Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
A început schimbarea prefecţilor
Evenimentul Zilei  - Vineri, 23 Ianuarie 2009
Guvernul Boc şi-a pregătit ieri terenul legal să înceapă schimbarea prefecţilor cu favoriţi ai PDL şi PSD.

Tehnica este aceeaşi pe care a folosit-o şi Călin Popescu- Tăriceanu la înlocuirea prefecţilor PD în 2007: principiul mobilităţii, adică trecerea lor în funcţii de inspectori guvernamentali.

Dacă sub guvernul liberal numărul inspectorilor guvernamentali nu putea însă depăşi 30% din corpul înalţilor funcţionari publici, cabinetul Boc a eliminat această limitare şi a trecut imediat la noi numiri. Planurile executivului în legătură cu judeţele monocolore ar putea fi însă date peste cap chiar din interiorul PDL.

În cazul fostului prefect de Sibiu înlocuit pe acelaşi sistem în 2007, actualul senator PDL Ion Ariton, instanţa a decis recent că schimbarea a fost abuzivă şi a dispus repunerea sa în drepturi.

Oprişan are prefect din primul val

Între primii beneficiari ai adaptării cadrului legal la protocolul PDL-PSD a fost baronul de Vrancea Marian Oprişan, preferinţa sa pentru Raluca Dan fiind validată de guvern. Potrivit ministrului de interne, Liviu Dragnea, în şedinţa de ieri s-au făcut schimbări la Prefectura Tulcea, unde a fost numit Vasile Gudu, propus de PDL, la Iaşi - unde vine Victorel Lupu, susţinut de PSD - şi la Botoşani - unde a fost „uns“ Cristian Roman, împins de PDL.

Pentru ca primul val de numiri să fie oficializat imediat, hotărârea prin care s-a modificat cadrul legal a ajuns în mod excepţional în Monitorul Oficial înainte de a se încheia şedinţa de guvern.
 
Cum însă cei mai mulţi dintre actualii favoriţi ai PSD şi PDL nu făceau deja parte din corpul înalţilor funcţionari publici, guvernul a avut în vedere şi scurtarea termenului de organizare a unui nou concurs de la 45 la 30 de zile.
Tags: prefecti  schimbare  guvern  
2186 vizite
Distribuie pe