Locale Altele
Miercuri, 5 Octombrie 2022
Mie, 5 Oct 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Comemorarea Martirilor și Mărturisitorilor greco-catolici, de Înălțarea Sfintei Cruci
Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare  - Miercuri, 14 Septembrie 2022

A devenit deja o tradiție locală sătmăreană ca, an de an, în ziua sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, credincioșii greco-catolici să înalțe o sfântă rugăciune de pomenire a înaintașilor care i-au precedat pe drumul credinței și a mărturisirii ei, uneori supreme, chiar până la martiriu, al cărui simbol este tocmai Sfânta Cruce.

Celebrarea Parastasului de pomenire a fost oficiat de către preoții catedralei greco-catolice „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu-Mare, părintele protopop Dumitru Roman, alături de părintele vicar parohial, Eduard Fischer, înconjurați de un grup de credincioși veniți la comemorarea de la Monumentul Omagial al Sfinților Martiri ai Bisericii Greco-Catolice, care se află în centrul vechi al Municipiului Satu-Mare, în Parcul „Dr. Fatyol Rudolf”, în proximitatea Turnului Pompierilor, fiind ridicat prin grija și dărnicia membrilor familiei preotului greco-catolic Mihai Sabău.

Intenția ctitorilor a fost de a dedica acest monument pomenirii tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor Bisericii Greco-Catolice care au suferit pentru credința lor, atât mărturisitorilor care au reușit să supraviețuiască tuturor ororilor acelor timpuri de prigoană, dar mai ales acelora care au plătit prin propriul martiriu fidelitatea față de Biserica lui Cristos și Sfântul Părinte Papa, care este urmașul Sfântului Apostol Petru, episcopul Romei și întâistătătorul episcopilor. Monumentul a fost sfințit în anul 1993 de către Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, la acea vreme Episcop al Eparhiei de Maramureș.

Martirilor și mărturisitorilor adormiți ai Bisericii Greco-Catolice să le facă parte Bunul Dumnezeu de fericirea vieții veșnice în cereasca Sa Împărăție, răsplătind acea fidelitate fără de compromisuri de care au dat mărturie, iar pentru cei care urmează credința și exemplul acestora să le mijlocească pacea harul și binecuvântarea dumnezeiască!

946 vizite
Distribuie pe