Locale Altele
Marti, 19 Octombrie 2021
Marti, 19 Oct 2021
Cum adună PDL voturi pentru EBA
Hotnews  - Sambata, 6 Iunie 2009
Din opt filiale PDL contactate de HotNews.ro, cinci au confirmat ca au pregatit listele cu cei zece votanti pentru EBA  iar unele au furnizat numele si numerele de telefon ale militantilor care-si vor sacrifica duminica votul pentru mezina presedintelui in conditiile in care ultimul sondaj INSOMAR anunta elgalitate in procente intre PSD si PD-L.

Invetigatia HotNews.ro a avut ca punct de plecare informatia potrivit careia PDL si-a instruit filialele sa asigure cate 10 voturi pe sectie de votare pentru a-i asigura candidatului independent Elena Basescu intrarea in Parlamentul European.

HotNews.ro a publicat pe data de 26 mai informatia potrivit careia liderii de filiale ai PDL au primit, la sedinta Colegiului Director din 25 mai, ordin sa asigure, la alegerile din 7 iunie, cate zece voturi, in medie, pe fiecare sectie de votare pentru Elena Basescu. Oficial, liderii PDL au negat ca ar exista un astfel de ordin intern.

In presa a aparut si un SMS atribuit parlamentarului Daniel Oajdea, prin care pedelistii erau chemati la un instructaj pe tema votului pentru Elena Basesu si li se cerea sa prezeinte si listele. Si Oajdea a negat ca mesajul si numarul de telefon de pe care ar fi fost transmis i-ar apartine.

Metoda de investigatie. Punctul vulnerabil

Prin urmare, daca mecanismul imaginat de PDL pentru a asigura succesul Elenei Basescu exista, mai trebuia si dovedit. Ordine scrise nu sunt, pedelistii nu vorbesc nici in somn despre EBA.  La centru e militarie. Am gasit totusi o mica fisura in reduta PDL: filialele din tara. A doua fisura e chiar disciplina de fier, teama de centru. Le-am exploatat pe ambele. Am obtinut cinci probe detaliate ale mecanismului de vot pus in miscare de PDL pentru mezina presedintelui.

Vineri dimineata am sunat opt filiale PDL din tara in numele organizatiei centrale pentru a verifica modul in care gestioneaza votul pentru EBA. Acesta a fost textul standard: “Sunt Adrian Popan, raportor la organizatia centrala a partidului. V-am sunat pentru a face o inspectie prin sondaj a modului in care s-au pregatit filialele locale pentru votul de duminica. As dori sa imi prezentati listele cu sustinatorii partidului care vor vota duminica cu Elena Basescu”.

Din cele opt filiale sunate, cinci au raportat informatiile in cele mai mici detalii. Trei filiale – Constanta, Sfantu Gheorge si Oradea - n-au furizat date fie pentru ca nu le aveau pregatite, fie au devenit circumspecti. HotNews.ro a sunat filialele pe numerele afisate pe site-ul PDL. Informatiile despre militantii care vor vota EBA au fost furnizate de diversi responsabili cu organizarea alegerilor.

In Satu Mare, filiala PDL raporteaza probleme cu numarul votantilor din cauza numarului mare de  maghiari.

“Noi suntem pregatiti in toate organizatiile. Avem oameni, responsabili trimisi sa supravegheze.
Avem mijloace de transport, tot ce trebuie. Stiu ca trebuie sa alegem niste persoane de incredere care sa o voteze pe domnisoara Basescu. Fiecare organizatie locala si-a ales persoanele de incredere care o vor vota. Noi nu am putut sa impunem de la centru pe cine sa trimita. Vor fi cu siguranta cel putin zece. Presedintele a dat o dispozitie pentru asta. Nu cred ca avem centralizate liste dar o sa verific ca acuma sunt pe teren in campanie. Decizia asta a fost transmisa in teritoriu acum o saptamana si jumatate” explica Daliana Lazar.

Sunt insa problem cu numarul de votanti. “Avem aici foarte multa minoritate maghiara. Sunt localitati unde UDMR ia tot. Nu putem garanta nici macar voturi pentru PDL. Poate ca primim voturi din alta parte unde suntem noi mai...”, s-a plans Daliana Lazar.

Pedelistii se bazeaza pe un calcul simplu: in tara sunt in total 17.000 de sectii de votare. Zece voturi pe sectie inseamna 170.000 de voturi. Astfel, EBA ar castiga un mandat la Bruxelles si in cazul unei prezente super-optimiste de 30%. O prezenta mai redusa inseamna emotii mai putine. Candidatii independenti devin europarlamentari daca, potrivit legii legii, aduna mai multe voturi decat asa numitul coeficient electoral national. Tags: eba  voturi  pdl  
3221 vizite
Distribuie pe