Locale Altele
Luni, 28 Aprilie 2025
Luni, 28 Apr 2025
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Expoziție foto-documentară Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, la Muzeul de Artă din Satu Mare
Episcopia Greco-Catolică Oradea  - Miercuri, 30 Octombrie 2024

Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a participat marți la vernisajul expoziției foto-documentare „Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români” de la Muzeul de Artă din Satu Mare, eveniment dedicat mărturisitorilor credinței românești – Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu, la cinci ani de la beatificarea acestora de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, precum și împlinirii a 76 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice din România.

În cadrul expoziției au fost expuse bunuri din patrimoniul Muzeului Județean Satu Mare și din colecțiile partenerilor instituției: panouri cu o scurtă biografie a episcopilor, fotografii, documente, veșminte, obiecte liturgice, publicații, articole din presa vremii și picturi care îi înfățișează pe ierarhii Bisericii Române Unite.






















Alături de episcopul greco-catolic de Oradea, la eveniment au luat parte și PSS Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, PSS Eugen Schönberger, episcop romano-catolic de Satu Mare, Gheorghe Balazs, subprefect al județului Satu Mare, dr. Liviu Marta, manager al Muzeului Județean Satu-Mare, muzeograful Denisa Săveanu Cărăian și organizatoarea acestui eveniment, membrii ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, preoți și credincioși din Satu Mare, dar nu numai.







Inaugurarea expoziției, deschisă cu un scurt „pelerinaj istoric” printr-un video restrospectiv și discursurile invitaților, a continuat cu alte două evenimente importante: lansarea catalogului expozițional „Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români” (autor Denisa Săveanu Cărăian, prefață PS dr. Vasile Bizău) și lansarea cărții „Mitropolitul Greco-Catolic Alexandru Nicolescu” (autor dr. Mădălin Sebastian Lung, prefață, dr. Daniela Bălu, postfață dr. Klara Guseth).

Episcopul greco-catolic de Oradea a rememorat evenimentele triste din Noaptea arestărilor și ecourile în viața de credință:

De acolo a început totul, au început viețile frânte, aripile răvășite, visurile înmormântate. L-am auzit adesea pe Preasfinția Sa Alexandru Todea, care spunea după ce s-a întors din pușcărie că «toată suferința noastră i-o oferim lui Cristos». Dacă ne uităm peste documentele scrise, revedem ceea ce am moștenit de la Preasfințitul Iuliu Hossu, căruia îi spunea Preasfințitul Valeriu Traian Frențiu «suntem aici ca să suferim!». Ce simplu și dezarmant! Acum, când privim aceste panouri care relatează și explică diverse momente din viața acestor Fericiți Episcopi, această culoare eternă te face să intri în ceea ce ei au suferit și apoi, împreună cu ei, toți ceilalți care au rămas pe acasă. Câte familii, câți copii, nu doar greco-catolici! Reușim să înțelegem epoca aceea, doar dacă reușim să intrăm în acea problematică”.

„Toată suferința pentru Cristos!”a reiterat PS Virgil, citând cuvintele Cardinalului Alexandru Todea, îndemnând la eterna aducere aminte:

Să nu uităm, dragilor, căci uitarea distruge! Neuitarea este cea care ne ajută să mergem înainteDincolo de aceste panouri [ale expoziției] a fost o viață, apoi suferința, moartea și ridicarea la cinstea altarelor. Dacă noi reușim astăzi să intrăm în această logică înseamnă că suntem urmași demni, iar dacă nu, greșim total. Drumul nostru acesta este: acolo este izvorul, în sfințenia acestor martiri, în acești sfinți ai pușcăriilor. Nu trebuie să îi uităm și vă mulțumesc din suflet pentru că ne-ați dat posibilitatea să ne aducem aminte de ei, astăzi… ”

La final, mulțumind Preasfinției Sale Vasile Bizău pentru că a susținut această inițiativă, episcopul greco-catolic de Oradea a subliniat că în 1948 episcopii erau împreună, greco-catolici și romano-catolici, dar și ortodocși:

În temnițe, nu mai era confesiune: era suferință. Dar, dincolo de suferință, noi realizăm astăzi că este Viață: viață adevărată, speranța și încrederea că putem să mergem înainte. Vă îndemn cu adevărat să nu uitați! Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu...”.

Fericiților Episcopi Martiri, rugați-vă pentru noi!

950 vizite
Distribuie pe