Locale Altele
Luni, 30 Mai 2016
Luni, 30 Mai 2016
Mii de credincioşi sătmăreni l-au întâmpinat pe Patriarhul României
Florin Răchitan  - Luni, 2 Iulie 2012

Pentru prima dată în istoria postdecembristă un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în persoana Prea Fericitului Daniel, a vizitat judeţul Satu Mare, poposind la Negreşti-Oaş şi în capitala judeţului, unde a fost întâmpinat de mii de credincioşi dornici să participe la această mare sărbătoare creştină.

 

Vizita la Negreşti-Oaş a fost ocazionată de sfinţirea Catedralei „Duminica Tuturor Sfinţilor” din centrul oraşului, moment care a atras o mulţime mare de credincioşi sosiţi din toată Ţara Oaşului, dar şi din Maramureş.
 

 

Prea Fericitul Daniel a fost însoţit de un numeros sobor de mitropoliţi, arhiepiscopi, episcopi, preoţi şi diaconi sosiţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, aceştia fiind întâmpinaţi de oficialităţile locale şi judeţene, în frunte cu primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, respectiv Mircea Govor, prefectul Eugeniu Avram şi mulţi primari din comunele Ţării Oaşului.


 

După ceremonia de târnosire, a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia Prea Fericitul Daniel a făcut referiri la strădaniile tuturor celor care şi-au adus contribuţia, timp de 20 de ani, la construirea impunătorului lăcaş de cult din capitala Oaşului şi i-a recompensat cu diverse titluri şi diplome pe cei care s-au făcut remarcaţi în aceste demersuri.
 

 

Astfel, protopopul de Oaş, Mihai Feher, a primit Crucea Patriarhală pentru clerici, iar fostul primar al oraşului, Nicolae Bura, a primit aceeaşi Cruce Patriarhală, pentru laici. Diverse alte distincţii au mai primit preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, senatorul Valer Marian şi deputatul Gheorghe Ciocan.
 

La rândul lui, Patriarhul României a primit din partea primarului Aurelia Fedorca titlul de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti-Oaş.


 

După agapa creştinească la care au fost invitaţi toţi credincioşii care au înfruntat soarele dogoritor, suita Patriarhului Daniel şi-a continuat drumul spre Satu Mare, unde a fost aşteptată de o mare mulţime adunată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, în frunte cu primarul Dorel Coica şi cei doi viceprimari, Marcela Papici şi Radu Roca.
 

 

Pe o căldură înăbuşitoare, Patriarhul României a adresat credincioşilor o cuvântare scurtă, în care s-a referit la apropierea spirituală pe care a simţit-o la sfârşitul acestei săptămâni de oamenii de pe meleagurile sătmărene şi maramureşene, în ciuda depărtării geografice.


 

Prea Fericitul Daniel a oferit preotului paroh Aurel Donca, dar şi oficialităţilor locale, icoane şi cărţi sfinte, după care, în aplauzele mulţimii, primarul Dorel Coica i-a oferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare, în baza primei Hotărâri a noului Consiliu Local.


 

La plecare, Patriarhul României a fost înconjurat de mulţimea de oameni dornici să primească binecuvântările pe care Prea Fericitul Daniel le-a împărţit cu generozitate.1827 vizite
Distribuie pe

Vineri începe novena Preasfintei Inimi a lui Isus la Calvaria
Miercuri, 25 Mai 2016
Hramul Diecezei Romano Catolice de Satu Mare va fi precedat şi anul acesta cu celebrarea novenei în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus. Vineri, 27 Mai va începe novena de pregătire a hramului diecezan din 5 Iunie. Timp de nouă zile, enoriaşii se vor ruga pentru înnoirea inimii lor.   continuare

Mesajul de Paști al episcopului reformat de Piatra Craiului
Duminica, 27 Martie 2016
Vei vedea slava lui Dumnezeu! Propoziţia din titlu a fost rostită la mormântul lui Lazăr (Ioan 11, 40) de către Domnul Iisus Hristos. Lazăr murise cu patru zile în urmă. În situaţii de acest fel omul de rând strigă după răzbunare.   continuare

Pastorala de Paști a episcopului Eugen Schonberger
Sambata, 26 Martie 2016
Iubiţi Fraţi şi Surori în Cristos aflaţi în sărbătoare! Caracterul deosebit al Sărbătorii Paştelui este reflectat de faptul că ne găsim în Anul Milostivirii Divine, proclamat ca un an sfânt extraordinar de către papa Francisc.   continuare

Pelerini pe Calea Crucii
Luni, 14 Martie 2016
„Putem fi fericiţi gândindu-ne la faptul că Dumnezeu ne-a luat povara de pe umerii noştri”, a spus Pr. Anderco Otto în meditaţia lui la capela Calvaria, după parcurgerea Căii Crucii. Două sute cincizeci de persoane...   continuare

Se roagă pentru noi
Marti, 1 Martie 2016
Episcopul Eugen Schönberger a cerut rugăciunea Papei Francisc la întâlnirea lor personală din 26 februarie de la Vatican. Cu ocazia împlinirii a zece ani de la apariţia Enciclicii Deus Caritas Est, Consiliul Pontifical Cor Unum...   continuare