Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Biserica Calvaria, complet renovată
Florin Răchitan  - Marti, 14 Februarie 2012

Responsabilii de proiect au anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare, finalizarea lucrărilor de reabilitare a Bisericii Calvaria, ce s-au desfăşurat în ultimele 20 de luni.

Detalii au fost oferite de managerul de proiect – preotul paroh al comunităţii de limba română, Ioan Roman, parohul comunităţii de limba germană, Tiberiu Schupler, reprezentanta firmei de consultanţă, Maria Turtureanu, şi cel al firmei constructoare Euras SRL, Mircea Leţiu.

 

Biserica Calvaria a fost restaurată datorită unui proiect în valoare de peste 6,5 milioane de lei, cea mai mare parte a banilor fiind asigurată de Uniunea Europeană.

 

Valorificarea durabilă a acestui aşezământ a presupus deopotrivă consolidarea clădirii, a cărei structură de rezistenţă a fost grav afectată în timp, conservarea şi restaurarea tuturor elementelor decorative interioare şi exterioare, modernizarea utilităţilor prin implementarea unor soluţii mai prietenoase cu mediul, realizarea de facilităţi pentru turişti şi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, amenajarea peisagistică a spaţiului exterior, dar şi punerea sa în valoare în spaţiul urban, mai ales că aparţine  ansamblului de monumente cu valoare istorică şi culturală din zona istorică protejată a oraşului Satu Mare.

 

Pe parcursul lucrărilor de consolidare din punct de vedere structural a clădirii bisericii, antreprenorul general a utilizat o soluţie tehnologică inovativă, mai puţin utilizată în România, constând în injectare cu polimeri, la o adâncime cuprinsă între 7-9 m, sub corpul întregii fundaţii.
 


Utilizarea acestei soluţii a fost determinată, pe de o parte, de amplasarea bisericii pe o movilă cu o diferenţă de nivel destul de mare şi, pe de altă parte, de compoziţia geologică a solului, alcătuit în principal din argilă plastic contractilă, care la variaţii de umiditate provoca tensiuni suplimentare în fundaţie, prin fenomenul de umflare-contracţie a stratului de argilă. Rezultatul  acestei soluţii a fost impermeabilizarea terenului şi ridicarea capacităţii portante a acestuia, eliminându-se cauza degradărilor apărute in timp.

 

Complexitatea tuturor lucrărilor de restaurare a fost determinată şi de statutul de monument istoric al bisericii, fiind necesare lucrări de reparare şi restaurare a picturilor murale, vitraliilor si a picturilor în cele 14 staţii din Calea Crucii, pentru aducerea monumentului cât mai aproape de forma iniţială.

 

Sunt de menţionat şi lucrările de refacere a acoperişului şi turnurilor bisericii, de izolare termică şi hidro, de înlocuire a tuturor instalaţiilor electrice, sanitare şi a sistemului de încălzire cu unul modern şi eco-eficient, precum şi instalarea de sisteme anti-efracţie şi de protecţie împotriva incendiilor.

 

Orga bisericii, mobilierul şi întreaga tâmplărie au fost recondiţionate. S-a realizat iluminarea spatiilor liturgice, cu reflectoare de lumină caldă şi lustre decorative. Iluminatul exterior este asigurat cu reflectoare ascunse, astfel încât efectele luminii să evidenţieze verticalitatea bisericii. S-a instalat un sistem de acţionare automată a clopotelor, iar clopotele  şi sistemul de susţinere al acestora au fost reparate. Amenajarea peisagistică din curtea bisericii aduce un plus la punerea în valoare a acestui monument.

           

Biserica va fi resfinţită duminică, în cadrul unei slujbe festive celebrate de episcopul romano-catolic Eugen Schonberger, la eveniment fiind aşteptate să participe atât oficialităţile locale şi judeţene, cât şi reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Ministerului Dezvoltării Regionale, ai Ministerului Culturii, precum şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională.

4590 vizite
Distribuie pe