Un independent sau un reprezentant al opoziţiei în locul demisului Dan Nica - aceasta a fost "oferta" lui Traian Băsescu pentru pesedişti, ieri, la Cotroceni, când Mircea Geoană şi Emil Boc au venit "la mediere".
A fost încă un act formal bifat de preşedinte şi partidul prezidenţial în sceneta scoaterii PSD de la guvernare.
Efectul a fost maxim: pesediştii n-au putut face gestul teatral al părăsirii Palatului Victoria, miniştrii social-democraţi rămânând cu demisiile nedepuse, din cauza faptului că Băsescu nu a semnat actul de plecare din funcţie a colegului lor, Dan Nica.
În acelaşi timp, Băsescu le-a dat răgaz pedeliştilor să facă şi să desfacă formule guvernamentale, să găsească înlocuitori pentru ministerele pesediştilor, să negocieze susţinerea UDMR pentru Guvernul lor minoritar şi să încerce racolarea celor 26 de aleşi care le lipsesc pentru a fi majoritari.
Cum se târguiesc ministerele PSD cu titularii în funcţii
Actualul Guvern se pregăteşte să-şi încheie mandatul. El va fi înlocuit fie cu un Executiv minoritar democrat-liberal, fie cu un Guvern de tehnocraţi. Varianta propusă de Traian Băsescu - înlocuirea unui singur ministru, cel de Interne, cu un independent sau cu un reprezentant al opoziţiei - nu pare a mulţumi pe nimeni.
Soluţia avansată de preşedintele PSD, Mircea Geoană - ieşit nemulţumit de la Cotroceni - este un guvern cu un premier tehnocrat şi miniştri de acelaşi tip pe zona economică. Liderul PSD nu a dezvoltat prea mult tema, dar nici nu a vrut să audă de un ministru de Interne independent.
Singurul de acord cu pesedistul a fost liderul PNL, Crin Antonescu, care a spus că liberalii nu vor propune pe nimeni la ministerul de Interne. "Eu sper ca nimeni să nu îndrăznească să ne contacteze, pentru că noi nu jucăm în farsa lor. Singura soluţie pentru care PNL îşi va da concursul este un guvern de tehnocraţi cu un premier agreat de toate partidele".
Schemele guvernamentale din PD-L
Pe de altă parte, pedeliştii se văd singuri la guvernare. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a invocat soluţia Guvernului de interimari. "Probabil că va trebui să punem nişte interimari dintre miniştrii care rămân - asta e o chestiune simplă, mai bine zis e prima scrisă în Constituţie - interimari care pot sta o zi - două, sau pot sta până la 45 de zile(...) Nimeni nu vrea să ocupe ministerele care erau ale PSD. Noi o să punem interimari, pentru că altfel nu poate funcţiona Guvernul, dar nu vrem neapărat să le luăm ministerele. O să punem interimari şi 45 de zile Guvernul ăsta nu trebuie să treacă pe nicăieri".
Vasile Blaga a venit şi el cu aceeaşi idee, în plus menţionând că există un termen legal de 15 zile până când demisiile miniştrilor PSD vor fi puse în practică. În acelaşi timp, PD-L face eforturi pentru asigurarea voturilor în Parlament pentru un Executiv minoritar, ieri seara surse din partid declarând că democrat-liberalii sunt la limită cu asigurarea celor aproximativ 26 de voturi necesare. PD-L are în vedere şi o formulă de Guvern restructurată în care unele ministere care au fost ale PSD să fie conduse de miniştri cu profil tehnocrat - este cazul Agriculturii şi Sănătăţii, de exemplu.
Marko ar susţine un Guvern minoritar PD-L
Varianta "pentru public" a fost interpretată de premierul Emil Boc, care i-a invitat pe pesedişti să discute pe marginea soluţiilor oferite de Traian Băsescu - ministru de Interne interimar sau din opoziţie. După ieşirea de la Cotroceni, nu este clar nici dacă Traian Băsescu îl va accepta pe Vasile Blaga ministru de Interne în ipoteza în care Coaliţia se rupe.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a respins şi el posibilitatea unui şef la MAI din rândurile opoziţiei, spunând că ar însemna practic o altă coaliţie de guvernământ, ceea ce nu este o propunere viabilă. Liderul udemeriştilor a dat însă de înţeles că ar susţine un Executiv minoritar PD-L. "Vom încerca să contribuim la o stabilitate guvernamentală", a declarat el la Realitatea FM.