Locale Altele
Sambata, 24 Octombrie 2020
Sam, 24 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Duminică are loc Hramul Diecezan Romano-Catolic
Episcopia Romano-Catolica  - Miercuri, 13 Iunie 2012

Duminică  se va celebra hramul diecezan al Preasfintei Inimi a lui Isus. Acesta este evenimentul care aduce în fiecare an credincioşii din toate colţurile Diecezei Satu Mare în centrul municipiului. Societatea Inimii lui Isus - ordin iezuit – a fost cel care a introdus respectul şi devoţiunea în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus în Dieceza Satu Mare.
 

 

Părinţii iezuiţi sătmăreni, cu aprobarea Romei, au înfiinţat în luna iulie a anului 1868 Societatea Inimii lui Isus în dieceză, după care oraşul Satu Mare a devenit centrul spiritual al devoţiunii din regiune.

 

La indicaţiile Papei Leon al XIII-lea, episcopul Meszlényi Gyula a închinat dieceza în anul 1899 Preasfintei Inimi a lui Isus, iar biserica însăşi a fost sfinţită în cinstea Inimii lui Isus, după renovarea din 1909.

 

Manifestările devoţiunii a Preasfintei Inimi, au ca punct culminant în fiecare an hramul diecezan. În 1999 episcopul Reizer Pál a mutat liturghia principală de limba maghiară de la Biserica Calvaria în piaţa din faţa catedralei, unde va fi celebrată şi anul acesta.

 

Hramul e precedat de fiecare dată de novena Preasfintei Inimi a lui Isus: cu nouă zile înainte de marele eveniment se ţin zi de zi liturghii în limbile română şi maghiară, cu diferite tematici.
 

 

Hramul de duminică va avea trei sfinte liturghii. În limba română va fi celebrată de la ora 8 dimineaţa, cea în limba germană de la ora 09:30 în Biserica Calvaria, de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă - rectorul Institutului Teologic Sf. Tereza din București, iar liturghia în limba maghiară va avea loc în Piaţa Libertăţii de la ora 11, când PS. Eugen Schönberger, episcop de Satu Mare, va fi principalul celebrant, iar predica va fi rostită de preotul piarist Ruppert József. Credincioşii din toată dieceză sunt aşteptaţi duminică la toate liturghiile hramului.

1335 vizite
Distribuie pe