Locale Altele
Luni, 28 Septembrie 2020
Luni, 28 Sept 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Proiect catolic româno-maghiar pentru sprijinirea familiilor
Episcopia Romano-Catolica  - Luni, 15 Noiembrie 2010

Optzeci de referenţi din Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare, Dieceza Romano-Catolică de Debrecen-Nyíregyháza şi Dieceza Greco-Catolică de Hajdúdorog au fost prezenţi la Carei, la sfârşitul săptămânii trecute, la prezentarea proiectului comun de sprijinire a familiilor.


 

Referenţii şi voluntarii din cele trei dieceze s-au adunat în casa comunitară Sfântul Ladislau, unde au stabilit cum vor lucra împreună timp de un an pentru a ajuta tinerii aflaţi în pragul căsniciei, logodnicii sau familiile aflate în criză.

 

Subiectul proiectului e actual, deoarece din ce în ce mai multe familii se confruntă cu situaţii de criză – a accentuat şi protopopul de Carei, Reszler Mihály, în mesajul său de salut de la începutul întâlnirii, indicând credinţa în Dumnezeu ca singura soluţie de rezolvare a acestora.

 

În prima parte a programului, părintele Szabados Viktor, preotul Diecezei Greco-Catolice de Hajdúdorog a avut o prezentare cu titlul „Pentru familii mai fericite”, în care a numit familia ca o realitate transcendentală a omului: „Familia este darul lui Dumnezeu, nu o simplă creaţie omenească. Tocmai de aceea e important să-ţi incepi şi să-ţi inchei ziua cu o rugăciune împreună cu familia ta, să te rogi pentru cei încredinţaţi ţie, pentru cei implicaţi alături de tine în pastoraţia familiilor şi pentru cei de care ai dori să ai grijă! Să ştii să rămâi întotdeauna la izvorul dragostei, deoarece lumea nu are nevoie doar de iubirea noastră omenească, ci şi de acea comuniune care ne leagă de Dumnezeu” – a afirmat părintele Szabados Viktor.


 

Sfinţia Sa a formulat propuneri concrete legate de colaborarea referenţilor cu grupurile-ţintă: „Să fundamentăm munca de îndrumare spirituală a familiilor pe această imagine pozitivă, pentru ca activitatea noastră de evanghelizare să nu fie o simplă reacţie, apărare sau corecţie. Nu doar să reacţionăm, pentru că aceasta este o capcană, ci să preluăm iniţiativa. Luând la cunoştinţă atacurile la care este supusă familia, să ne concepem în primul rând propriul mesaj, ceea ce avem de spus” – a afirmat preotul Diecezei Greco-Catolice de Hajdudorog.

 

După cum Szabados Viktor a accentuat, programul şi manifestările trebuie să se bazeze pe familiile în armonie, acesta trebuie să fie scopul şi ţinta tuturor acţiunilor. Dar pentru aceasta e nevoie de o deschidere spre întreaga societate, în care multe familii au nevoie de ajutor. Pregătirea tinerilor în vederea căsătoriei, iar mai apoi supravegherea căsătoriei - acestea sunt ramuri în care sunt încă multe de făcut.

 

În urma prezentării, referenţii şi-au împărtăşit gândurile legate de cele auzite, iar managerul de proiect Lepedus István  a vorbit în detaliu despre planurile şi acţiunile propuse. Scopul întâlnirii de sâmbătă a fost, totodată, informarea detaliată a  persoanelor implicate în proiect. În acest sens au vorbit Mares Sándor despre exerciţiile şcolare, Herczeg Carmela despre manifestările de week-end, Lepedus István despre cursurile destinate logodnicilor, Havas Tamás şi Klacsmányi Éva despre manifestările de week-end familial, iar Schvarczkopf Enikő despre grupul familiilor.


 

La sfârşitul programului concluziile au fost afirmate în plen, după care grupul de dans al Casei de Cultură din Carei a prezentat un scurt program artistic.

2285 vizite
Distribuie pe