Locale Altele
Vineri, 28 Octombrie 2016
Vin, 28 Oct 2016
Mii de credincioşi sătmăreni l-au întâmpinat pe Patriarhul României
Florin Răchitan  - Luni, 2 Iulie 2012

Pentru prima dată în istoria postdecembristă un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în persoana Prea Fericitului Daniel, a vizitat judeţul Satu Mare, poposind la Negreşti-Oaş şi în capitala judeţului, unde a fost întâmpinat de mii de credincioşi dornici să participe la această mare sărbătoare creştină.

 

Vizita la Negreşti-Oaş a fost ocazionată de sfinţirea Catedralei „Duminica Tuturor Sfinţilor” din centrul oraşului, moment care a atras o mulţime mare de credincioşi sosiţi din toată Ţara Oaşului, dar şi din Maramureş.
 

 

Prea Fericitul Daniel a fost însoţit de un numeros sobor de mitropoliţi, arhiepiscopi, episcopi, preoţi şi diaconi sosiţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, aceştia fiind întâmpinaţi de oficialităţile locale şi judeţene, în frunte cu primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, respectiv Mircea Govor, prefectul Eugeniu Avram şi mulţi primari din comunele Ţării Oaşului.


 

După ceremonia de târnosire, a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia Prea Fericitul Daniel a făcut referiri la strădaniile tuturor celor care şi-au adus contribuţia, timp de 20 de ani, la construirea impunătorului lăcaş de cult din capitala Oaşului şi i-a recompensat cu diverse titluri şi diplome pe cei care s-au făcut remarcaţi în aceste demersuri.
 

 

Astfel, protopopul de Oaş, Mihai Feher, a primit Crucea Patriarhală pentru clerici, iar fostul primar al oraşului, Nicolae Bura, a primit aceeaşi Cruce Patriarhală, pentru laici. Diverse alte distincţii au mai primit preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, senatorul Valer Marian şi deputatul Gheorghe Ciocan.
 

La rândul lui, Patriarhul României a primit din partea primarului Aurelia Fedorca titlul de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti-Oaş.


 

După agapa creştinească la care au fost invitaţi toţi credincioşii care au înfruntat soarele dogoritor, suita Patriarhului Daniel şi-a continuat drumul spre Satu Mare, unde a fost aşteptată de o mare mulţime adunată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, în frunte cu primarul Dorel Coica şi cei doi viceprimari, Marcela Papici şi Radu Roca.
 

 

Pe o căldură înăbuşitoare, Patriarhul României a adresat credincioşilor o cuvântare scurtă, în care s-a referit la apropierea spirituală pe care a simţit-o la sfârşitul acestei săptămâni de oamenii de pe meleagurile sătmărene şi maramureşene, în ciuda depărtării geografice.


 

Prea Fericitul Daniel a oferit preotului paroh Aurel Donca, dar şi oficialităţilor locale, icoane şi cărţi sfinte, după care, în aplauzele mulţimii, primarul Dorel Coica i-a oferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare, în baza primei Hotărâri a noului Consiliu Local.


 

La plecare, Patriarhul României a fost înconjurat de mulţimea de oameni dornici să primească binecuvântările pe care Prea Fericitul Daniel le-a împărţit cu generozitate.2085 vizite
Distribuie pe

Se renovează vechea Zarda
Vineri, 14 Octombrie 2016
Datorită a unui proiect finanțat de THE VELUX FOUNDATIONS, se renovează clădirea Centrului Fericitul Scheffler János, aripa dreaptă a fostului convent a Surorilor de Caritate Sf. Vicențiu de Satu Mare. Realizarea proiectului va dura doi ani și jumătate și a început în februarie. După efectuarea planurilor și obținerea autorizațiilor, s-au apucat de renovarea propriu-zisă a clădirii.   continuare

Întâlnirea diecezană a tinerilor catolici vorbitori de limba română
Marti, 11 Octombrie 2016
Mai mult de o sută de copii şi tineri catolici vorbitori de limba română au participat la întâlnirea lor diecezană din Handalu Ilbei, la sfârșitul săptămânii trecute. "Fericiţi cei milostivi" (Mt 5,7) - era motto-ul întâlnirii diecezane a tinerilor romano catolici, organizat într-un sat primitor între munţii Maramureşului, în Handalu Ilbei.   continuare

Praznic tradițional la Călinești-Oaș
Marti, 6 Septembrie 2016
Oşenii se vor reîntâlni la Călineşti Oaş, sub „ciuperca” Asociaţiei socio-culturale Ţara OașuluiI, în ziua de joi, 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică. De astă dată, oşenii din satele învecinate şi membrii fondatori ai Asociaţiei vor participa la un Praznic tradiţional.   continuare

Hramul Bisericii Sfântul Ludovic din Poiana Codrului
Luni, 29 August 2016
În fiecare an, de hramul Bisericii Sfântul Ludovic, se adună enoriaşii romano-catolici din Poiana Codrului în număr mare, iar anul acesta, pe aceştia i-au onorat cu prezenţa şi părintele greco-catolic, părintele ortodox, respectiv reprezentanţii cultelor amintite din sat. Nu întâmplător, sărbătoarea Sfântului Ludovic i-a adunat pe toţi.   continuare

Proiect pentru reabilitarea Catedralei Romano-Catolice
Vineri, 12 August 2016
Catedrala Romano Catolică este fără îndoială un reper central al municipiului Satu Mare și o atracție pentru mulți turiști care trec prin oraș. "Am fost în oraş, şi după ce mi-am terminat treburile încă am avut timp să intru în Catedrală, la o rugăciune".   continuarejobs by neuvoo neuvoo.ro