Locale Altele
Luni, 24 Februarie 2020
Luni, 24 Feb 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Negocierile PSD-PDL s-au blocat din motive de UDMR
Cotidianul  - Miercuri, 10 Decembrie 2008
“Mai este mult până când PSD şi PDL vor ajunge să semneze protocolul de guvernare.” Aceasta este concluzia lui Miron Mitrea în urma negocierilor de ieri dintre liderii celor două partide, negocieri eşuate.
 
Echipa de tratative a PDL, sosită la Senat alături de premierul desemnat Theodor Stolojan, a plecat din biroul lui Ilie Sârbu după mai puţin de o oră, la fel cum venise, adică fără nici un rezultat. "Nu am negociat nimic, nu am acceptat nimic", a caracterizat Mitrea stadiul discuţiilor, după ce preşedintele PDL, Emil Boc, declarase, destul de abătut, că nu s-au tranşat anumite probleme, ca de exemplu prezenţa UDMR la guvernare, şi că cele două partide se vor întâlni din nou astăzi pentru a mai încerca o dată să ajungă la un acord.


Negocierile s-au împotmolit în solicitarea expresă a PSD ca UDMR să nu facă parte din Guvern.

“Absenţa UDMR din Guvern nu este de negociat”, a spus după discuţiile de ieri preşedintele PSD, Mircea Geoană. Subiectul UDMR a fost însă cel care a întrerupt negocierile, liderii PDL plecând, se pare, la Cotroceni ca să afle de la preşedinte dacă pot să rupă înţelegerea cu maghiarii. La ora 17.00 seara au anunţat că negocierile cu social democraţii vor fi reluate.

Mai sunt şi alte probleme considerate de neacceptat de către PSD. Una dintre ele se referă la prezenţa Monicăi Macovei în Guvern, aceasta fiind, potrivit informaţiilor social democraţilor, preferata lui Traian Băsescu pentru a prelua Ministerul Justiţiei. De altfel, ieri-dimineaţă, la sediul PSD din Kiseleff, liderii judeţeni au cerut în mod expres ca la negocieri să nu se accepte sub nici o formă nominalizarea Monicăi Macovei.

O altă condiţie pusă de PSD pentru a intra la guvernare este rotirea premierilor după doi ani de mandat, adică să fie premier PDL timp de doi ani şi premier PSD în ceilalţi doi ani. Şi acest subiect fusese discutat la sediul PSD, înainte de negocieri, liderii social democraţi stabilind să mai lase totuşi de la ei, mai ales după ce Traian Băsescu a anunţat că se opune înjumătăţirii mandatului lui Stolojan. Mircea Geoană a vorbit ieri, în faţa presei, despre posibilitatea evaluării mandatului premierului după o perioadă. Surse din conducerea PSD au explicat pentru Cotidianul că social democraţii pot să ceară după şase luni sau după un an schimbarea premierului dacă aceasta are rezultate proaste în funcţie.

În ceea ce priveşte împărţirea funcţiilor în Guvern şi în Parlament, lucrurile merg la fel de greu. PSD ar urma să primească un post de vicepremier, un minister în plus faţă de PDL, pentru a compensa faptul că premierul este al democraţilor, preşedinţia Senatului şi modificarea legislativă necesară pentru ca preşedintele Senatului să devină vicepreşedintele CSAT. Mai mari probleme sunt în interiorul PSD când e vorba despre împărţirea funcţiilor, în special a celor din Guvern. Baronii locali şi vicepreşedinţii PSD au început să-şi împartă între ei ministere virtuale de câteva zile, deşi nu se ştie exact care dintre acestea vor reveni PSD.

Astfel, se ştie că Ilie Sârbu şi-a adjudecat funcţia de vicepremier, dar colegii săi, Liviu Dragnea şi Dan Nica, se ceartă pe Ministerul Transporturilor. Dragnea şi-ar fi dorit Internele, dar acestea vor merge la PDL, motiv pentru care, potrivit unor surse din PSD, a încercat să-l convingă pe Dan Nica să preia el Apărarea, Nica fiind iniţial în cărţi pentru Transporturi. “Ce treabă am eu cu Apărarea?”, ar fi refuzat Nica, dând startul unor noi certuri. Ultimele informaţii de la negocierea algoritmului guvernamental spun că portofoliul Sănătăţii ar fi fost oferit lui Irinel Popescu, de la Partidul Conservator.


Diaconescu ameninţă cu demisia din PSD

Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a ameninţat cu demisia din partid, susţin surse din conducerea formaţiunii. Diaconescu ar fi dorit de democrat-liberali la Ministerul de Externe, dar se pare că este indezirabil pentru Mircea Geoană, care nu-l doreşte în Guvern pe nici o funcţie. În ultimele zile, Cristian Diaconescu, recunoscut pentru bunele sale relaţii cu PDL, a fost exclus de la negocierile cu democraţii, dar şi de la cele de la sediul partidului.
Tags: negocieri  psd  pdl  udmr  
930 vizite
Distribuie pe