Locale Altele
Miercuri, 29 Martie 2023
Mie, 29 Mar 2023
Elena Băsescu va candida ca independentă
Gândul  - Miercuri, 18 Martie 2009

Elena Băsescu şi-a anunţat, ieri, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul central al PD-L, demisia temporară din partid şi decizia de a candida la Parlamentul European ca independent.

Ea a acuzat „larga campanie de presă” declanşată împotriva ei. „Contrar celor apărute în presă, vreau să ştiţi că nu tata mi-a impus candidatura şi nici PD-L nu a acţionat servil acceptându-mă pe listă. Ca drept dovadă, lista nu a fost încă aprobată de Biroul Permanent Naţional”, a spus ea.

„Eu nu doresc să mă ascund după listele unui partid, nu îmi doresc ca tatăl meu să fie acuzat de nepotism, nu doresc ca partidul să fie pus în situaţia dificilă de a alege între mine şi intelectuali”, a subliniat mezina preşedintelui.

Ea a făcut un apel la „prietenii” din organizaţia de tineret să o ajute să strângă cele 100.000 de semnături pe care trebuie să le depună în două săptămâni. „Ştiu la ce m-am înhămat, o asemenea campanie presupune resurse financiare importante, dar şi energie, ambiţie şi determinare. Resurse financiare importante nu am, dar am energie, ambiţie şi determinare”, a precizat Elena Băsescu, care cu această ocazie a afirmat că salariul ei la Luxten este de „o mie şi puţin de euro” şi a pornit în urmă cu cinci ani de la 300 de euro. „Sunt conştientă că nu am şanse reale de a ocupa un loc în Parlamentul European”, a mai spus ea.

Ieşirea mezinei a fost atent regizată, presa fiind informată că la conferinţa de presă programată la sediul partidului vor participa „lideri ai PD-L”, Biroul de presă refuzând să le dezvăluie identitatea. „Liderii  PD-L” s-au dovedit a fi Elena şi Ioana Băsescu, ultima fiind şi prima care şi-a pus semnătura pe lista de susţinere a surorii ei. „V-aş ruga frumos dacă sunteţi drăguţi să încep strânsul semnăturilor cu dumneavoastră. Cine se oferă să-mi acorde încrederea? Cine vrea?”, a spus Elena Băsescu la finalul scurtei declaraţii de presă, în timp ce jurnaliştii s-au interesat când va accepta să răspundă la întrebări. Singurul doritor a fost un operator al unei televiziuni. Fiica preşedintelui a spus că sigla sa va fi EBa, aceeaşi ca numărul maşinii.

Elena Băsescu are deja primii susţinători

„Este clar că declaraţia făcută azi reflectă opţiunea ei definitivă pentru politică”, ne-a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Ea a subliniat că Elena Băsescu nu ar ţinti „electoratul captiv” al PD-L, ci pe cei din generaţia ei, „care ştiu că a greşi este omeneşte”. „Este evident că se adresează unui electorat ţintă – tinerii, cei care de obicei nu se duc la vot. Dacă va fi un proiect de succes, atunci tinerii din România vor avea o reprezentare politică foarte clară”, a explicat Anastase. „155.000 de voturi nu înseamnă mult. În plus, electoratul care îl susţine pe Traian Băsescu este mult mai mare decât cel al PD-L”, a adăugat ea. Şefa PD-L Prahova a precizat că mai mulţi tineri din Ploieşti s-au oferit deja să o ajute pe Elena Băsescu.

„Structurile de partid lucrează deja pentru strângerea de semnături, sunt convinsă că tineri din Prahova o vor ajuta pe Elena”, a spus Anastase. Vicepreşedintele PD-L Cezar Preda, ca şi alţi membri ai PD-L, s-au arătat surprinşi de mutare şi au învinovăţit presa pentru că ar fi atacat-o nejustificat pe Elena Băsescu, forţând-o să ia această decizie. „Nu ştiam nimic de o asemenea decizie a Elenei Băsescu. Dacă este aşa, este o decizie personală şi mie sincer îmi pare rău. Eu, spre deosebire de dumneavoastră, chiar o văd ca un politician de viitor. (...)Eu nu ştiu dacă întotdeauna cariera unui politician, şi mai ales a unui politician tânăr, trebuie jalonată cu un asemenea atac dur din partea unor jurnalişti care sunt de obicei de aceeaşi vârstă cu domnişoara Băsescu.Totdeauna vă alegeţi câte unul şi începeţi să-i jalonaţi cariera politică”, a acuzat el.

„Dacă ar depinde de votul meu, l-ar avea”, a mai spus el. Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a comentat, la Realitatea Tv, că  Elena Băsescu este o fire deosebit de hotărâtă, că a fost atacată disproporţionat faţă de greşelile pe care le-a făcut şi i-a urat succes. El a afirmat că, atâta vreme cât PD-L a urcat politic datorită lui Traian Băsescu, nu vede „ce ar fi fost mare lucru dacă şi fiica preşedintelui ar fi fost pe listă”.

Băsescu: E mai deşteaptă decât credeţi

Declaraţia Elenei Băsescu a fost prefigurată, marţi seară, de Traian Băsescu în interviul acordat Realitatea Tv. El a declarat că problema candidaturii este „tranşată”. „Este mult mai deşteaptă decât credeţi”, a avertizat şeful statului. „Eu îmi cunosc foarte bine copilul. Sunt convins că fiica mea ştie ce are de făcut pentru că am crescut-o eu”, a adăugat el.

De câte voturi are nevoie Elena Băsescu

Candidaţii independenţi trebuie să obţină un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional, adică rezultatul împărţirii numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate ce îi revin României. Pe participarea la vot din 2007 – 29,46%, Elena Băsescu ar avea nevoie de puţin peste 155.000 de voturi pentru a ajunge europarlamentar. Singura poveste de succes de până acum este cea a lui Laszlo Tokes, care, cu sprijinul PCM, a obţinut în 2007 176.533 de voturi, adică 3,44%.

Claudiu Săftoiu: 155.000 de voturi nu este mult pentru cineva care se numeşte Băsescu

„N-ar trebui să o coste chiar aşa mult, având în vedere că este una dintre cele mai cunoscute personalităţi publice. Are şanse mari pentru că o cheamă Băsescu, numele va fi totul pentru electorat, nici nu trebuie să ne mai gândim la prestaţia sa, de la care nu trebuie să ne aşteptăm la foarte mult. 155.000 de voturi este o sumă de voturi absolut la îndemână pentru un om de o asemenea notorietate publică”, ne-a declarat consultantul politic Claudiu Săftoiu. „Dacă se va canaliza pe tineri, nici nu va fi greu – puţină distracţie, puţină veselie şi culoare – ceea ce de obicei lipseşte din campanii - şi o vor vota, măcar din solidaritate de generaţie. Nu este o candidatură independentă decât formal, de tipul celei a lui Sorin Oprescu. A început la fel, cu o victimizare care a aruncat în aer brandul de nepotism care i se lipise pe frunte”, a mai comentat el.

Tags: elena  basescu  candidata  parlament  europa  
1637 vizite
Distribuie pe