Locale Altele
Marti, 28 Septembrie 2021
Marti, 28 Sept 2021
Băsescu vrea referendum pentru Parlament unicameral
Gândul  - Vineri, 25 Septembrie 2009

Preşedintele Traian Băsescu cere declanşarea unui referendum, fix în ziua alegerilor prezidenţiale, pe tema reducerii de la 471 la 300 a numărului de senatori şi deputaţi şi transformarea Parlamentului în unul unicameral.

Băsescu a făcut acest anunţ, ieri, într-o declaraţie de presă în care a lăudat guvernul pentru eforturile făcute, până acum, în reformarea statului - prin asumarea răspunderii pe cele trei legi - şi a afirmat că acest proces trebuie să continue.

Soluţia sa - Parlamentul unicameral care ar răspunde mai bine nevoilor României, mai ales după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, când Parlamentul de la Bruxelles va deveni practic o altă Cameră a Legislativului românesc.

Dacă senatorii şi deputaţii vor fi mai puţini, decizia se va lua mai uşor, a adăugat preşedintele, cheltuielile s-ar diminua şi ar fi redusă "clasa privilegiaţilor cu pensii speciale şi sume forfetare la dispoziţie". Băsescu a sugerat că parlamentarii sunt corupţi şi că, dacă numărul lor va fi mai mic, şi corupţia va fi diminuată: "S-ar reducere corupţia, pentru că vor fi mai puţini politicieni de rang înalt care fac trafic de influenţă. Spun acest lucru fără să acuz pe cineva, dar riscul de trafic de influenţă e mai mic".

Preşedintele a susţinut că recurge la măsura consultării "poporului suveran" pentru că nu a găsit înţelegere la clasa politică pentru reviziuirea Constituţiei şi pentru că vrea să-şi ţină promisiunea, făcută la începutul mandatului, de a moderniza statul.

Traian Băsescu a avut o justificare şi pentru fixarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale: "să diminuăm costurile de consultare a poporului". Şeful statului a trimis ieri scrisoarea în care îi anunţă, conform procedurilor, pe preşedinţii celor două Camere că doreşte să facă un referendum.

Cum se pune în practică ideea preşedintelui

Băsescu a făcut uz de prerogativa care îi dă dreptul ca, după consultarea Parlamentului, să poată cere poporului să-şi exprime voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Pentru validarea rezultatelor scrutinului este necesară prezenţa la vot a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Şeful statului mai are experienţa unui referendum eşuat din acest punct de vedere în urmă cu doi ani - cel pentru introducerea votului uninominal în două tururi, când la urne s-au prezentat 26,51% dintre români, cifra care nu l-a împiedicat pe Băsescu să facă presiuni pentru ca Parlamentul să pună în practică voinţa celor aproape 4 milioane de români care i-au dat dreptate. Chiar şi în ipoteza unei prezenţe de peste 50% la urne, până la modificarea propriu-zisă a legii fundamentale este cale lungă, cheia fiind existenţa unei majorităţi de două treimi în fiecare dintre cele două Camere care să se pună de acord asupra revizuirii.

Astfel, potrivit legii fundamentale, revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei printr-un nou referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Tags: basescu  referendum  parlament  unicameral  
1263 vizite
Distribuie pe