Locale Altele
Miercuri, 24 August 2016
Mie, 24 Aug 2016
Mii de credincioşi sătmăreni l-au întâmpinat pe Patriarhul României
Florin Răchitan  - Luni, 2 Iulie 2012

Pentru prima dată în istoria postdecembristă un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în persoana Prea Fericitului Daniel, a vizitat judeţul Satu Mare, poposind la Negreşti-Oaş şi în capitala judeţului, unde a fost întâmpinat de mii de credincioşi dornici să participe la această mare sărbătoare creştină.

 

Vizita la Negreşti-Oaş a fost ocazionată de sfinţirea Catedralei „Duminica Tuturor Sfinţilor” din centrul oraşului, moment care a atras o mulţime mare de credincioşi sosiţi din toată Ţara Oaşului, dar şi din Maramureş.
 

 

Prea Fericitul Daniel a fost însoţit de un numeros sobor de mitropoliţi, arhiepiscopi, episcopi, preoţi şi diaconi sosiţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, aceştia fiind întâmpinaţi de oficialităţile locale şi judeţene, în frunte cu primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, respectiv Mircea Govor, prefectul Eugeniu Avram şi mulţi primari din comunele Ţării Oaşului.


 

După ceremonia de târnosire, a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia Prea Fericitul Daniel a făcut referiri la strădaniile tuturor celor care şi-au adus contribuţia, timp de 20 de ani, la construirea impunătorului lăcaş de cult din capitala Oaşului şi i-a recompensat cu diverse titluri şi diplome pe cei care s-au făcut remarcaţi în aceste demersuri.
 

 

Astfel, protopopul de Oaş, Mihai Feher, a primit Crucea Patriarhală pentru clerici, iar fostul primar al oraşului, Nicolae Bura, a primit aceeaşi Cruce Patriarhală, pentru laici. Diverse alte distincţii au mai primit preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, senatorul Valer Marian şi deputatul Gheorghe Ciocan.
 

La rândul lui, Patriarhul României a primit din partea primarului Aurelia Fedorca titlul de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti-Oaş.


 

După agapa creştinească la care au fost invitaţi toţi credincioşii care au înfruntat soarele dogoritor, suita Patriarhului Daniel şi-a continuat drumul spre Satu Mare, unde a fost aşteptată de o mare mulţime adunată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, în frunte cu primarul Dorel Coica şi cei doi viceprimari, Marcela Papici şi Radu Roca.
 

 

Pe o căldură înăbuşitoare, Patriarhul României a adresat credincioşilor o cuvântare scurtă, în care s-a referit la apropierea spirituală pe care a simţit-o la sfârşitul acestei săptămâni de oamenii de pe meleagurile sătmărene şi maramureşene, în ciuda depărtării geografice.


 

Prea Fericitul Daniel a oferit preotului paroh Aurel Donca, dar şi oficialităţilor locale, icoane şi cărţi sfinte, după care, în aplauzele mulţimii, primarul Dorel Coica i-a oferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare, în baza primei Hotărâri a noului Consiliu Local.


 

La plecare, Patriarhul României a fost înconjurat de mulţimea de oameni dornici să primească binecuvântările pe care Prea Fericitul Daniel le-a împărţit cu generozitate.1923 vizite
Distribuie pe

Proiect pentru reabilitarea Catedralei Romano-Catolice
Vineri, 12 August 2016
Catedrala Romano Catolică este fără îndoială un reper central al municipiului Satu Mare și o atracție pentru mulți turiști care trec prin oraș. "Am fost în oraş, şi după ce mi-am terminat treburile încă am avut timp să intru în Catedrală, la o rugăciune".   continuare

Și-a lovit vecinul și pe fiica acestuia cu o bâtă
Duminica, 7 August 2016
Vineri seara, la ora 19.05, polițiștii Secției Rurale Satu Mare au fost solicitați să intervină pentru aplanarea unui conflict în comuna Odoreu. În cauză s-a înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe.   continuare

Programul Zilei Diecezei Romano-Catolice a Sătmarului
Joi, 21 Iulie 2016
Sub motto-ul "Comunitate sub un cer comun", în Grădina Romei se organizează sâmbătă prima ediție a Zilei Diecezei Romano-Catolice a Sătmarului, eveniment la care sunt invitați toți sătmărenii, indiferent de confesiunea religioasă de care aparțin, pentru a petrece împreună momente prețioase.   continuare

Ziua Diecezei Romano-Catolice, sâmbătă în Grădina Romei
Marti, 19 Iulie 2016
Patruzeci de corturi de prezentare, conferinţa publică a actorului Eperjes Károly, concert Eucharist şi Sfântă Liturghie în aer liber de Ziua Diecezei Romano Catolice de Satu Mare, în Grădina Romei. Credincioşii din fiecare protopopiat al Diecezei, grupuri, organizaţii şi asociaţii catolice, comunităţi parohiale şi de diaconat...   continuare

Procesiune impresionantă de Hramul Diecezei Romano-Catolice
Duminica, 5 Iunie 2016
Mii de credincioşi au participat duminică la slujba religioasă şi tradiţionala procesiune în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus, cu ocazia Hramului Diecezei Romano-Catolice a Sătmarului. Respectul şi devoţiunea în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus are rădăcini şi trecut de mai mult de un secol în dieceză, fiind introdus de Societatea lui Isus – ordinul iezuit.   continuare