Învierea lui Lazăr”, a cărui pomenire se face îndeosebi în sâmbăta Floriilor, atunci când Mântuitorul Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr.

Din soborul părinților slujitori au făcut parte Pr. Florian Mocan, protopopul Careiului, Pr. Pop Cornel Silviu, parohul credincioșilor, Pr. Alin Erdei, paroh în Șindresti, Pr. Daniel Pop, paroh în Plopiș, Pr. Ionuț Duciuc, paroh în Terebești, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, alături de alți preoți invitați din parohiile învecinate.

Între credincioşii prezenți la acest eveniment s-au aflat și oficialități locale și centrale, amintind aici pe deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, subprefectul Romeo Pop și vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Cristian Valer Beșeni, precum și primarul comunei Socond, Nicolae Cornea-Mare.

La final, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a hirotesit pe părintele Pop Cornel Silviu întru iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu.
De asemenea, mai mulți binefăcători care au contribuit la ridicarea capelei de cimitir au primit acte de cinstire: Consiliul Parohial al Parohiei Ortodoxe Soconzel, primarul Nicolae Cornea-Mare, Romulus Gostea, Ioan Păcurar, Cornel Sălăjan, Claudia Ciceu, Daniel Cuceu, Teodor Roib, Lucian Păcurar și Ioan Grosoș.


În încheiere, părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru prezența în mijlocul credincioșilor și pentru slujire, și, în semn de recunoștință, a dăruit Preasfinției Sale, o icoană reprezentând Adormirea Maicii Domnului și un coș cu flori.

1752 vizite
Distribuie pe