Locale Altele
Luni, 26 Februarie 2024
Luni, 26 Feb 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Confruntarea Geoană - Băsescu
Gândul  - Joi, 3 Decembrie 2009

"Ce eroare! Nici să mă fi picat cu ceară nu m-aş fi dus la Vântu acasă cu o zi înainte de întâlnirea finală", comenta, în prima pauză a meciului Băsescu-Geoană, un lider din staff-ul pesedist.

Geoană terminase prima repriză în genunchi, după ce recunoscuse, provocat de Băsescu, că, în noaptea precedentă dezbaterii, mersese acasă la "mogulul" SOV.

Relaţia lui Mircea Geoană cu aşa-numiţii moguli a fost o notă constantă de atac a lui Băsescu la adresa liderului pesedist. Când i-a reproşat că e sub controlul mogulilor, Geoană a încercat să paseze problema către preşedintele în funcţie: "Înţeleg că v-aţi certat cu dl. Vântu, când a vrut Poşta şi dvs. vroiaţi să i-o daţi lui Cocoş". "Îl vedeţi pe Cocoş poştaş-şef?!" a râs Băsescu. El îi pregătea însă ceva "mai greu" contracandidatului său.

Când a venit momentul ca cei doi să-şi adreseze întrebări, Băsescu a lovit: "La confruntarea trecută, una dintre întrebări a fost legată că nu vă găseam când aveam nevoie, că eraţi la Vântu. Răspunsul a fost că nu aţi fost la dl Vântu. La câteva zile, dl Vântu a ieşit şi a spus că v-a chemat de câteva ori în Deltă. Vă rog să vă cereţi scuze, nu mie, ci poporului român, că într-o confruntare prezidenţială aţi minţit".

Geoană a încercat să se scuze spunând că nici lui nu i place SOV. Băsescu nu s-a lăsat: "Nici azi noapte, când a aflat că e arestat dl Popa, şi v-a chemat de urgenţă? V-a plăcut?". Geoană: "Cine e Popa ăsta? Eu nu am treabă cu oamenii ăştia, dvs. îi cunoaşteţi?". Băsescu: "E omul care a devalizat Gelsor şi FNI ,care căra banii cu socaşa. Dl. Vântu are o mare problemă, unul din martori a fost arestat. Îmi e cunoscută panica unui om care se teme când martorul principal apare. E vreo legătură chemarea dvs. cu arestarea?".

Geoană părea debusolat: "A fost un lucru decent, m-a sunat după interviul în care am spus că e malefic şi turbulent. (...) Nu am niciun fel de relaţie în afara lucrurilor cinstite. E o uriaşă minciună, e penibil să facă astfel de aluzii.

Galeriile: ai lui Geoană mai cu nerv

Printre susţinătorii lui Mircea Geoană nu s-au găsit Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Viorel Hrebenciuc. Candidatul PSD şi-a scos vedetele în primul rând (Ovidiu Lipan Ţăndărică, Maia Morgenstern, Ilie Năstase, Mircea Dinescu. Cristian Ţopescu şi Mircea Diaconu (susţinători via Crin Antonescu) s-au aşezat pe rândul trei. Crin Antonescu şi Klaus Iohannis s-au aşezat central, lângă Mihaela Geoană, chiar în spatele candidatului.

De partea cealaltă, pe primul rând al "echipei Băsescu" s-a aflat familia candidatului (soţia şi cele două fiice), Emil Boc, Theodor Stolojan, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului şi Monica Macovei, cel mai vocal susţinător al preşedintelui în funcţie. Elena Udrea, care a lipsit de la confruntarea precedentă de la Palatul Parlamentului deoarece, după cum mărturisea apoi Băsescu, a avut "prea mult bun simţ" nedorind să nască discuţii în presă, a venit de data aceasta, dar a stat în spate.

Elena Udrea a fost pomenită în timpul dezbaterii de Mircea Geoană, care a încercat să contraatace atunci când Băsescu a pomenit de Marian Vanghelie. "Vă e ruşine să veniţi cu el aici, aveţi nevoie de el numai la partid", a acuzat Băsescu, remarcând că acesta lipseşte, la fel ca Ion Iliescu şi Adrian Năstase. "Dar doamna Udrea?..." a încercat să pareze Geoană. "Doamna Udrea îşi asumă cine e şi e aici", a replicat Băsescu.

Per ansamblu, galeria lui Mircea Geoană a fost mai gălăgioasă, mai pe fază, vociferând şi comentând la replicile lui Băsescu sau aplaudând frenetic de fiecare dată când candidatul social-democrat părea să puncteze. De altfel, partidul a reuşit să-i aducă în Parlament lui Geoană şi o galerie de activişti aplaudaci, care l-au întâmpinat pe favorit cu urale în momentul în care şi-a făcut apariţia la meci.

Ce au spus unul despre celălalt

Geoană despre Băsescu: o sursă de scandal şi dezbinare, a eşuat în toate promisiunile, a promis acum cinci ani că vom trăi bine şi economia e pe butuci, şi-a trădat aliaţii şi prietenii, şi-a înjunghiat pe la spate partenerii, are o retorică de ură.

