Locale Altele
Sambata, 11 Iulie 2020
Sam, 11 Iul 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Klaus über Alles
Evenimentul Zilei  - Marti, 24 Noiembrie 2009
Liberalii au decis marţi, în unanimitate, să îl susţină pe candidatul PSD Mircea Geoană în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, condiţionând sprijinul de formarea unei majorităţi parlamentare pentru un guvern Johannis. Negocierile cu PSD vor începe miercuri. Marţi seara, liberalii s-au întâlnit cu liderii UDMR care susţin varianta PNL a unui guvern Johannis.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că UDMR este principalul partener politic.

În schimb, deşi optează pentru un guvern Johannis, Marko Bela a spus că trebuie să se consulte cu formaţiunea sa în privinţa susţinerii candidatului PSD Mircea Geoană în turul al doilea al alegerilor.

El nu a precizat când va avea loc întrevederea cu social-democraţii.

Biroul Politic Central al PNL l-a mandatat pe prim-vicepreşedintele Ludovic Orban să negocieze acordul cu social-democraţii, iar vicepreşedintele Relu Fenechiu va discuta un program de guvernare care să aibă la bază propunerile liberale legate de reducerea fiscalităţii şi în special de cota unică. Anunţul a fost făcut de preşedintele Crin Antonescu, care a precizat că se va implica în campania pentru turul II. Şeful liberalilor s-a arătat optimist în privinţa semnării acordului cu PSD.

În hotărârea adoptată de PNL se constată "criza politică şi morală" şi "escaladarea stării conflictuale". În condiţiile unei confruntări între Traian Băsescu şi Mircea Geoană, BPC a stabilit crearea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea lui Klaus Johannis ca premier, apoi aprobarea unui program anticriză şi susţinerea lui Mircea Geoană în turul doi, însă numai dacă acesta va respecta propunerile PNL legate de stabilitatea politică, reformarea clasei politice şi o bună guvernare.

Antonescu a susţinut că unul dintre punctele care nu pot fi negociate este cota unică şi asta având în vedere că Mircea Geoană a pledat pentru o impozitare progresivă.

Decizia BPC a fost validată, tot în unanimitate, de Comitetul Executiv al PNL. UDMR merge pe mâna liberalilor, astfel că preşedintele Uniunii Marko Bela a anunţat că formaţiunea sa doreşte o colaborare cu partidul lui Crin Antonescu, în vederea formării unei majorităţi. Liderii UDMR s-au întâlnit în cursul zilei de marţi cu reprezentanţi ai conducerii liberale, în jurul orei 17.00, la Palatul Parlamentului.

Discuţiile de la vârful partidului au pornit de la anunţul de luni al lui Antonescu, anunţ potrivit căruia PNL nu îl va susţine pe Băsescu. Deşi nu s-a calificat în turul al doilea al alegerilor, preşedintele PNL Crin Antonescu va continua campania electorală pentru că, spune el, are o responsabilitate faţă de cei care i-au acordat votul.

"Nu-mi pot lăsa electoratul pradă lui Băsescu"

În replică la atacurile candidatului PD-L, el a spus că Băsescu apelează la aceleaşi vechi "escrocherii" cu care încearcă să păcălească electoratul. 

Antonescu a mai precizat că decizia de a rămâne activ în cele două săptămâni de campanie, chiar dacă nu mai este în cursă, a luat-o ca urmare a atacurilor lansate de Traian Băsescu, cel care vorbeşte despre sistemul ticăloşit şi reformarea clasei politice. "Am văzut cum reformează dl Băsescu clasa politică. Ce oameni a adus la guvernare, ce oameni a promovat în PD", a comentat el, acuzându-l pe candidatul democrat-liberal de demagogie şi ipocrizie.

Preşedintele PNL a criticat atitudinea lui Băsescu de-a lungul timpului, referindu-se inclusiv la faptul că se revendică de dreapta sau se laudă că a condamnat comunismul, cu toate că în timpul mineriadelor din 1990 era subordonatul lui Ion Iliescu. "Este ca şi cum cineva ar intra peste tine în casă, ţi-ar omorî părinţii şi apoi ar spune că este tatăl tău", a mai spus el, în context
.

Băsescu, pasărea de pradă

"Dacă nu mă introducea în turul II, îmi vedeam de treaba mea
(...) în momentul în care electoratul meu devine ţinta acestei păsări politice de pradă care e domnul Băsescu şi, având în vedere că sunt oameni tineri, care îl cunosc pe domnul Băsescu de un an doi sau poate deloc, eu nu pot să-mi permit faţă de aceşti oameni care vor vota ce vor dori ei, nu le comand eu ce să voteze, dar nu îmi permit să plec acasă şi să-l las pe domnul Băsescu să-i mintă cum a mai minţit în 2004, 2005, 2006, 2007", a declarat Antonescu, la Antena 3.

Preşedintele liberal a mai spus că, în acest moment, singura opţiune pe care o poate lua în
calcul
este accea de a-l susţine pe Mircea Geoană, chiar dacă acest candidat nu îl convinge. Însă alegerea social-democratului ca preşedinte poate fi punctul de plecare al punerii în aplicare a proiectului Johannis. "S
e poate construi un alt proiect. Şi vom vedea în ce măsură vom putea. Nu e o târguială pentru un prim-ministru, ci este formula prin care încerc să accesez acest proiect, care are o şansă, vom vedea dacă e posibil sau nu, cu Mircea Geoană preşedinte, dar nu are nicio şansă cu Traian Băsescu", a conchis el.

Comentând acuzaţiile democrat-liberalilor conform cărora electoratul PNL nu poate pune ştampila pe Vanghelie şi Iliescu, liderul liberal a spus că, dacă ar fi să intre în jocul acestora şi să identifice oamenii care sunt promovaţi de Traian Băsescu, atunci nu poate crede că tinerii şi intelectualii care i-au acordat încrederea o vor vota pe Elena Udrea.

Este de aşteptat ca miercuri PNL şi PSD să ajungă la un acord privind formarea unui guvern în jurul lui Klaus Johannis, în schimbul susţinerii lui Mircea Geoană în turul al doilea, de către liberali. Luni seara, Traian Băsescu a susţinut că Antonescu "s-a aruncat în braţele PSD", de teama reformării instituţiilor statului, dorită de românii care au participat la referendumul pentru Parlamentul unicameral.

Tags: klaus johannis  premier  guvern  
1067 vizite
Distribuie pe