Băsescu despre Geoană: un om slab, nu e un om sincer, îşi încalcă principiile, un cameleon care se adaptează în funcţie de cum bate vântul.

Rusia lui Geoană, Rusia lui Băsescu

Cel care a adus în discuţie relaţia cu Rusia a fost Mircea Geoană, acuzat anterior de Băsescu că a făcut o vizită "subterană" la Moscova fără să informeze CSAT. La capitolul "Politică externă", Geoană a vorbit despre implicarea României în proiectul SouthStream, susţinut puternic de Rusia. Băsescu l-a pus în dificultate pe Geoană, care, diplomat de carieră, nu a putut recunoaşte un citat din fostul şef al diplomaţiei interbelice Nicolae Titulescu, în care acesta vorbea despre suveranitatea naţională.

"Dacă aţi fi ştiut acest citat, nu mergeaţi pe furiş la Moscova", a spus Băsescu. Geoană a replicat cu glume, acuzându-l pe Băsescu de "cocoşism" în politica externă, adică "mai multă diplomaţie şi mai puţin bătut cu pumnul în masă". "Nimeni nu bate cu pumnul în masă în politica externă, domnule Geoană", a replicat preşedintele în funcţie. Când preşedintele în funcţie a încercat să pareze acuzaţia relaţiei reci cu Rusia invocând semnarea unui acord de 250 de milioane de euro între Trustul de construcţii petroliere Constanţa şi Gazprom pentru construcţia unei conducte submarine de 150 km, Geoană a replicat: "Pentru Cocoş, Videanu, Manţog?". "Poţi să-ţi ascunzi incompetenţa şi sub glume", a răspuns Băsescu.

"Nu sunteţi primit de Putin, pentru că duceţi o politică externă agresivă, greu de înţeles şi pentru aliaţii noştri", a insistat Geoană. "România nu are o relaţie de subordonare cu Rusia, ci de parteneriat", a replicat Băsescu. Au fost momente în care Băsescu a intrat în rolul profesorului, pentru a-l pune la colţ pe "elevul" Geoană. De exemplu: Geoană: "Au scăzut pieţele externe." Băsescu: "Care pieţe?" Geoană: "Pieţele occidentale". Băsescu: "Care, că Occidentul e mare...". Geoană: "Avem cel mai prost program anticriză. O spune un institut prestigios". Băsescu: "Care institut? Spuneţi-i numele". Geoană: "Citiţi Ziarul Financiar".

Repriza a doua - Geoană pus să jure pe biblie că nu o să ajute mogulii, Băsescu că nu a lovit copilul

Spre finalul dezbaterii, moderatorul le-a oferit celor doi candidaţi câte o cutie, rugându-i să o deschidă ulterior, când le va indica acest lucru. Cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale au primit câte o întrebare-surpriză din partea moderatorului dezbaterii.

Geoană a jurat pe Biblie că nu le-a promis avantaje materiale lui Vântu, Patriciu şi Voiculescu

Întrebat de moderatorul Robert Turcescu dacă este dispus să jure în faţa audienţei şi a "milioanelor" de telespectatori care privesc că nu a promis "numiţilor Sorin Ovidiu Vântu, Dan Voiculescu şi Dinu Patriciu" niciun avantaj şi niciun favor care să implice bani public ori bunuri publice în cazul în care va ajunge preşedintele României, Mircea Geoană a replicat: "Da!".

Moderatorul le-a indicat candidaţilor să deschidă cutia, în care se afla câte o Biblie. Mircea Geoană a rostit jurământul cu mâna pe Biblie.

"Jur că nu am promis niciun fel de avantaj material sau de influenţă lui Sorin Ovidiu Vântu, lui Dinu Patriciu sau lui Dan Voiculescu, aşa cum nu am promis niciun avantaj material sau de influenţă niciunui alt om politic. Acest lucru este jurământul meu cu mâna pe Biblie, faţă de educaţia părinţilor care mi-au dat-o şi pot să mai spus că jur pe această Biblie că am să fac tot ce depinde de mine să nu-i dezamăgesc după cinci ani de mandat pe români şi să rămân acelaşi om corect şi cinstit atâta vreme cât voi fi preşedintele României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!", a susţinut Geoană.

Candidatul PSD după aceea s-a închinat.

Băsescu a jurat cu mâna pe Biblie că nu a lovit cu pumnul în faţă sau în plex copilul de la miting

Traian Băsescu a fost întrebat dacă este dispus să jure că nu a lovit un minor în campania din 2004, la un miting electoral.

"Acum, aici, în faţa acestei audienţe şi a milioanele de telespectatori, aţi fi dispus să juraţi că la mitingul electoral la care aţi participat în anul 2004 nu l-aţi lovit pe minorul Bogdan Istrăţoiu?", a întrebat moderatorul.

"Nu l-am lovit nici în plex, nici cu pumnul în faţă", a răspuns Băsescu.

Ulterior, atât Mircea Geoană, cât şi Traian Băsescu au fost puşi să jure cu mâna pe câte o Biblie, care le-a fost făcută cadou.

"Jur că nu l-am lovit nici în plex cu pumnul, nici în faţă cu pumnul", a spus Băsescu.

Tags: dezbatere  geoana  basescu  
4876 vizite
Distribuie pe